Hlavní obsah

Aby pejsek nebyl obézní a nemocný

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejlepší variantou pro psa jsou granuleFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leckterý milující pejskař si povzdechne nad tím, že někdo svého hafana krmí jen granulemi. Jiný naopak, že pokud svému zvířecímu příteli vaříte maso s rýží či těstovinami, neposkytujete mu tak vyváženou stravu. Další tvrdí, že nejlepší přítel člověka má jíst to, co my... Jak je to tedy se psí stravou?

Článek

„Náš Hugo má nejraději králíka se špenátem a bramborovým knedlíkem," tvrdil mi jeden kamarád. A velmi přesvědčivě mě káral za to, že na rozdíl od jeho Huga je můj pes týraný ubožák, když mu podobné gastronomické skvosty neposkytuji. Faktem ovšem také je, že Hugo jen s obtížemi vyjde do druhého patra, ani na výlety s námi nechodí, protože jeho nadváha je vskutku na pováženou. Můj pes, „týraný" pouhými granulemi, sice přichází o labužnické zážitky, ale na zdraví mu očividně nic neschází.

Zdraví i snažší venčení

Odborníci se vesměs shodují v tom, že granule, tedy takzvané suché krmivo, ideálně pokrývá potřebu veškerých živin. Samozřejmě kvalita a cena se liší, ale obecně vzato, je to pravda. S tím, že kvalitnější značky jsou dražší, toho pes ale zase méně spotřebuje. A co také není zanedbatelné, sbírání psích exkrementů je při kvalitní suché stravě méně náročné či odpudivé, protože většinu látek organismus „s gustem" vstřebá.

„Když jsem hlídala psa kamarádce, opravdu mi bylo docela špatně nad hromadou fekálií, kterou jsem měla sebrat do pytlíku. Když jsem si po čase pořídila vlastního pejska, dávala jsem mu podle rady veterináře pouze poměrně drahé granule. Zjistila jsem, že onen ,odpad' je pak skutečně tuhý, dobře se sbírá, nepáchne tak...," sdělila nám Anna, majitelka roční labradorky.

Zapotřebí je jen dodat, že suché krmivo vyžaduje vyšší příjem vody. Jednoduše řečeno, miska s vodou nesmí být nikdy prázdná (ale to platí obecně, při jakékoli výživě pejska, ale u suché stravy ji musíte častěji doplňovat).

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nenabízejte pejskovi svoji večeřiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Ne každý polibek je příjemný

Za zmínku také stojí, že suché krmivo omezuje tvorbu zubních kazů. Je to v podstatě jakýsi samočisticí zubní prostředek. Což není zanedbatelný faktor - kdo zažil nemocné nebo špatně živené psy, kterým páchlo z úst, ví, že o pusinku od takového psího kamaráda příliš nestojí. Mnozí veterináři proto doporučují zejména při „domácky" připravované stravě klasické čištění zubů. Ale je to čas navíc a ne každý pes tento typ hygieny ochotně a s radostí snáší.

Pozor na mlsné jazýčky

Faktem ovšem je, že jakmile pejsek okusí něco chutnějšího než suchou stravu, začne se nad ní takzvaně ofrňovat. Inu, není divu. Kousek salámu, tlačenky, propečeného bůčku..., kdo by pak měl chuť na suché „bobule". Zkrátka, jakmile začnete doplňovat suchou stravu jakýmikoli laskominami, bude je pejsek většinou preferovat. Podle veterináře Pavla Suchomela byste ale měli být zásadoví, a nepřistoupit na to, že si pejsek začne vyžadovat „lidské jídlo". „Ať to eventuálně bere jako odměnu nebo mimořádnou příležitost, ale měl by se smířit s tím, že jeho ,hlavní jídlo' je jiné než to, jaké konzumujete vy.

Kamila tento názor sdílí, i když v praxi se jí ho nepovedlo prosadit: „Přítel mi pejska v tomto ohledu zkazil. Aby si ho získal, dával mu občas nějakou pochoutku. Andy potom ostentativně šťouchal s miskou s granulemi, aby dal najevo, že chce něco chutnějšího. Takže můj partner mu vždycky do misky přidal třeba zbytek ,našeho' guláše. Výsledkem je, že když Andy dostane jenom suché, tváří se uraženě."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zdravý mazlíček procházku do parku uvítáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Z granulí pejsek vesměs nestloustne

Psi živení suchou stravou mnohem méně trpí obezitou nebo například osteoporózou. Odpůrci granulí to vcelku logicky vysvětlují tím, že když vám něco příliš nechutná, tak toho sníte méně, a tudíž méně tloustnete. Něco na tom bude, ale existují i případy, kdy je pes obézní ze zdravotních nebo psychických důvodů. Pak může chorobně přibírat na váze při jakékoli stravě. „Psi stejně jako lidé někdy reagují na životní změnu, která je stresuje, zbytečným přejídáním. Může to vyvolat nový partner, méně času, který pejskovi věnujete, příchod dítětě...," vysvětluje veterinář Suchomel.

Pes přece není býložravec!

To jistě ne. Ale odborníci potvrzují, že krmit psa pouze masem a přílohou zvyšuje riziko nadváhy, osteoporózy a dalších chorob. Tento přístup totiž nezajišťuje vyvážené množství vitaminů a minerálů. Proto je nutné přidávat dostatečné množství zeleniny a dalších látek (olej, kvasnice jakožto zdroj zejména skupiny vitaminů B, vaječné žloutky, olej...). Alternativou jsou speciální vitaminové tablety a minerální soli, které můžete koupit ve specializovaných obchodech. Tyto doplňky jsou extrémně nutné zejména u velkých psů, kteří jinak mají sklon k různým poruchám jak trávicího, tak pohybového aparátu.

Závěrem lze říci, že ať už se rozhodnete svému miláčkovi vyvářet domácí stravu, nebo mu poskytovat pouhé granule, dbejte na kvalitu a složení. Ušetříte ho tak rizika potíží a chorob, sebe pak zbytečných výdajů na léčení u veterináře.

Reklama

Související témata:

Načítám