Hlavní obsah

Firemní večírek. Neuřízněte si ostudu!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Z firemních večírků se nevymlouvejteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste pozvaná na nepovinně-povinný podnikový večírek? Skvělé! Ale dejte si pozor! Takové akce jsou nevyzpytatelné - může se z nich vyvinout pohroma, ale také díky ní můžete hodně získat. Poradíme vám, co je potřeba si pohlídat.

Článek

Někdo se na takové setkání těší, pro jiného je to ztráta času a někdo má migrénu už týden předem. Nicméně omluvit se, by byla chyba. Právě na firemní společenské akci se nabízí prostor, jak vylepšit své postavení ve firmě, získat si úctu a náklonnost kolegů. Musíte se ale vyvarovat některých prohřešků, na které se dlouho poté nezapomíná.

Alkohol? Tak akorát

Určitě se vyvarujte nadměrné konzumaci alkoholu, je dobré mít nad sebou stále kontrolu. I malá špička je spouštěcí faktor nepřiměřené upřímnosti. Můžete si začít s někým z kolegů vyříkávat neshody, svěřovat se s intimnostmi, být upovídáná a začít třeba tykat lidem, se kterými jste to neměla v plánu. Kalná jsou pak rána, kdy se rozpomínáte na to, co jste komu napovídala.

Zase ale nepít žádný alkohol také není dobré. Může to vypadat, jako byste číhala s notýskem za zády na prohřešky kolegů, pohrdala jimi a nechtěla se bavit. Jste-li abstinentka a všichni to o vás vědí, nic se neděje. Pokud ale chcete jen mít svou míru pod kontrolou, můžete se bavit s jednou sklenkou vinného střiku v ruce třeba hodinu, nebo do ní pak přidávat už jen sodovku.

Nezůstávejte chladná

Vůči svým kolegům buďte kamarádská a ukažte, že s vámi mohou hovořit o všem. Dejte jim najevo, že vám nejsou lhostejné jejich problémy, ale také to, že nejste intrikánka a nikoho před druhými nepomlouvejte. Zkušenějším kolegům dejte najevo, že vás zajímají jejich rady a že jste přístupná se od nich učit. Svým podřízeným zase máte šanci ukázat, že si jich vážíte, a pokud je v práci proháníte, je to jen kvůli společnému výsledku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pracovní románek si nechte na jindyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zásadní věci nechte na jindy

Pokud máte s někým dlouhodobější spor, určitě ho neřešte na firemním večírku. Zkazíte náladu nejen kolegovi, ale i okolí. Navíc právě podbarvení alkoholem nemusí vést k dobrému řešení. Pokud jde o nějakou drobnost, kterou jste si chtěla vyjasnit, pak to udělejte bez napadání a v klidu - uvolněnější atmosféra může tentokrát pomoci.

Přátelé ano, láska ne!

Pozor na navazování milostných vztahů. Pokud vás někdo velmi přitahuje, domluvte si schůzku na jindy a své sympatie neventilujte před kolegy. Všemi propírané krátké románky či dokonce ranní probuzení vedle cizího člověka za to nestojí. Přesto se věnujte všem, nestůjte v jednom kroužku, který komentuje ostatní. Snažte se s každým známým prohodit pár slov.

A to nejdůležitější na konec - odejděte v pravou chvíli. Ne po pár minutách s otráveným obličejem, ne hned potom, co došly řízky na rautovém stole, ale taky dříve, než začne číšník zvedat židle na stůl a blikat světly.

Když naše pravidla dodržíte, půjde se vám další den do práce s klidným svědomím. Na pořádný flám si přeci můžete zajít jindy a s někým jiným - s kamarádkami.

Související témata:

Načítám