Hlavní obsah

Açorda à Alentejana aneb Kuřecí vývar s česnekem

Hodnocení:
(5)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
2 hodiny 20 minut
Náročnost
nízká

Mezi nejlepší a nejoblíbenější vyprošťováky patří odjakživa polévky. Tahle skvělá portugalská polévka vás zaručeně postaví na nohy!

Ingredience pro:
4 porce
Vývar
  • 6 kuřecích hřbetů
  • 1 cibule
  • 500 g kořenové zeleniny
  • sůl
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 3 kuličky celého nového koření
  • 2 bobkové listy
Polévka
  • 6 plátků bílého chleba
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 6 stroužků česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 4 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Kuře zprudka asi 20 minut opečte při 200 °C, vývar pak bude mít lepší chuť i barvu. Spolu s celou cibulí, očištěnou zeleninou, solí a kořením zalejte 1,2 l studené vody, přiveďte k varu a nechte minimálně 2 hodiny táhnout, čím déle, tím lépe. Sceďte (maso můžete obrat a vrátit do polévky, ale moc ho nebude).

Krok 2: Chléb pokrájejte na kostky a nasucho v troubě nebo na pánvi opečte. Koriandr rozmixujte s prolisovaným česnekem, nasekanou chilli papričkou, solí, pepřem a olejem a smíchejte s krutony. Vajíčka buď rozmíchejte přímo do vroucí polévky, nebo je uvařte jako ztracená vejce. Do misek rozdělte krutony, zalejte horkým vývarem a doplňte vajíčkem.

Co připravit předem: Uvařte vývar, opečte krutony a rozmixujte pesto – pak už jen ohřejete polévku a smícháte pečivo s bylinkami.

Co si dáváte ke snídani po večírku vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama