Hlavní obsah

Alice přestala kouřit a přibrala 5 kilo. Jak to zastavit?

Foto: thinkstock

Skoncovat s kouřením určitě stojí i za pár kilo navícFoto: thinkstock

Reklama

Přestali jste kouřit, jenže během pár měsíců jste přibrali spoustu kil? Proč se to děje a co vám pomůže v tom, abyste jednu špatnost nevyměnili za druhou? Ptali jsme se za vás!

Článek

Alice se s novou známostí rozhodla definitivně skoncovat s kouřením. „Čtyři měsíce jsem si ani jednou nezapálila, a to jsem dávala dvě krabičky cigaret denně,“ přiznává. Jenže místo dobrého pocitu z vítězství se dostavila kocovina.

„Pomalu jsem se přestávala vejít do oblečení,“ uvádí s tím, že za ty čtyři měsíce přibrala pět kilo při výšce 170 centimetrů. Začala dokonce uvažovat, zda se k cigaretám nevrátit. Přece prý nebude tlustá jak sud? Zeptali jsme se proto odborníků, co s tím?

Co se s tělem děje při kouření?

Pokud člověk kouří, dodává do těla kromě obrovského množství toxických látek také velmi známý nikotin. „Ten potlačuje chuť k jídlu a dodává vám pocit sytosti. Díky tomu člověk méně jí,“ uvádí Ing. Martin Škába, výživový specialista a dodává, že nikotin navíc ovlivňuje produkci hormonu serotoninu v mozku: „Serotonin je zodpovědný za pocity dobré nálady, pohody. Proto po zakouření máte podobné pocity jako při najedení se.“

Foto: thinkstock

Jednu závislost nevyměňujte za druhou. Zvládnete to!Foto: thinkstock

Co ještě nikotin umí?

  • Má obrovský vliv na pomalejší vyprazdňování obsahu žaludku a tím má člověk delší pocit nasycení a intervaly mezi jídly se zvyšují. A tím tedy i méně sní.
  • Má vliv na rychlejší peristaltiku hlavně tlustého střeva a tím pádem častější stolice (na rozdíl od lidí, co přestanou kouřit, kteří mají často zácpu).
  • Ovlivňuje lepší spalování tuků.
  • Zrychluje se metabolismus až o 10 procent, takže tělo potřebuje více energie, proto nedochází tolik k ukládání tuku.

Nepřejídat se, více se hýbat

Že vás stejně jako Alici zajímá, co udělat proti tloustnutí? „První věc je omezit svůj denní příjem zhruba o 10 procent,“ radí Martin Škába a přidává i druhou možnost: navýšit svůj energetický výdej. „Nejlépe trochu přidat pohyb, stačí rychlejší chůze – třeba i 30 minut denně.“

Foto: thinkstock

A zase ten pohyb, viďte? Tělo ho zkrátka potřebuje, je to jeho přirozenostFoto: thinkstock

Další odborník na výživu Aneta Procházková zase doporučuje Alici nechat si poradit nebo si nastudovat, jak by měl člověk skládat stravu, aby se potlačovalo přibírání na tukové tkáni. „Jíst komplexní sacharidy – tedy celozrnné pečivo i těstoviny, vločky... kvalitní a dostatečné množství bílkovin ve stravě, například krůtí maso, ryby, čočku..., omezit uzeniny, tučné maso a mléčné výrobky, nepít sladké nápoje a nejíst sladkosti,“ prozrazuje Aneta Procházková.

Pomůže i změna hodnot

Martin Škába doporučuje také začít pracovat s pozitivním myšlenkovým postojem a pravidelně si říkat: Přestala jsem kouřit, jsem zdravější, mé tělo je vitálnější. „Chce to zkrátka i motivaci a nevracet se zpátky do starých kolejí,“ říká odborník.

Obezita i kouření mají obrovské negativní dopady na zdraví člověka. „Jenže lidé si dneska hlavně všímají svého vzhledu, než aby řešili nějaké pozdější dopady na své zdraví. Což dokládá i případ Alice,“ varuje Martin Škába. Přitom je to právě zdraví, které vám určuje kvalitu vašeho života…

Co myslíte?

Reklama

Načítám