Hlavní obsah

Ananasovo-banánový dort hummingbird bez lepku

Hodnocení:
(103)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Letenky do Karibiku nezařídíme, ale ochutnat vláčný dort hummingbird neboli kolibřík, pojmenovaný po jamajském národním ptáčkovi, můžete třeba i v Brně. Máme pro vás totiž recept hezky krok za krokem, takže tento ananasovo-banánový dezert s ořechy a limetkovým krémem zvládnete levou zadní.

Ingredience pro:
18 cm průměr formy
Na korpusy
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 1 plechovka kompotovaného ananasu
  • 3 banány
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g přírodního cukru
  • 400 g bezlepkové mouky
  • 1 vrchovatá lžička jedlé sody
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g ořechů
Na krém
  • 450 g sýru žervé
  • 1/2 limetky
  • 60 g moučkového cukru
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Ananas můžete dát čerstvý či kompotovaný, já použila velkou, 565 g plechovku s 340 g čisté váhy ovoce. Banány jsou nejlepší co nejzralejší, klidně s hnědými flíčky. Tradičně se dávají pekany, ale nic nezkazíte ani vlašáky.

Foto: Eva Malúšová

Tento recept skvěle funguje i z bezlepkové mouky

Krok 2: Ořechy nahrubo nasekejte a nasucho opražte na pánvi, hezky se rozvoní a budou výraznější. Banány rozmixujte dohladka, přidejte ananas a většinu kousků také rozmixujte.

Foto: Eva Malúšová

Pražení ořechů nevynechejte, díky němu mají mnohem lepší a výraznější chuť

Krok 3: K ovoci vmíchejte všechny tekuté suroviny. Všechny suché, kromě ořechů, promíchejte ve druhé míse. Nakonec vše zlehka spojte, těsto nepřemíchejte. Já dala bezlepkovou mouku, ale samozřejmě funguje i klasická pšeničná.

Foto: Eva Malúšová

V jedné míse smíchejte mokré ingredience, ve druhé suché, a nakonec vše zlehka spojte

Krok 4: Jako poslední zapracujte ořechy a těsto rozdělte do 3 vymazaných a vysypaných forem o průměru 18 cm. Pečte asi 25 minut při 180 °C, vyklopte a nechte vychladnout. Pokud nemáte 3 stejné formy, použijte jednu nebo dvě větší a korpus pak prořízněte.

Foto: Eva Malúšová

Já si na pečení dortů pořídila 3 stejné malé formy – korpusy se pečou kratší dobu a nemusí se pak prokrajovat

Krok 5: Mezitím prošlehejte žervé (skvěle drží Jaromeřické nebo Philadelphia) s trochou cukru, nastrouhanou limetkovou kůrou a šťávou ze zhruba poloviny limetky. Nechte v lednici, než vychladnou korpusy.

Foto: Eva Malúšová

Limetka dodá krému svěží chuť i vůni

Krok 6: Nyní už jen potřete všechny 3 korpusy limetkovým krémem a spojte.

Foto: Eva Malúšová

Raději než se snažit o dokonalost, krém na korpusy jen tak natřete, dort bude vypadat hezky i tak

Krok 7: Před podáváním dozdobte ovocem dle chuti (zbytek limetky, grep, ananas nebo třeba banány pokapané citronem, aby nezhnědly) a bylinkami či nejedovatými květy.

Foto: Eva Malúšová

Při zdobení nemusíte zůstávat u klasiky, zkuste i nezvyklé ovoce a bylinky, stejně je většina konzumentů z dortu pak sundá

Foto: Eva Malúšová

Takový dort zvládnete i naprostý začátečník

Pomalu přichází čas i na podzimní vinný dort se svařákovým sirupem, vláčný mrkvový koláč s ořechy nebo dýňový dort s fíkovým krémem. Zkusíte je?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek