Hlavní obsah

Hříšně dobrý banánovo-čokoládový dort s arašídy

Hodnocení:
(95)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Už dlouho jsem si říkala, že by si kombinace banánů, čokolády a arašídů zasloužila nějaký pěkný dort. Slovo dalo slovo a vláčný banánový korpus, arašídový krém a čokoládová poleva dostály své pověsti – zmizely jako lusknutím prstu a zbyly už jen nedočkavé dotazy na recept.

Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na těsto
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku přírodního cukru
  • 3 vejce
  • 2 banány
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 150 ml mléka
  • 6 lžic džemu
Na arašídový krém
  • 200 g arašídového másla
  • 360 g čerstvého krémového sýru
  • 150 g moučkového cukru
Na karamelizované banány
  • 2 lžíce másla
  • 4 banány
  • 3 lžíce cukru krupice
Na čokoládovou polevu
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání 30%
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny ingredience. Banány vybírejte co nejzralejší, klidně s tmavými skvrnkami (tedy ideálně zralejší, než jsem měla já). Dvě formy o průměru 20 až 22 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

Foto: Greta Blumajerová

Banány vyberte co nejzralejší – jsou sladší a mají výraznější chuť

Krok 2: Změklé máslo (125 g) třete asi 5 minut s cukrem do pěny, přidejte vajíčka, mouku, sůl, kypřicí prášek, skořici a rozmixované banány a podle potřeby zřeďte asi 150 ml mléka nebo smetany (já použila zbytek smetany od polevy, na tu totiž potřebujete jen 100 ml).

Foto: Greta Blumajerová

Dva rozmixované banány přijdou rovnou do těsta, zbytek do náplně

Krok 3: Polovinu těsta nalijte do jedné formy, zbylé obarvěte kakaem a vlijte do formy druhé. Pečte asi 40 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta suchá. Nechte vychladnout, vršky seřízněte do roviny a nakonec oba korpusy jednou prokrojte.

Foto: Greta Blumajerová

Já polovinu těsta obarvila kakaem, aby byl dort dvoubarevný, ale tento krok klidně můžete vynechat

Krok 4: Mezitím si připravte vše ostatní: plátky banánů vhoďte na velkou pánev s rozehřátým máslem, zasypejte cukrem a za stálého míchání opečte dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová

Banány nechte s trochou másla a cukru na pánvičce zkaramelizovat

Krok 5: Hladké arašídové máslo prošlehejte s čerstvým krémovým sýrem (Matylda, Goldessa, Cream Cheese) a cukrem. Ochutnejte a případně doslaďte – já mám radši méně sladké, takže ani korpus není moc slazený. Čokoládu zalijte ohřátou smetanou a míchejte do rozpuštění. Nechte téměř vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Mezitím, co se těsto peče, si připravte arašídový krém i čokoládovou polevu

Krok 6: Tři korpusy (ten nejrovnější si nechte navrch) pomažte tenkou vrstvou kyselejšího džemu, po obvodu udělejte s pomocí cukrářského sáčku kruh z arašídového krému a obložte banány.

Foto: Greta Blumajerová

Aby nebyl vidět džem a banány mezi korpusy, můžete část krému nanést zdobicím sáčkem i po obvodu korpusů

Krok 7: Dort nyní sestavte (a střídejte přitom tmavé a světlé korpusy), přiklopte čtvrtým korpusem a ze všech stran i svrchu potřete krémem.

Foto: Greta Blumajerová

Krémem potřete boky i povrch dortu

Krok 8: Uhlaďte cukrářskou stěrkou nebo velkým nožem (předtím můžete přidat další vrstvu krému) a svrchu ještě přelijte polevou tak, aby po stranách stékala. Musí být dost tuhá, aby nestekla úplně. V případě potřeby ji znovu trochu rozehřejte.

Foto: Greta Blumajerová

Uhlaďte nožem nebo stěrkou a přelijte téměř vychladlou polevou tak, aby lehce stékala po okraji

Krok 9: Dozdobte květy, arašídy nebo plátky čerstvých banánů, které jste pokapali citronovou šťávou, aby nezhnědly, a podávejte.

Foto: Greta Blumajerová

Za kombinaci čokolády, banánů a arašídů dáme ruku do ohně!

Foto: Greta Blumajerová

Já dort dozdobila květy, ale stejně dobře poslouží arašídy, špičky ze zbylého krému nebo plátky banánů

Také jste podlehli kouzlu arašídového másla? Co si uvařit nudle s kuřetem a arašídovou omáčkou? 

ynezorPumanzeSaNyknalC