Hlavní obsah

Andrea už dva týdny hubne a mění svůj život

Foto: Mona Martinů

Andrea by ráda ve svém životním stylu udělala pár změn. Odborníci jí poradili, jak na toFoto: Mona Martinů

Reklama

Čtenářka Andrea se rozhodla změnit svůj životní styl, aby se cítila lépe. Proto jsme přizvali ke spolupráci pětici odborníků z oblasti zdraví, módy, výživy, duševního zdraví a sportu. Ti jí připravili 4týdenní plán na míru, který ale může pomoci i vám. Chcete vědět víc? Pusťte se do čtení...

Článek

Andree je sedmatřicet let, pracuje jako výtvarnice a většinu dne sedí. V  minulém článku jste se mohli dočíst, jaký jídelníček a pohyb jí doporučili Blanka Sekerová, která je specialistka na výživu, a David Huf, jenž je odborníkem na sport. Jak s jejich radami naložila Andrea?

Změny chtějí čas

Andrea se jejich doporučení snažila držet a má za sebou 14 dní. „Bohužel mám hodně stresové období, kvůli tomu málo spím a ráno vstávám dost unavená, což pokračuje celý den v práci až do večera. Takže cvičit po zhruba třech hodinách spánku za celou noc je pro mě problém,“ říká úpřímně a na rovinu Andrea. Veškeré plány na pravidelnou chůzi či cviky na doma, které jí doporučil trenér David Huf, tak vzaly prozatím zasvé.

Jídelníček Andrea zvládá

„Ohledně jídelníčku je to lepší. Mám sice ráda vydatné snídaně, takže mi ta nová dietní snídaně úplně nestačí, ale pak po svačině a obědu už je veseleji,“ přiznává Andrea a je jí jasné, že právě pravidelnost v jídle je to, co musí změnit. Jedla dva až třikrát denně, teď se snaží méně a vícekrát, tedy pětkrát. „Sladkosti mi pochopitelně chybí, ale je mi jasné, že teď je to hlavně kvůli únavě. Věřím, že se to brzy zklidní,“ doplňuje Andrea a přeje si, aby jí změny, které dostala naordinované, časem přinesly i výsledky.

Jak se naučit odpočívat?

Andrea teď nově dostala další tip, jak se cítit lépe, a to od specialistky na duševní zdraví PhDr. Alice Vondrové: „Neznám člověka, který by nepřetržitě pracoval 24 hodin denně. Z toho vyplývá, že Andrea provozuje určité odpočinkové či relaxační aktivity, leč to tak nenazývá. Rozhodně musí spát, občas nic nedělat a tak dále. Důležitý je však fakt, že sama to tak necítí a má pocit, že je stále v permanenci a neodpočívá,“ poukazuje odbornice.

Foto: Mona Martinů

Aby Andree bylo častěji do smíchu, měla by se naučit i odpočívatFoto: Mona Martinů

„Již tato skutečnost postupně vede k přemíře stresu, který se podepíše dříve či později na psychické i tělesné kondici. To, co člověk vydrží, je dáno takzvanou frustrační tolerancí, jejíž míra je velmi individuální, a její překročení se vždy nějak vymstí," vysvětluje Alice Vondrová a pokračuje: „To je důvod, proč by měl člověk mít pevně zařazené v programu různé způsoby relaxace a odpočinku, a tudíž si být plně vědom těchto aktivit. Měl by upravovat jejich kvalitu a četnost podle toho, jak se momentálně cítí, a také podle toho, co na něj jako odpočinkové a uklidňující působí."

Andree doporučila stres kompenzovat cíleně: třeba si pustit hudbu, dát si vanu plnou pěny, vyluštit si sudoku, projít se... K harmonickému životu je zkrátka potřeba, aby každý člověk rozuměl sám sobě a svým potřebám.

Módní tipy od stylistky

To, jak se cítíte, závisí pochopitelně i na tom, jak vypadáte. Andrea proto chtěla vědět, co může změnit i na svém účesu či stylu oblékání. Poradila jí uznávaná vlasová a módní stylistka Claudie Marčeková. „Z mého pohledu bych Andree radikálně změnila účes. Barvu, střih i délku. Vlasy bych natónovala do tmavších blond odstínů tak, aby získaly svěží a přirozený vzhled. Zvolila bych delší, dobře střižené mikádo. Pokud by to kvalita vlasů dovolila, zkusila bych vypěstovat vlasy dlouhé pod ramena. Věřím, že v delších vlasech by Andrea působila mladistvěji a velmi elegantně.“

Ohledně líčení by Claudie velké změny nedoporučovala, působí nenásilně a svěže. „Co se týče oblečení, zvolila bych styl ležérní elegance:

  • vrstvení
  • výstřihy
  • delší projmuté tuniky
  • košile
  • džíny
  • kratší projmutá sáčka
  • úzké kalhoty
  • boty na podpatku s lehce zakulacenou špičkou

Výrazné barvy bych kombinovala tlumenými pastelovými tóny. Andreina nosná barva je černá, uhlově černá, velbloudí hnědá, karamelová, smetanová. Pastelové odstíny pudrově růžová, odstíny zelenkavé a malinově červená," doplňuje módní a vlasová stylistka.

Zkuste se přidat k Andree! Čekají ji ještě dva týdny podle nového plánu, v němž jí třeba trenér David Huf poradí, jak cvičit, když máte málo času. A lékař Martin Fuchs doporučí, jak se starat lépe o své zdraví . To zní zajímavě, nemyslíte?

Make-up: Soňa Hubená (SURFACE – profesionální škola vizážistů)

Reklama

Související témata:

Načítám