Hlavní obsah

Antibiotika hledejte v lednici i na zahradě. Tohle jsou ta nejúčinnější!

Foto: Profimedia

Spousta zdravotních potíží, na které by se hodila antibiotika, zvládnete i přírodní cestouFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři často varují před zneužíváním antibiotik. Čím je ale nahradit? V mnoha případech byste si mohli vystačit z přírodními, která máte na dosah. Jaká to jsou?

Článek

Možná jste si také už někdy řekli o antibiotika – ve snaze udělat pro své zdraví to nejlepší. Co když to ale to nejlepší vůbec není? Je totiž zapotřebí vidět i rizika. Hlavně, pokud jsou podávána nadměrně nebo zbytečně.

Lékaři je bohužel někdy předepisují automaticky nebo ve snaze vyhovět pacientům. „Více než 80 % infekcí horních cest dýchacích je virových, jen necelá pětina bakteriální. Antibiotická léčba je v případě virových infekcí naprosto zbytečná a neúčinná, navíc může dále oslabit organismus nemocného a též zvyšuje riziko vzniku bakterií odolných vůči současně dostupným antibiotikům,“ říká MUDr. Petra Bruthansová z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole.

I proto není na škodu se vrátit k přírodním antibiotikům. „Jsou bez vedlejších účinků a nežádoucích dopadů a s běžnými chorobami si poradí. V ideálním případě by syntetická antibiotika měla sloužit pro vážnější, život ohrožující stavy,“ uvádí léčitel MUDr. Josef Jonáš v publikaci Svět přírodních antibiotik

Přírodní antibiotika

Je velmi lehké sáhnout po přírodních antibiotikách – máte totiž většinu, ne-li všechny, ihned po ruce! Tohle jsou ta nejběžnější.

Cibule

„Ničí zárodky, které mohou vyvolávat zánět močového měchýře a ledvinové infekce. Je skvělá v případě zánětů v dýchacím traktu,“ vyjmenovává Josef Jonáš. Funguje i na léčbu plísní nebo bradavic.

Jak užívat:Ve formě sirupu – nakrájejte cibuli a posypte ji 2 lžicemi cukru, uvolněnou šťávu užívejte několikrát denně po lžičkách. Jako čaj – na hrnek vody dejte dvě menší cibule, vařte asi pět minut, nechejte vychladnout, sceďte a oslaďte. Popíjejte během dne.

Foto: Profimedia

Cibule je skvělým antibiotikem, který zabírá na zánět horních dest dýchacíchFoto: Profimedia

Česnek

„Patří mezi nejúčinnější přírodní antibiotika. Dokáže zlikvidovat desítky bakterií, virů a plísní. Ve spojení s petrželí má nejen dvojnásobný antibiotický efekt, ale také zefektivňuje vstřebatelnost minerálních látek, například železa, hořčíku, mědi," říká poradkyně Petra Šarmová z webu Přírodní cestou.

Jak užívat: Syrový, pokud jej tak snesete. Lze ho přidat do polévky, pomazánek, ale i nastrouhat do mléka (do půl litru mléka dejte 2 stroužky česneku). Z česneku a lihu si můžete vyrobit tinkturu, kterou užívejte až čtyřikrát denně po lžičce.

Citron

Citron je nejen zdrojem vitaminu C, ale obsahuje i kyselinu citronovou, éterické oleje, terpen, a další látky, které působí antibakteriálně, povzbuzují, čistí krev, tlumí záněty, podporují pocení. Jeho šťáva povzbuzuje činnost jater a žluči a zastavuje průjem.

Jak užívat:citronovou šťávu s vroucí vodou můžete pít jako čaj, nebo kloktat, tradičně se přidává do čaje.

Foto: Profimedia

Citron můžete použít nejen při nachlazení, ale i k tlumení zánětuFoto: Profimedia

Hřebíček

Má dezinfekční, antibakteriální a antimykoidní účinky. Vhodný k hygieně úst, tlumí bolest zubů, pomáhá léčit záněty, zabraňuje šíření infekce po resekci.

Jak užívat:žvýkat celý, nechat chvíli v ústech a vyplivnout. Je velmi silný, proto se vnitřně nemá užívat neředěný ani dlouhodobě. Osvědčil se i při zánětech jater virového původu. Lze si z něj uvařit čaj – 10 g hřebíčku na litr vody.

Lichořeřišnice

Vhodná při zánětech všeho druhu – pomáhá likvidovat mnoho druhů bakterií, včetně salmonely.

Jak užívat: čerstvou ihned do salátů, na záněty, angínu a při nachlazení kapky – z jedné lžíce sekané byliny a 1 dcl alespoň 60% pálenky či lihu, louhované alespoň 14 dní, kdy je alespoň dvakrát denně protřepete. Užívá se třikrát denně asi 20 kapek.

Med

Med má téměř zázračné schopnosti ničit řadu mikroorganismů.

Jak užívat: „Je důležité začít ho užívat už při prvních příznacích nemocí a pravidelně několikrát denně až do úplného vyléčení. Pamatujte si však, že med nepatří do horkého čaje, protože se při teplotách vyšších než 50 °C ničí jeho účinné látky,“ říká PharmDr. Tomáš Arndt z webu Pro zdraví.

Po jaké přírodní léčbě sáhnete jako první vy? Napište nám!

Reklama

Načítám