Hlavní obsah

Antikoncepce: Ať se starají i muži!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Antikoncepce není pouze záležitostí ženFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochrana proti početí, nebo služba mužům? Antikoncepce je stále něčím, co pány většinou nechává v naprostém klidu. Ale není to snad i jejich starost?

Článek

Jelikož žena je v konečném výsledku ta, která si musí poradit se žárlivým přítelem, hysterickou tchyní, nadváhou po porodu a samozřejmě i nechtěným těhotenstvím, myslí na svoji ochranu víc než muži. V praxi to vypadá tak, že když už není zbytí, jde bez uzardění do obchodu, koupí balíček kondomů a nepodiví se ani nad tím, když gumičku musí milenci nasadit, protože, lásko, máš přeci jen šikovnější ruce nežli já... A pak že mají muži pořád hodně práce - a odpovědnosti.

Co by asi říkali, kdyby byli nuceni vybrat si z následujících druhů antikoncepce? Letem světem si osvěžme paměť, ať se v ní neztrácíme taky:

Metody přirozené

Metoda plodných a neplodných dní - při sledování menstruačního cyklu se zjišťuje doba ovulace. Přerušovaná soulož - penis se těsně před vyvrcholením vyjme z pochvy (kolik rodičů by o její spolehlivosti mohlo vyprávět). Měření bazální teploty v pochvě - při ovulaci je tato teplota cca 37,5 °C. Zjištění ovulace pomocí slin - kapesní mikroskop díky struktuře slin určí dobu ovulace. Zjištění ovulace pomocí moči - těsně před ovulací stoupne množství hormonu LH, což testovacím proužkům neunikne. Bilingsova metoda - spoléhá na hlen, kterého je během neplodných dní méně (jeho struktura je hustá) a při plodných dnech se vykazuje řídkostí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hormonální antikoncepce a kondom - jistá ochranaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Metody mechanické

Prezervativ- celkem účinná pomůcka v boji nejen proti těhotenství. Nitroděložní tělísko - zabraňuje spermiím v pohybu a jejich „poslání" oplodňovat. Pesar- jeho místo je před děložním hrdlem. Zavádí se před stykem, cíl je jasný: nepustit spermie do dělohy.

Metody hormonální

Antikoncepce brání uvolnění vajíčka z vaječníků. Také se stará o nesnadnou cestu spermií do dělohy, neb zhušťuje hlen v děložním hrdle a nechce dopustit, aby se vajíčko správně usadilo. Podle množství obsažených hormonů dělíme na hormonální - kombinovanou antikoncepci - jednofázová, dvoufázové, třífázová, náplasti Evra (jednou týdně se náplast vyměňuje za novou) - gestagenní- injekce - jedna včelička do zadečku zajistí ochranu po dobu 12 týdnů, nitroděložní tělísko - ochrana na několik let, implantát vpravený pod kůži - jeho obvyklá doba působení jsou 3 roky hormonální - postkoitální - tablety Postinor aneb nouzové řešení zdánlivě neřešitelné situace. Musí se spolknout do 72 hodin po styku.

Metoda „jednou provždy"

Sterilizace. U žen dochází k podvázání vejcovodů, u mužů k přerušení chámovodů.

A teď nám, milé dámy, řekněte, jestli by muži neměli aspoň vědět, kterou z těchto metod chráníte sebe i partnera před nechtěným těhotenstvím a zdali by se neměli postarat minimálně o ten kondom, nebo náklady s antikoncepcí spojené? Naše medvědí služba vůči nim a jejich nevědomost přece nemůže trvat věčně.

Reklama

Související témata:

Načítám