Hlavní obsah

Automaty na mléko: Jsou nebezpečné?

Foto: Isifa

Automaty na mléko fungují u nás již přes rokFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automaty na mléko, znáte je? V Evropě již dlouho! Jde dozajista o krok ke zdravému životnímu stylu. Avšak... Víte, co se stane, pokud dojde k zanedbání tepelného opracování mléka? Jediný doušek může ohrozit nás i naše děti! Nakolik? Posuďte sami při naší malé exkurzi za cestou od dodavatele po automat.

Článek

Důvěřuj, ale prověřuj!

Všichni provozovatelé mléčných automatů jsou vázáni přísnými požadavky od oficiálního návodu na obsluhu přístroje schváleného příslušnými orgány, kterým kolotoč povolení začíná, až například po sanitaci tanků a celkově celého automatu. Konečnou náplň, mléko, zase může dodávat pouze takový dodavatel-producent, který podléhá veterinárnímu dozoru a nevymyká se nařízení evropského parlamentu. Již ve fázi výběru dojných krav pro tento účel musí být maximálně obezřetný, stejně jako ve vytváření jim optimálních životních podmínek a prostředí (dostatek vody, pravidelná veterinární péče, vyvážené dávky krmiva atd.). Stát proto předepisuje nutné odběry krve chovných zvířat, očkování a v neposlední řadě i jejich přísnou evidenci.

Vzorky odhalují nedokonalosti

Pokud není některé zvíře zdravotně v pořádku, jeho mléko není určené pro prodej, což včas odhalí technologie dojení, respektive kontrola mléka z odebraného vzorku. Následně musí farmář mléko zchladit na 4 stupně. Zklidňuje tím živé kultury a naopak podporuje působnost látky zvané laktenin, která je tzv. antibakteriální ochranou. (Tato ochrana bývá narušena tepelným opracováním mléka.)

Foto: google.com

Mapa mléčných automatůFoto: google.com

Kdy nám mléko může ublížit?

Při transportu k mléčnému automatu je nízká teplota sledována a následně v chladicím boxu udržována. Takto připravené mléko je připravené k prodeji do přinesené láhve (nebo zakoupené přímo v automatu) a následné konzumaci po dobu maximálně jednoho dne. Jelikož tu ale stále jde o mléko tepelně neopracované, hrozí riziko výskytu mikroorganismů (např. salmonely a dalších), které mohou ublížit převážně našim nejmenším či těhotným a kojícím ženám.

Jak ho správně pít?

Tento problém je zapříčiněn zhýčkaným lidským organismem, který již není zvyklý na životní podmínky našich babiček, a špatnou manipulací se samotným mlékem, respektive s jeho nulovou úpravou. V rámci prevence je proto nutné mléko po koupi z automatu konzervovat čili pasterizovat! Pak nám bude tělo vděčné za dodání vitaminů B1, B2, B12, A, D, E či dvou nejčastěji zastoupených minerálních látek lidského organismu, a to vápníku a fosforu, které mléko obsahuje. Za zmínku stojí i posilování obranyschopnosti. Proto se nebojte konzumace bílé tekutiny z automatu, ovšem při dodržování výše uvedených zásad jako prevence před zdravotními obtížemi!

Reklama

Související témata:

Načítám