Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Křehké linecké těsto, letní ovoce a navrch ozdobná mřížka. Tenhle klasický koláč dělává snad každá babička. Dáte si taky?

45 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 300 g polohrubé mouky
    1
  • 150 g másla
    7
  • 130 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 dl smetany
    7
  • 350 g čerstvého ovoce
  • 3 lžíce cukru krupice
Na vymazání a potření
  • 1 hrudka másla
    7
  • 1/2 dl vody
  • 1 lžíce cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Linecké těsto je velmi jednoduché, žádá si ale dostatečné propracování, protože se hodně drobí. Prosátou mouku nasypte do mísy, přidejte máslo nakrájené na kousky, moučkový i vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a 2 vejce, podle potřeby trochu mléka či smetany a ze všeho rukama zadělejte tuhé těsto. Pokud by bylo tuhé příliš, přidejte ještě trochu smetany. Těsto uložte do sáčku nebo zabalte do potravinové folie a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici.

02.

Troubu zapněte na 180 stupňů a koláčovou formu vymažte kouskem tuku. Ovoce (my jsme použili směs rybízu, malin, borůvek a jahod) očistěte, případně nakrájejte na malé kousky a promíchejte s cukrem.

03.

Z odpočatého těsta oddělte asi 1/4 na mřížky a zbytek rukama urovnejte do koláčové formy. Z odděleného kousku těsta vyválejte proužky na mřížku. Z ovoce slijte případnou tekutinu a dejte ho na dno koláče. Rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše a narovnejte přes něj mřížku.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Lžíci cukru rozpusťte v troše vody a připravený koláč cukrovou vodou potřete. Dejte péct asi na 35–40 minut do trouby.

Související témata:

Načítám