Hlavní obsah

Pečené kuře se studenou omáčkou

Hodnocení:
(2)
Foto: Ondřej Hošt
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Situace, kterou zná každý. K obědu bylo pečené maso, jenže kus ho ještě zbyl a jíst to stejné k večeři se nikomu nechce. Máme pro vás tip z kuchařky Magdaleny Dobromily, co s tím. A bude vám chutnat!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kuře
  • čerstvý mletý pepř
  • 50 g másla
  • 2 jablka
  • šťáva z citronu
  • 1 snítka estragonu
  • 4 šalotky
  • 1 lžíce kaparů
  • 4 sardele
  • 2 vejce natvrdo
  • 2 lžíce francouzské hořčice
  • 3 lžíce vinného octa
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: K omáčce si samozřejmě můžete nachystat i kuře čerstvě upečené. Jeho příprava je víc než jednoduchá. Kuře omyjte, ze všech stran osolte a případně i opepřete a položte ho prsy dolů do pekáče. Pak ho podlijte asi 1 cm vody, poklaďte plátky másla a dejte péct asi na 1,5 hodiny do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia. Na první polovinu pečení ho můžete přikrýt poklicí. Kuře nezapomeňte pravidelně přelévat a v polovině pečení ho obraťte prsy nahoru.

Foto: Ondřej Hošt

Krok 2: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte. Pokud zvolíte strouhání nahrubo, připravíte spíše salát, pokud si zvolíte strouhání najemno, bude omáčka více tekutější. Záleží ale, co máte radši. Jablka dejte do misky a zakapejte hned citronovou šťávou.

Foto: Ondřej Hošt

Krok 3: Sardele, šalotku a kapary nasekejte najemno, já jsem tentokrát zvolila sardelová očka s kapary už naložená. Tahle kombinace totiž vážně nemá chybu :-). Vše přimíchejte k jablkům. V hmoždíři roztlučte nebo v misce vidličkou důkladně rozmačkejte natvrdo uvařené žloutky (vejce vložte už do studené vody a od okamžiku, kdy začne vřít, vařte 8 minut), přidejte hořčici a vinný ocet a vše přidejte a důkladně promíchejte se základem omáčky. Tu nakonec dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem či ještě trochou vinného octa. Hotovo!

Foto: Ondřej Hošt
ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek