Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Aktualizováno

Situace, kterou zná každý. K obědu bylo pečené maso, jenže kus ho ještě zbyl a jíst to stejné k večeři se nikomu nechce. Máme pro vás tip z kuchařky Magdaleny Dobromily, co s tím. A bude vám chutnat!

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks kuřete
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 50 g másla
  • 2 ks jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 snítka estragonu
  • 4 ks šalotky
  • 1 lžíce kaparů
  • 4 ks sardele
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce soli
Článek

Postup

01.

K omáčce si samozřejmě můžete nachystat i kuře čerstvě upečené. Jeho příprava je víc než jednoduchá. Kuře omyjte, ze všech stran osolte a případně i opepřete a položte ho prsy dolů do pekáče. Pak ho podlijte asi 1 cm vody, poklaďte plátky másla a dejte péct asi na 1,5 hodiny do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia. Na první polovinu pečení ho můžete přikrýt poklicí. Kuře nezapomeňte pravidelně přelévat a v polovině pečení ho obraťte prsy nahoru.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte. Pokud zvolíte strouhání nahrubo, připravíte spíše salát, pokud si zvolíte strouhání najemno, bude omáčka více tekutější. Záleží ale, co máte radši. Jablka dejte do misky a zakapejte hned citronovou šťávou.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Sardele, šalotku a kapary nasekejte najemno, já jsem tentokrát zvolila sardelová očka s kapary už naložená. Tahle kombinace totiž vážně nemá chybu :-). Vše přimíchejte k jablkům. V hmoždíři roztlučte nebo v misce vidličkou důkladně rozmačkejte natvrdo uvařené žloutky (vejce vložte už do studené vody a od okamžiku, kdy začne vřít, vařte 8 minut), přidejte hořčici a vinný ocet a vše přidejte a důkladně promíchejte se základem omáčky. Tu nakonec dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem či ještě trochou vinného octa. Hotovo!

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Související témata:

Načítám