Hlavní obsah
3,0
(12)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Španělské ptáčky sice nemají s jihoevropskou zemí nic společného, ale u nás jde přesto o velmi oblíbené jídlo. Pojďte si tenhle recept z babiččiny kuchařky oprášit!

45 min.
Příprava
1 hod., 55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky hovězí roštěné
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 ks vejce
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 2 nožičky párku
  • 2 ks kyselých okurek
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička mleté sladké papriky
Rýže
  • 2 hrnky dlouhozrnné rýže
  • 4 hrnky vody
  • 1 ks cibule
  • 50 g másla
  • 1 lžička soli
  • 2 kuličky celého černého pepře
  • 1 kulička nového koření
  • 1 list bobkového listu
  • 2 ks hřebíčku
Na smažení
  • 5 lžic oleje
Článek

Postup

01.

Vajíčka dejte uvařit natvrdo, vložte je pod ledovou vodu, nechte trochu zchladnout a oloupejte je. Pak je nakrájejte na podélné třetiny. Červenou papriku nakrájejte na nudličky. Párky podle jejich tloušťky podélně rozpulte. Kyselé okurky také podélně rozpulte, tlustší rozčtvrťte.

02.

Hovězí maso důkladně naklepejte a z obou stran ho osolte a opepřete. Z jedné strany plátky potřete hořčicí a položte na ni plátky anglické slaniny. Zhruba doprostřed na sebe položte párek, vajíčko, papriku a okurku. Plátky masa zarolujte, aby náplň držela hezky pohromadě a při nakrojení pak udělala krásnou mozaiku. Roládky zaviňte bílou nití, aby se během dušení nerozpadly.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Připravené závitky zprudka orestujte v hrnci. Vyjměte je, osmažte nakrájenou cibuli a zbytek na kousky nakrájené papriky. Pak ptáčky vraťte zpět. Zalijte je asi do 2/3 vodou nebo hovězím vývarem, přikryjte poklicí a nechte asi 1 hodinu (podle typu masa) dusit doměkka. Pak ptáčky vyjměte a omáčku nechte ještě asi 10 minut vařit, aby se zredukovala. Podle chuti přidejte sladkou papriku, která omáčce dodá i barvu. Do omáčky také můžete nakrájet zbytek surovin, kterými jste ptáčky plnili.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Recept na rýži je jednoduchý: Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zesklovatět na másle. Přidejte rýži a nechte ji také chviličku zesklovatět. Pak ji zalijte osolenou vodou v poměru 1 díl rýže : 2 dílům vody, vložte koření, přiklopte a nechte dusit asi 20-25 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Ve chvíli, kdy zmizí všechna voda, by měla být rýže hotová.

Reklama

Načítám