Hlavní obsah
3,5
(6)
Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Aktualizováno

Chcete-li své drahé polovičce nachystat špičkovou snídani, jsou sýrové, konkrétně parmezánské lívanečky tou pravou volbou. A jestliže se u vás doma nedá vařit bez masa, tak se skvěle hodí i jako příloha. Takže hurá na ně!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 4 ks vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 150 g parmazánu
  • 1 špetka soli
  • 5 lžic oleje
Článek

Postup

01.

Do mléka s máslem přidejte asi 200–250 g mouky, tedy aby vznikla hustá kaše.

02.

Do kaše přidejte žloutky, zakysanou smetanu, sůl a parmezánský sýr. Vše umíchejte do hladka.

03.

Vyšlehejte bílky se špetkou soli. Když je sníh tuhý natolik, že lze mísu obrátit vzhůru nohama, a on se ani nepohne, je čas postoupit dále. Sníh přidejte do mísy k uvedené směsi a jen lehkým prohazováním pomocí stěrky promíchejte se zbytkem ingrediencí. Přidávání sněhu je potřeba nechat si vždy až na konec. Rada pro začínající kuchaře a kuchařky – nikdy sníh do těsta nezašlehávejte šlehačem, vždy jej jen zlehka prohazujte stěrkou či vařečkou. Jinak sníh spadne a přijdete o všechnu nadýchanost těsta!

04.

Po zapracování bílkového sněhu vznikne krásně tekuté a přitom husté a lehké těsto. Smažíme na oleji z každé strany necelou minutu.

Lívanečky se skvěle hodí jak jako příloha k masu, tak jako vydatná snídaně či svačina. Zaberou už trochu času, ale celý postup včetně smažení zvládnete zhruba za 40 minut – včetně desetiminutového chladnutí kaše. Při servírování je nezapomeňte ještě posypat parmezánem, ve svačinovém menu se hodí doplnit je čerstvou zeleninou nebo rovnou mističkou salátu z rukoly a rajčat!

Reklama

Související témata:

Načítám