Článek
Doteď v Babiččiných receptech zkoušela recepty ze starých kuchařek naše redaktorka Jana Chmelíková. Řekli jsme si ale, že je na čase nechat vařit nějakou skutečnou babičku. Po dlouhém vybírání jsme nakonec oslovili paní Terézii, babičku naší produkční Káti, jejíž guglu jste mohli vyzkoušet už v tomto článku.
Hned první celodenní focení nás přesvědčilo, že jsme rozhodně neudělali chybu – tahle naše babička totiž připravila skvělé kynuté řezy s tvarohovou náplní a škvarkové pagáčiky, což jsou jednohubky vhodné třeba k vínu. Na recept na pagáčiky si budete muset počkat do příštího týdne, ale tip na víkendové sladké pečení tu pro vás máme už dnes. Takže s chutí do toho!
Na 1 hluboký plech (asi 15 kousků) potřebujete:500 g hladké mouky „dvounulky“ (informaci o výběrové kvalitě najdete na etiketě) + další na podsypávání, špetku šafránu, 3 žloutky, 1,5 dl oleje, 80 g cukru krupice, sůl, citronovou kůru, 30 g kvasnic, 1 lžičku vanilkové tresti nebo 1 vanilkový cukr navíc, asi 250 ml mléka, kousek másla na vymazání plechu a vajíčko na potření.
Na náplň si nachystejte:1 kg (4 vaničky) měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, podle chuti asi 3–4 lžíce moučkového cukru, 1 Zlatý klas, 3 žloutky, špetku šafránu, a kdo má rád, může přidat i velkou hrst rozinek.
Do mísy přes síto prosejte hladkou mouku, na ni přidejte cukr a vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte kvasnice, zalijte trochou vlažného mléka, zasypte jemnou vrstvou hladké mouky a nechte vzejít kvásek.
Když kvásek dostatečně nabude, přidejte do mísy žloutky, olej, špetku soli a šafránu, trochu citronové kůry a zadělejte hladké, lehce lepivé těsto. Vlažné mléko přilévejte podle potřeby, celkem je ho potřeba asi 250–300 ml, záleží na „savosti“ mouky.
Hotové těsto zasypte opět tenkou vrstvičkou hladké mouky, překryjte čistou utěrkou a dejte na asi 40–50 minut kynout na teplé místo.
Než těsto nakyne, připravte si tvarohovou náplň, která je víc než jednoduchá – všechny uvedené suroviny prostě metličkou v míce prošlehejte, a je hotovo.
Nakynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní desce a rozdělte na poloviny. Troubu předehřejte asi na 190 stupňů. Hluboký plech vymažte kouskem másla a jednu polovinu těsta vyválejte na plát velký, jako je plech. Tam ho také následně přeneste. Na plát těsta rozprostřete tvarohovou náplň, navrch dejte vyválenou druhou polovinu těsta a nechte ještě asi 10 minut znovu nakynout. V misce rozšlehejte jedno vejce a připravené řezy jím potřete. Pečte asi 40 minut dozlatova a podle chuti před podáváním pocukrujte.
Jak se vám dnešní recept líbí? A jaké recepty byste v naší rubrice uvítali? Pište nám do diskuse pod článkem!
Vizáž: Michaela Kramná (MA-DA Makeup Network)