Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Tvarohové řezy podle Terézie

Foto: Ondřej Hošt

Není nad poctivý koláč od babičky!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ode dneška se budete každý pátek setkávat s několikanásobnou babičkou Terézií Pechovou a jejími dobrotami. Pro začátek to budou kynuté řezy s tvarohovou náplní. Jsou skvostné!

Článek

Doteď v Babiččiných receptech zkoušela recepty ze starých kuchařek naše redaktorka Jana Chmelíková. Řekli jsme si ale, že je na čase nechat vařit nějakou skutečnou babičku. Po dlouhém vybírání jsme nakonec oslovili paní Terézii, babičku naší produkční Káti, jejíž guglu jste mohli vyzkoušet už v tomto článku.

Hned první celodenní focení nás přesvědčilo, že jsme rozhodně neudělali chybu – tahle naše babička totiž připravila skvělé kynuté řezy s tvarohovou náplní a škvarkové pagáčiky, což jsou jednohubky vhodné třeba k vínu. Na recept na pagáčiky si budete muset počkat do příštího týdne, ale tip na víkendové sladké pečení tu pro vás máme už dnes. Takže s chutí do toho!

Na 1 hluboký plech (asi 15 kousků) potřebujete:500 g hladké mouky „dvounulky“ (informaci o výběrové kvalitě najdete na etiketě) + další na podsypávání, špetku šafránu, 3 žloutky, 1,5 dl oleje, 80 g cukru krupice, sůl, citronovou kůru, 30 g kvasnic, 1 lžičku vanilkové tresti nebo 1 vanilkový cukr navíc, asi 250 ml mléka, kousek másla na vymazání plechu a vajíčko na potření.

Foto: Ondřej Hošt

Potřebujete klasické ingredience na kynuté těsto a tvarohovou náplňFoto: Ondřej Hošt

Na náplň si nachystejte:1 kg (4 vaničky) měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, podle chuti asi 3–4 lžíce moučkového cukru, 1 Zlatý klas, 3 žloutky, špetku šafránu, a kdo má rád, může přidat i velkou hrst rozinek.

Do mísy přes síto prosejte hladkou mouku, na ni přidejte cukr a vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte kvasnice, zalijte trochou vlažného mléka, zasypte jemnou vrstvou hladké mouky a nechte vzejít kvásek.

Foto: Ondřej Hošt

Mouku prosejte a zadělejte do ní důlek s kváskemFoto: Ondřej Hošt

Když kvásek dostatečně nabude, přidejte do mísy žloutky, olej, špetku soli a šafránu, trochu citronové kůry a zadělejte hladké, lehce lepivé těsto. Vlažné mléko přilévejte podle potřeby, celkem je ho potřeba asi 250–300 ml, záleží na „savosti“ mouky.

Foto: Ondřej Hošt

Barvu a chuť dávají těstu i šafrán a citronová kůraFoto: Ondřej Hošt

Hotové těsto zasypte opět tenkou vrstvičkou hladké mouky, překryjte čistou utěrkou a dejte na asi 40–50 minut kynout na teplé místo.

Foto: Ondřej Hošt

Při zadělávání těsta vám kromě vařečky pomůže i šlehač s hnětacími metlamiFoto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Těsto zlehka zaprašte moukou a dejte kynoutFoto: Ondřej Hošt

Než těsto nakyne, připravte si tvarohovou náplň, která je víc než jednoduchá – všechny uvedené suroviny prostě metličkou v míce prošlehejte, a je hotovo.

Foto: Ondřej Hošt

Do náplně patří kromě tvarohu i šafrán, rozinky a vanilkový pudink nebo Zlatý klasFoto: Ondřej Hošt

Nakynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní desce a rozdělte na poloviny. Troubu předehřejte asi na 190 stupňů. Hluboký plech vymažte kouskem másla a jednu polovinu těsta vyválejte na plát velký, jako je plech. Tam ho také následně přeneste. Na plát těsta rozprostřete tvarohovou náplň, navrch dejte vyválenou druhou polovinu těsta a nechte ještě asi 10 minut znovu nakynout. V misce rozšlehejte jedno vejce a připravené řezy jím potřete. Pečte asi 40 minut dozlatova a podle chuti před podáváním pocukrujte.

Foto: Ondřej Hošt

Šafrán dodá tvarohu i těstu krásnou barvu. Teď už se stačí zakousnout!Foto: Ondřej Hošt

Jak se vám dnešní recept líbí? A jaké recepty byste v naší rubrice uvítali? Pište nám do diskuse pod článkem!

Vizáž: Michaela Kramná (MA-DA Makeup Network)

Reklama

Související témata:

Načítám