Hlavní obsah

Povidlové a tvarohové šátečky

Hodnocení:
(32)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 hodina 30 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Babi Pechová tento týden vystřihla kynuté šátečky, které vypadaly tak, že jsme je málem ani nestačili vyfotit, jak se po nich zaprášilo! Cítíte, jak čerstvě upečené voní?

Ingredience pro:
25 šátečků
Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 150 g másla
  • citronová kůra
  • sůl
Na potření
  • 1 vejce
Na náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 žloutek
  • 90 g cukru krupice
  • 50 g rozinek
  • rum
  • 250 g povidel
  • 3 lžíce rumu
Článek

Postup

Krok 1: Rozinky namočte do rumu.

Krok 2: Do prosáté mouky udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte oba cukry a zalijte částí ohřátého mléka. Nemíchejte, jen dejte na teplé místo a nechte chvíli vzejít kvásek.

Krok 3: Přimíchejte vejce i žloutky, změklé máslo, citronovou kůru, špetku soli a zbytek mléka. Vypracujte tužší hladké těsto (můžete si pomoct hnětacím robotem) a dejte přikryté utěrkou do tepla vykynout.

Krok 4: Mezitím si připravte náplně: tvaroh smíchejte s cukrem, žloutkem a namočenými rozinkami, povidla rozmíchejte.

Krok 5: Polovinu vykynutého těsta rozválejte na pomoučněném vále, nařezejte na čtverečky o straně asi 10 cm a na každý dejte lžíci tvarohové náplně.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 6: Přitlačte k sobě vždy dva protilehlé rohy, a vytvořte tak šátečky. Stejně postupujte s druhou částí těsta a povidly.

Krok 7: Hotové šátečky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na vymaštěném plechu při 180 stupních asi 15 minut. Hotové pocukrujte.

ynezorPumanzeSaNyknalC