Hlavní obsah
3,1
(84)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kynuté šátečky po kterých se jen zapráší. Tak jsou dobré! Cítíte, jak čerstvě upečené voní?

1 hod., 30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 šátečků
Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 2 ks žloutků
  • 150 g másla
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
Na potření
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 ks žloutků
  • 90 g cukru krupice
  • 50 g rozinek
  • 250 g povidel
  • 3 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Rozinky namočte do rumu.

02.

Do prosáté mouky udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte oba cukry a zalijte částí ohřátého mléka. Nemíchejte, jen dejte na teplé místo a nechte chvíli vzejít kvásek.

03.

Přimíchejte vejce i žloutky, změklé máslo, citronovou kůru, špetku soli a zbytek mléka. Vypracujte tužší hladké těsto (můžete si pomoct hnětacím robotem) a dejte přikryté utěrkou do tepla vykynout.

04.

Mezitím si připravte náplně: tvaroh smíchejte s cukrem, žloutkem a namočenými rozinkami, povidla rozmíchejte.

05.

Polovinu vykynutého těsta rozválejte na pomoučněném vále, nařezejte na čtverečky o straně asi 10 cm a na každý dejte lžíci tvarohové náplně.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

06.

Přitlačte k sobě vždy dva protilehlé rohy, a vytvořte tak šátečky. Stejně postupujte s druhou částí těsta a povidly.

07.

Hotové šátečky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na vymaštěném plechu při 180 stupních asi 15 minut. Hotové pocukrujte.

Reklama

Související témata:

Načítám