Hlavní obsah

Kynuté zelníky nasladko

Hodnocení:
(11)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
neuvedeno
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
střední

I babička nás občas zaskočí netradičním a přitom skvělým receptem. Slyšeli jste někdy o sladkém moučníku ze zelí, kterému se říká zelník? My v redakci ne! O to víc nás ale jeho chuť uchvátila!

Ingredience pro:
12 placek
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 250 g hladké mouky
  • 2 ks žloutku
  • 8 lžic cukru krupice
  • 150 g másla
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 40 g droždí
  • 250 ml mléka
Článek

Postup

Krok 1: Do misky nasypte hladkou mouku. Doprostřed udělejte důlek, do kterého dejte 3 lžíce cukru a oba žloutky. Přilejte 1/3 teplého mléka a rozdrobte kostku droždí. Až droždí vykyne, přidejte máslo pokojové teploty, zbylé mléko, vypracujte lepivé těsto a nechte kynout na teplém místě aspoň 30 minut.

Krok 2: Zelí nastrouhejte najemno a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. V hrnci rozpalte lžíci oleje a zelí na něj dejte pomaloučku restovat. Nechte ho v pánvi aspoň 20 minut, dokud nemá hnědou barvu a není měkké. Pak ho zasypejte zbylým cukrem a nechejte zkaramelizovat.

Krok 3: Vykynulé těsto rozválejte na pomoučněném vále na asi centimetr vysokou placku, ze které pomocí skleniček nebo vykrajovátek dělejte placky. Doprostřed každé placky dejte lžíci zelí, zabalte jako měšec a rukou znovu rozplácněte. Každou placku několikrát propíchněte vidličkou, potřete zbylým olejem a položte na plech vystlaný pečicím papírem.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Dejte péct na 180 °C dozlatova. Podávat můžete teplé i vychladlé.

Tak co na náš recept na zelí nasladko říkáte?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.