Článek
Postup
Krok 1: Do misky nasypte hladkou mouku. Doprostřed udělejte důlek, do kterého dejte 3 lžíce cukru a oba žloutky. Přilejte 1/3 teplého mléka a rozdrobte kostku droždí. Až droždí vykyne, přidejte máslo pokojové teploty, zbylé mléko, vypracujte lepivé těsto a nechte kynout na teplém místě aspoň 30 minut.
Krok 2: Zelí nastrouhejte najemno a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. V hrnci rozpalte lžíci oleje a zelí na něj dejte pomaloučku restovat. Nechte ho v pánvi aspoň 20 minut, dokud nemá hnědou barvu a není měkké. Pak ho zasypejte zbylým cukrem a nechejte zkaramelizovat.
Krok 3: Vykynulé těsto rozválejte na pomoučněném vále na asi centimetr vysokou placku, ze které pomocí skleniček nebo vykrajovátek dělejte placky. Doprostřed každé placky dejte lžíci zelí, zabalte jako měšec a rukou znovu rozplácněte. Každou placku několikrát propíchněte vidličkou, potřete zbylým olejem a položte na plech vystlaný pečicím papírem.
Krok 4: Dejte péct na 180 °C dozlatova. Podávat můžete teplé i vychladlé.
Tak co na náš recept na zelí nasladko říkáte?