Hlavní obsah

Babské triky: Co dokáže obyčejný bílý prášek z vaší lékárny?

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina z vás ho má v domácí lékárničce. Tímto lékem se léčí horečka nebo bolest hlavy. Věděli jste však, že se hodí i jako alternativní domácí čistič nebo kosmetický pomocník?

Článek

Znáte ho jako Acylpyrin, Anopyrin nebo Aspirin. Vždy jde o lék obsahující kyselinu acetylsalicylovou, který pomáhá ředit krev a tím zabraňuje vzniku sraženin. Nejširší použití má jako analgetikum (tlumí bolesti) a antipyretikum (snižuje horečku).

Jde o volně prodejný lék, deset tabletek (400–500 mg) pořídíte do 30 korun. Klasické lisované „placičky“ se během chvilky samy rozpustí v tekutině nebo je můžete mezi dvěma lžičkami rozdrtit na prášek. Použít lze i šumivou formu, je však zhruba třikrát dražší. Vždy mějte na paměti, že jde o lék s obsahem kyseliny acetylsalicylové, která může způsobovat alergické reakce.

Zdravotní účinky jsme zmapovali, ale víte, jak se tyto tabletky dají využít v domácnosti?

Zatočí s pupínky

S akné nejčastěji bojují náctiletí, ale některé ženy trápí pupínky i v pozdějším věku. Vyzkoušejte zjemňující masku. Dvě tabletky rozpusťte ve dvou lžících vody, smíchejte se lžičkou jedlé sody a přidejte buď lžíci medu, anebo lžičku olivového oleje. Naneste na obličej (vynechte oční okolí) a po deseti minutách smyjte vodou. Efekt bude viditelný téměř okamžitě – maska má exfoliační účinky, to znamená, že proniká přes póry do pokožky a odstraňuje její odumřelé částečky. Výsledkem bude vláčnější a příjemně rozjasněná pleť.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Malé černé tečky i vystouplejší pupínky se po aplikaci exfoliační masky stáhnou a budou méně viditelné Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Ztvrdlá kůže na patách bude minulostí

Směs pěti rozpuštěných tablet, tří lžic vody a šťávy z půlky citronu bude skvěle fungovat na zrohovatělou kůži na patách. Kašičku nechte působit klidně i půl hodiny a paty pak pečlivě odrhněte pemzou. Pokožka bude krásně změklá a půjde to jako po másle.

Konec zamlženým brýlím

Nosíte brýle? Už se nemusíte stresovat situacemi, kdy vejdete z chladu do tepla. Brýlové čočky se nebudou mlžit, když jim dopřejete koupel v roztoku acylpyrinu a vody (půl tablety na dvě deci vody). Stačí ponořit na několik vteřin, jemně otřít vlhkým hadříkem a vyleštit brýlovým látkovým ubrouskem.

Už žádné lupy

Malé bílé cucky nejsou skoro vidět, ale když padají na ramena po desítkách, jsou lupy pořádná katastrofa. Snažíte se je vymýt, ale stále se drží pokožky hlavy? Nalijte do misky dvě lžíce obyčejného šamponu a přidejte dvě rozdrcené tablety. Kaši naneste na vlhké vlasy, vmasírujte do pokožky a nechte dvě až pět minut působit. Po smytí by měla bílá záplava polevit nebo úplně zmizet.

Květiny vám poděkují

Pokojové rostliny velmi často trpí různými houbovými nemocemi, které je potichounku dovedou k záhubě. Řešením může být zálivka s přidáním dvou rozpuštěných tablet na dva litry vody. Před zaléváním tento elixír raději nechte odstát alespoň den, aby se zmírnila intenzita obsažené kyseliny a pro květiny, zvláště ty mladší, to nebyl moc velký šok. Terapii opakujte jednou měsíčně.

Babičky kdysi doporučovaly tabletky jako účinný prostředek, který udrží řezané květiny dlouho čerstvé. Před časem jsme ale v redakci zkoumali, jak prodloužit trvanlivost růží, a právě tato metoda nepatřila mezi úspěšné favority. To však neznamená, že nemusí fungovat na jiné druhy květin.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Voda pro květiny ve váze se rychle kazí a kyselina acetylsalicylová ji pomáhá udržet čerstvou Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Čistá koupelna

Hledáte silnou, ale neagresivní cestu, jak vyčistit zašlý sprchový kout nebo třeba kachlíčky v kuchyni na chalupě? Sáhněte po rozdrcených tabletách tohoto léku. Budete jich potřebovat víc a upotřebíte i ty s prošlou dobou použitelnosti. Rozpusťte je v trošce vody a přidejte jedlou sodu. Směs naneste hadříkem na kachlíčky, nechte půlhodinku působit, v případě nutnosti opakujte ještě s přidáním octa. Co se týče množství, zachovejte poměr dvě tablety + dvě lžíce vody + jedna lžíce sody (+ dvě lžíce octa).

Zbavte se nepříjemných koláčů

Žluté skvrny v podpaží jsou aktuální zvláště po létě. Na bílá trička zabere kyselina citronová, ocet, sůl nebo jedlá soda, ale na sytě barevném oblečení by mohly agresivní čističe zanechat světlejší fleky. Alternativní cestou je namočit oblečení přes noc do roztoku zhruba tři litrů vody a dvou tablet.

Tak co, zkusíte tyto tabletky zapojit do pomoci v domácnosti? 

Reklama

Související témata:

Načítám