Hlavní obsah

Balená voda: Jak poznat, že nekupujete tu, co vám teče z kohoutku?

Foto: Profimedia

Pořád si myslíte, že je balená voda kvalitnější než kohoutková?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč kupujete balenou vodu? Jestli proto, že je podle vás kvalitnější než ta z kohoutku, asi pro vás máme špatné zprávy! Nemusí to tak být.

Článek

Až budete příště procházet regály s nápoji, velmi pečlivě čtěte etikety balených vod. Jsou mezi nimi velké rozdíly, o kterých byste měli vědět, abyste nekupovali jen předraženou vodu identickou s tou z kohoutku.

„Balená voda je v průměru 125krát dražší než kohoutková. Kvalitou jsou mnohdy srovnatelné. I podle Státního zdravotního ústavu má u nás kohoutková voda velmi dobrou kvalitu a vyhovuje i obsahem dusičnanů, chlorových látek, těžkých kovů nebo pesticidů,“ uvádí Monika Vokálová z Ekologického institutu Veronica.

Co hledat na etiketě

Oficiálně se balené vody dělí do čtyř kategorií – pramenitá, kojenecká, minerální, pitná, přičemž na etiketě výrobku musí být příslušná kategorie uvedena.

„Etikety pramenitých, minerálních a kojeneckých vod musí obsahovat lokalitu, ze které voda pochází, název zdroje, údaje o složení, datum minimální trvanlivosti či pokyny o uchovávání. Měly by zde být zaznamenány i fyzikální nebo chemické úpravy vody, tedy případná filtrace, ozáření ultrafialovými paprsky, odželeznění či sycení oxidem uhličitým a podobně,“ říká Pavel Vacek, ředitel výrobního závodu Toma Natura v Teplicích nad Metují.

Jakou vodu si tedy v lahvích kupujete?

Foto: Profimedia

I při nákupu balené vody byste měli pečlivě číst etiketuFoto: Profimedia

Pitná voda

Pitná balená voda je stejná, jako ta z vašeho kohoutku. Může být mírně cítit po chloru, tedy může být upravována chemicky a lze ji dodatečně obohacovat o minerální látky. To vše najdete na obalu.

Minerální voda

Minerální vody jsou z kontrolovaných a schválených podzemních zdrojů a nesmí se upravovat tak, aby se změnil charakter jejich složení. Povolené je odželeznění, odsíření nebo sycení oxidem uhličitým.

Vyplatí se u nich sledovat to, jaké minerály a v jakém množství jsou v nich obsaženy. Pro každodenní pití jsou vhodné slabě mineralizované vody s obsahem minerálních látek do 500 mg na litr. Vody s vyšším obsahem by se měly kombinovat s jinými nápoji a ty s obsahem nad 1500 mg na litr je vhodné konzumovat jen výjimečně. Obsažené minerály navíc dávají vodě i specifickou chuť, která by vám měla vyhovovat.

Pramenité vody

Dříve se označovaly jako stolní vody, dnes jsou „pramenité". Pocházejí z podzemních chráněných zdrojů, které mohou být rovněž upravovány pouze stanoveným způsobem. „Některé prameny se filtrují, zbavují síry, manganu, arzenu či železa a ozařují, aby se vyhovělo limitům pro obsah dusičnanů a organických látek,“ uvádí Pavel Vacek.

Pokud si můžete vybrat, pak je lepší zvolit takovou vodu, která neprošla žádnou úpravou, a to je voda kojenecká.

Foto: Profimedia

Kvalita kohoutkové vody je podle odborníků dobrá, naopak pro ně může být horší špatně skladovaná voda z láhveFoto: Profimedia

Kojenecká voda

Kojenecké vody nesmí v obsahu dusičnanů překročit 10 mg na litr, u sodíku 20 mg na litr a minerálních látek nesmí být víc než 500 mg na litr. Nelze je nijak upravovat, maximálně se smí ozařovat UV paprsky, což ale musí být uvedeno na obalu.

Co tedy kupovat?

Jak tedy potvrzují i testy, má většina kohoutkové vody takové složení, že odpovídá i požadavkům na vodu kojeneckou. „Ošetřující lékař by měl znát kvalitu vody z vodovodu v místě, kde dítě žije. Pokud voda neobsahuje žádné bakterie a dítě je zdravé, tak by mělo kohoutkovou vodu s obsahem do 50 mg dusičnanů zvládnout bez jakýchkoli zdravotních komplikací," uvádí Monika Vokálová.

V podstatě tedy platí, že mezi balenými vodami se vyplatí kupovat jen vody minerální, a ty vybírat pečlivě a s vědomím, že nic se nemá přehánět.

Jakou vodu pijete? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám