Hlavní obsah

Balerínky budou zase hitem jara a léta: kromě kulatých se budou nosit i hranaté a špičaté

Foto: Pray_for_Ukraine, Shutterstock.com

Foto: Pray_for_Ukraine, Shutterstock.com

Reklama

A jsme zpátky u nich. Po delší odmlce se do módy vrátily balerínky, které rozdělují společnost. Zatímco některé ženy těmto plochým botám nemohou přijít na chuť, druhé jim podléhají úplně stejně, jako kdysi slavné herečky. Chcete se k nim na jaře vrátit? Podívejte se, z kterých párů si můžete vybírat a kde se vlastně vzaly.

Článek

O jejich původu vypovídá samotný název. Balerínky vycházejí z baletní obuvi, co ale možná nevíte je, že tyto boty bývaly kvůli estetice původně na podpatku. Ulevit nohám se rozhodla až francouzská tanečnice Marie Camargo, která se na konci dvacátých let osmnáctého století přezula do nízké varianty.

Cesta z pódia do ulic

Na přesun z pódia si boty musely počkat. Ve čtyřicátých letech dvacátého století se americká návrhářka Claire McCardell do designu jednoduchých, nízkých baletních bot zamilovala. Spojila se proto se ševcem newyorské Metropolitní opery a ten navrhl první prototyp zpevněných balerínek.

Od podpatků se ale chtěla oprostit i Evropa. Do ruční výroby bot se jen o pár let později pustila i francouzská návrhářka italského původu Rose Repetto. Jedny věnovala herečce Brigitte Bardot (87), která se v balerínkách objevila ve filmu …a Bůh stvořil ženu (1956), a trend byl na světě. Boom obuvi podpořila i herečka Audrey Hepburn (†63), která nízké páry nenosila jen ve filmech, ale i v soukromí.

Slavných ambasadorek měly boty víc. V průběhu let je nosily ikony jako Jackie Kennedy (†64) nebo princezna Diana (†36) a ze současných hvězd asi neexistuje nikdo, kdo by je na noze nikdy neměl.

Foto: Profimedia.cz

K boomu balerínek přispěly i známé herečky Brigitte Bardot (vlevo) a Audrey HepburnFoto: Profimedia.cz

Jednou nahoře, podruhé dole

K populární obuvi balerínky patřily i kolem nového milénia a po roce 2010. I těmto nízkým botám se ale děje to, co většině módních artiklů. Jejich oblibu dokonale vystihuje sinusoida, kdy se vrchol střídá s útlumem. Několik posledních sezon se balerínkám příliš nedařilo a místo nich se skloňovaly názvy jiných typů bot. Návrhářům se ale po nich evidentně zastesklo a pro jaro/léto 2022 je opět oprášili. Balerínky stoupají vzhůru a jsou jich plné kolekce.

Foto: Profimedia.cz

Jak vypadají balerínky dnes? Zaoblená špička už není podmínkou. Vyberte si pár podle svého gusta a noste ho se stejnou lehkostí jako modelky Antonina Petkovic (26, vlevo) nebo Karlie Kloss (29)Foto: Profimedia.cz

Které balerínky se nosí tentokrát?

Ačkoli se trendy neustále vrací, nebývá to pokaždé ve stejné podobě. Naposledy se dařilo zejména botám se špičkou, které se svým tvarem od klasické balerínky trochu odklonily. Patříte-li ale mezi fanynky původního kulatého designu, můžete jásat. Letos jsou k dostání i páry, u kterých to všechno začalo. Trendy je také useknutá hranatá špička, která více než kdy jindy odkazuje na baletní variantu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Massimo Dutti, 2595 Kč; Zara, 799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Next, 1260 Kč; Högl, prodává Zalando, 4000 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kazar, 1990 Kč; Answear LAB, prodává Answear, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Högl, prodává Humanic, 3799 Kč; River Island, prodává Next, 1010 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Answear LAB, prodává Answear, 1299 Kč; Boden, prodává Next, 3065 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Marco Tozzi, prodává Zalando, 900 Kč; Mango, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Baldaccini, prodává Modivo, 1863 Kč; Lasocki, prodává Eobuv, 1099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sergio Bardi, prodává Modivo, 1699 Kč; R. Polański, prodává Eobuv, 2104 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Marks & Spencer, prodává Zalando, 1199 Kč; Kazar, 1900 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tamaris, 1699 Kč; Bassano, prodává CCC, 499 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám