Hlavní obsah

Hlad, potraty i sláva: Audrey Hepburn by dnes bylo 90

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křehká Audrey Hepburn (✝63) vynikala šarmem, elegancí i hereckým uměním. S někdejší ikonou Hollywoodu se ale život nemazlil a uštědřil jí několik tvrdých ran. Dnes by herečka oslavila devadesáté narozeniny. Připomeňte si osudové okamžiky jejího života.

Článek

Kdyby herečku Audrey Hepburn nepostihla zákeřná rakovina slepého střeva, bylo by jí právě dnes kulatých devadesát. Nicméně ani desítky let po smrti nezmizela z povědomí veřejnosti. Kromě hereckého a pěveckého talentu a nápadné krásy si okolí získala svou chytrostí a charismatem. Neztrácela úsměv, přestože k němu neměla vždy důvod.

Noblesa, s níž Audrey Hepburn vystupovala, byla pravděpodobně záležitost genů – v jejím štíhlém těle totiž kolovala modrá krev. Hereččina matka byla nizozemská baronka a i otec měl šlechtické předky. Filmová hvězda je navíc i tak trochu naše, neboť má české kořeny – její otec Joseph Victor Anthony Ruston se narodil v obci Úžice nedaleko Prahy.

Sen o baletní dráze

Vzhledem k hereččině štíhlé postavě asi není žádné překvapení, že směřovala ke kariéře baletky. Přestože byla velmi talentovaná, a dokonce získala stipendium na prestižní baletní škole, svůj sen si nesplnila. Baletky sice mají v popisu práce být drobné, ale nesmějí být křehké. A Audreina tělesná konstituce byla až příliš slabá.

Foto: Profimedia.cz

Kariéra baletky Audrey nevyšlaFoto: Profimedia.cz

K jídlu jen cibulky tulipánů

Podle Audrey Hepburn ovšem nešlo o následek poruch příjmu potravy, ze kterých byla často podezírána, anorexii později vyvrátil i její syn. Takto neblaze se na ní podepsala druhá světová válka, respektive válečné strádání v nizozemském Arnhemu, během kterého prý jedla i cibulky tulipánů. Nedostatečný přísun potravin vedl k podvýživě, prodělala také žloutenku, trpěla dýchacími obtížemi a chudokrevností.

Po válce se s matkou odstěhovaly do Británie, kde si Audrey všimli televizní a filmoví producenti a začali jí přihrávat první menší role. V roce 1951 se poprvé předvedla na Broadwayi. Zhostila se titulní role v show Gigi. Další příležitost ji záhy vystřelila mezi hvězdy: bodovala filmem Prázdniny v Římě (1953), který jí vynesl Oscara (romantické filmy pro vás). A z hvězdného nebe pak už nikdy nesestoupila.

Foto: Profimedia.cz

Se soškou Oscara v roce 1954 v róbě značky GivenchyFoto: Profimedia.cz

Postupně získala i další filmové ceny jako například Grammy (za nejlepší album mluveného slova pro děti), Tony a Emmy. Byl o ni velký zájem a Audrey Hepburn točila jako o závod. Do jejího portfolia patří klasické kousky jako Vojna a mír (1956) nebo Snídaně u Tiffanyho (1961) – film, v němž herečka vynesla jednoduché malé černé šaty, které má teď v šatníku snad každá žena. Bodovala také v My Fair Lady (1964). Přestože uměla i velmi dobře zpívat, v tomto slavném muzikálu byla ke své nelibosti předabována profesionální zpěvačkou. Naposledy se objevila ve Spielbergově filmu Navždy z roku 1989. (Nejnapínavější filmové thrillery.)

Potraty

V roce 1954 se provdala za hereckého kolegu, režiséra a producenta Mela Ferrera (✝90), který se na rozdíl od ní devadesátky dožil – a stejně jako Audrey i on má svou hvězdu na chodníku slávy. Manželé si spolu zahráli ve snímku Vojna a mír, kde ztvárnili mileneckou dvojici. Byli svoji do roku 1968 a zplodili syna Seana (58).

Než se ovšem herečce podařilo dítě donosit, prodělala několik potratů – i v tomto případě za to mohla její křehká tělesná konstituce. Síly jí ubíral také pověstný perfekcionismus. Přestože hrála přirozeně a s lehkostí, za jejím hereckým umem stálo velké úsilí. Na každou roli tvrdě trénovala a dávala do ní všechno.

Pomoc potřebným

Na plavbě po Středozemním moři se v roce 1968 seznámila s o devět let mladším psychiatrem Andreou Dottim (✝69). Ten se stal o rok později jejím druhým manželem. Audrey Hepburn otěhotněla a narodil se jim syn Luca (49). Ani druhé manželství ovšem nevyšlo, vyvrcholilo rozvodem v roce 1982. V té době už herečka chodila s novou láskou, s níž vydržela až do své smrti – jejím vyvoleným se stal herec Robert Wolders (✝81).

Foto: Profimedia.cz

Audrey Hepburn s Robertem WoldersemFoto: Profimedia.cz

V sedmdesátých a osmdesátých letech se hvězda v hereckém světě angažovala už jen sporadicky. Našla totiž nový smysl života, a to v oblasti humanitární pomoci. Stala se velvyslankyní UNICEF a jezdila pomáhat chudým a nemocným dětem do zemí třetího světa.

Módní ikona

Audrey Hepburn byla výjimečná a nezapomenutelná žena. Mluvila několika světovými jazyky, milovala těstoviny (nejvíce s rajčatovou omáčkou), kouřila i tři krabičky cigaret denně a jejím oblíbeným domácím mazlíčkem byl srnec Pippin.

Už záhy se stala módní ikonou – a je jí dodnes. Elegantní styl předváděla nejen na filmovém plátně, ale také v soukromí. Jejím dvorním návrhářem byl Hubert de Givenchy (✝91), který je mimo jiné autorem slavných kostýmů do filmu Snídaně u Tiffanyho. Kousky, které herečka proslavila a otevřela jim dveře do šatníků tisíců žen, jsou kromě malých černých i baleríny či trenčkot. Ráda nosila také kalhoty cigaretového střihu nad kotníky, roláky, bílé košile, velké sluneční brýle. Oblékala se jednoduše, ale velmi šik.

Foto: Profimedia.cz

Audrey Hepburn v roce 1988, pět let před její smrtíFoto: Profimedia.cz

Viděli jste nějaký film s Audrey Hepburn? Líbí se vám její módní styl, nebo máte raději originální a oblíbené kreace Diany Keaton (74)

Načítám