Hlavní obsah

Bára změnila život od základů! Místo vydělávání peněz pomáhá druhým

Foto: Člověk v tísni

Foto: Člověk v tísni

Reklama

Bára měla dobrou práci, hodně díky ní cestovala a ani finance ji netrápily. Ale cítila, že to nemá žádný velký smysl. A tak svůj život od základu změnila. Pracuje v humanitární organizaci Člověk v tísni, pomáhá druhým a to smysl rozhodně má!

Článek

Bára byla klasickou ukázkou vzdělané a úspěšné mladé ženy. Pracovala v české softwarové společnosti, prošla několika pozicemi, až zakotvila jako koordinátorka zahraničních aktivit. Vypadalo to jako práce snů.

Vše má své ale

Bára byla nadšená. V rámci práce hodně cestovala, poznávala nová místa, byla pořád v akci. „Zpočátku to bylo vážně super, ale jak mě všichni varovali, balení na služební cesty se časem okouká a z adrenalinu se stala rutina,“ popisuje Bára.

Práce ji bavila čím dál méně a hlavně ji téměř nenaplňovala. „Čím dál víc jsem byla zasekaná v tabulkách, systémech a číslech. Dospěla jsem do klasického bodu, kdy jsem za svou prací necítila žádné výsledky,“ upřesňuje Bára, která postupně začala přemýšlet o změně.

Nejdřív pomalu

Bára začala s poznáváním sebe sama. Přes nejrůznější osobnostní testy silných stránek a seberozvojové knížky zjišťovala, kdo skutečně je a jaká práce by pro ni byla ideální. „Pomalu jsem přicházela na to, co bych dělala, kdybych nebyla otrokem peněz,“ říká Bára.

Pomalu vystupovala ze své komfortní zóny a získávala čím dál tím víc odvahy. „A pak jsem jednoho dne přišla do práce a dala výpověď, a to aniž bych to den předtím plánovala,“ vzpomíná Bára.

Foto: Člověk v tísni

Bára změnila svůj profesní život od základů, a moc ji to bavíFoto: Člověk v tísni

Když ji přijali v humanitární organizaci Člověk v tísni, skákala radostí. Byl to splněný sen. Nyní má na starosti fundraising, tedy především shánění peněz pro ty, kteří potřebují pomoc.

„Miluju cestování, ale zároveň čím dál víc lpím na Česku, takže opouštět milovanou Prahu by se mi nechtělo. Moje práce je shánění peněz, ale zahrnuje i kontakt se zahraničními misemi, psaní textů a koordinaci různých menších projektů, takže je to takový kompromis. A zatím to je pořád víc adrenalin než rutina,“ vypráví Bára nadšeně s tím, že vědomí, že někomu opravdu pomáháte, je k nezaplacení. To je ten smysl!

„Ta práce mě naplňuje. Dělám s lidmi, které baví to, co dělají, a nejsou v práci jen kvůli cifrám na výplatní pásce. A když se podívám na fotku lidí, kterým Člověk v tísni pomohl, například těm, kteří kvůli zemětřesení přišli o všechno, to je naplňující,“ popisuje Bára.

Z její životní proměny má navíc radost i okolí. Ne každý samozřejmě její cestu chápe, ale pozitivní reakce prý převažují. „A nakonec měla radost i maminka, které se moc líbí Šimon Pánek (ředitel Člověka v tísni, pozn. red.) a pravidelně se mě ptá, jestli jsem ho viděla,“ směje se Bára.

Foto: Člověk v tísni

Život je cesta, doslova. A příběh mladé Báry je toho důkazemFoto: Člověk v tísni

Seznamte se

Člověk v tísni je úspěšná humanitární organizace, která pomáhá nejen po celém světě, ale značnou část svého úsilí směřuje i do Česka, například na pomoc dětem z chudých rodin. A nyní slaví 25 let své činnosti. Při této příležitosti se v sobotu 24. 6. promění Rohanský ostrov na ostrov Štědrosti, kde se s činností Člověka v tísni můžete blíže seznámit, užít si spoustu zajímavých aktivit a potkat řadu lidí, které práce v organizaci baví stejně jako Báru.

Oslavy proběhnou v rámci hudebního festivalu United Islands a vy si můžete třeba vyzkoušet, jaké to je být humanitárním pracovníkem. Zkusíte si projít minové pole, poskytnout první pomoc či vyrobit lehátko pro zraněného. A k tomu si můžete dát dobré pivo a skvělou kávu z Etiopie nebo jídla z míst, kde Člověk v tísni pomáhá.

Tak co tomu říkáte? Že Bářina životní změna stála za to?

Reklama

Související témata:

Načítám