Hlavní obsah

Barevný koláč s tvarohem

Hodnocení:
(3)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Stále ještě máte jahod plnou zahrádku? Pojďte si je společně užít ve formě lahodného koláče! Tenhle barevný nikdo neodmítne.

Ingredience pro:
1 plech
Na spodní těsto
  • 100 g másla
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 6 lžic holandského kakaa
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
Na prostřední vrstvu
  • 200 ml mléka
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 2 vanilkové cukry
  • 500 g čerstvých jahod
Na horní těsto
  • 3 vejce
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 200 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
Článek

Postup

Krok 1: Začněte spodním těstem. Máslo nechte rozpustit a smíchejte ho s mlékem, vejcem a cukrem. Poté přidejte ostatní ingredience a ručním šlehačem vypracujte tužší těsto. To rozprostřete na vymazaný a moukou vysypaný pekáč.

Krok 2: Pak smíchejte ingredience (kromě jahod) na prostřední vrstvu a směsí potřete spodní vrstvu.

Krok 3: Jahody omyjte, očistěte, pokrájejte a rozprostřete rovnoměrně po předchozí vrstvě. Pak už zbývá jen ta poslední.

Krok 4: Oddělte žloutky od bílků, žloutky smíchejte s cukrem, přidejte mléko, mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Třetí (podstatně tekutější) hmotou polijte předchozí vrstvy a dejte na 50 minut péct do trouby při 180 stupních.

Pokud si na zahrádce či okně pěstujete jahody, přečtěte si, jak se o ně starat, abyste sklidili sladké plody.

ynezorPumanzeSaNyknalC