Hlavní obsah

Postarejte se v dubnu o jahody, ať sklidíte sladké plody

Foto: lzf, Shutterstock.com

Foto: lzf, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Abyste v červnu sklidili plné hrsti sladkých červených plodů, začněte o jahody pečovat už na začátku dubna. Ukážeme vám, jak na jahodníku odstranit suché listy, jak přesazovat a správně přihnojovat.

Článek

Jahody jsou náročnější ovoce. Aby plody dozrály, potřebují slunce, zálivku, dobře živenou půdu a vaši péči. Jakmile se v dubnu oteplí, zaměřte svoji pozornost na jahodový záhon. Jestli jste ho na podzim neokopali, možná je zarostlý plevelem. Začněte tím, že se ho zbavíte, nejlépe i s kořeny, aby se dál nemnožil. Potom si připravte hrábě a zahradnické nůžky.

Pryč se starými listy

Péči o jahody začněte tím, že odstraníte staré a suché listy. V nich se mohou skrývat škůdci nebo zárodky houbových chorob. Proto se zásahu nebojte. Jahody zase brzy obrazí. Suché listy můžete opatrně vyhrabat hráběmi, jen dejte pozor, abyste s nimi nevyškubli i celou rostlinu. Pokud se listy jahodníku drží, odstřihněte je nůžkami.

Zdravé lupeny klidně přihoďte do kompostu, ale pokud máte podezření, že se v nich drží škůdci či jsou napadené houbami (mají na sobě například tmavé fleky), raději je spalte nebo jinak zlikvidujte. Jestli je jahodník napadený hodně, zvažte vytrhání všech rostlin a pořízení nových sazenic. Na houby a plísně bohužel většinou neplatí nic než chemický postřik.

Až odstraníte odumřelé listy, rostlinu po rostlině můžete lehce přitlačit do země a přihrnout k nim zeminu. Možná, že si všimnete, že jahody zapustily mladé odnože. Můžete je opatrně vyjmout a přesadit, pokud chystáte rozšíření jahodového záhonu, případně je použijte na omlazení a vyměňte je za staré rostliny.

Foto: Vadym Zaitsev, Shutterstock.com

Jakmile se začne uvnitř tvořit srdíčko, je nutné přihnojovatFoto: Vadym Zaitsev, Shutterstock.com

Jahodníky přihnojujte

Jakmile ve středu jahodníků začnou rašit nová listová srdéčka, je na čase dát rostlinám živiny. Jahody hnojivo potřebují, raději s ním ale opatrně, abyste mladé listy nepopálili. Přihnojit můžete už při první okopávce jahodového záhonu, hodí se třeba kravský nebo koňský hnůj, jenž zapracujete do půdy. Stačí, když ke každé rostlině použijete zhruba polévkovou lžíci hnojiva. Pokud nemáte zrovna za souseda chovatele koní či krav, můžete hnojivo pořídit i ve formě granulí, s nimiž se i snadněji pracuje. Granulované hnojivo stačí použít jednou nebo se řídit doporučením výrobce.

Až jahody začnou kvést, což bývá většinou v polovině nebo na konci května, podle odrůdy a počasí, je čas znovu přihnojovat. Mezi tradiční přírodní hnojivo patří slepičinec obsahující dusík, fosfor i draslík, tedy živiny, jež jahody potřebují.

Napřed si musíte připravit takzvaný zákvas. Nádobu, třeba běžný kbelík, naplňte do třetiny slepičím trusem, dolijte vodou a nechte zhruba tři týdny kvasit. Nevoní to, ale funguje to. Zákvas pak promíchejte a použijte při zálivce. Je třeba ho ředit, abyste jahodník nepopálili, a to 1 : 10 ve prospěch vody. Znamená to, že na 5litrovou konev použijete asi půl litru zákvasu. Co se týká četnosti zálivky, jahody můžete slepičincem zalévat jednou týdně nebo za čtrnáct dní.

Foto: Surkov Vladimir, Shutterstock.com

Mladá rostlinka jahodníku do příštího roku krásně zesílíFoto: Surkov Vladimir, Shutterstock.com

Vysaďte nové jahodníky

Pokud v jahodovém záhonu některé rostliny uhynuly, vyměňte je za nové sazenice. Jahody se velmi často samy rozrůstají pomocí šlahounů, snadno tak můžete získat sazečky, případně je pořiďte v zahradnictví. Před výsadbou jahod zapracujte do zeminy kravský nebo koňský hnůj, případně použijte granulové hnojivo.

Jahody můžete vysazovat na hrůbky pokryté černou fólií, která vám v mnohém usnadní práci. Ušetříte si pletí a černá barva přitáhne víc slunečních paprsků. Fólie funguje zároveň jako izolace, plody by pak neměly uhnívat, což se děje, když jsou v přímém kontaktu s půdou. Také lépe zadržuje vlhkost, takže jahodníky spotřebují méně vody.

Aby jahody dozrály velké a sladké, potřebují pravidelnou zálivku, zvlášť když kvetou a tvoří plody. Ideální je dešťová voda. Zalévejte navečer nebo ráno, rostliny pak lépe vodu využijí než při zálivce během parna. Stačí zalévat obden.

Těšíte se už na své jahody? A zkusíte si vypěstovat i něco jiného, třeba cibuli a česnek nebo roketu? Ta může jít klidně z truhlíku do záhonu a do truhlíku můžete vysadit v květnu kytičky!

Reklama

Související témata:

Načítám