Hlavní obsah

Trendy kuchyň? Plech, beton a obklady přes celou stěnu

Foto: Gorenje

Foto: Gorenje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete pořídit novou kuchyň, protože se konečně stěhujete do nového domova nebo chystáte rekonstrukci té stávající? Nechte se inspirovat současnými trendy. Určitě si přijdete na své.

Článek

Rádi byste své nové kuchyni dopřáli to nejlepší ze světa interiérového designu? Prozradíme vám, které barvy a materiály dodají místnosti šmrnc a zároveň jí neuberou nic na nezbytné praktičnosti, ať už se jedná o povrchy skříněk, nebo obklady.

Volte dřevo, beton, kov a kámen

Letošní rok se nese ve znamení soužití člověka s přírodou, proto vedou přírodní dekory, nejlépe dub. Na dvířkách linky se ale objevují i materiály imitující plech nebo beton. „Stále víc se klade důraz na materiály kuchyňských dřezů. Kromě nerezu můžete vidět keramické dřezy nebo další kovové varianty ve zlatých barvách,“ říká Klára Hausenblasová, interiérová designérka firmy Ikea.

Foto: Gorenje

Z dřevěných dekorů vládne v kuchyni především dub. Důkazem je například kuchyně Gorenje Niobé v provedení antracit supermat v kombinaci s pórovitým přírodním dubemFoto: Gorenje

Foto: IKEA

Místo nerezových dřezů se objevují snadno udržovatelné dřezy s keramickým povrchem, jako je například dvoudřez Havsen Ikea s viditelnou přední stranouFoto: IKEA

V módě není jen bílá

Moderní kuchyni sluší neutrální barvy v kombinaci s přírodními materiály. Bílá je stále in, ale nechybí ani šedá a antracitová, a to jak na dvířkách, tak i na pracovních deskách.

„V oblíbenosti zatím stále vedou bílé kuchyně, často v kombinaci s dřevem. Co se barev týče, letos vévodí nejrůznější tóny modré až po smaragdově zelenou. Také tmavé monochromatické pojetí kuchyně hraje dnes významnou roli. Temné povrchy skříněk spolu s tmavou malbou na stěnách, které doplňuje jeden silný barevný akcent, jsou stále populárnější,“ upřesňuje Klára Hausenblasová.

Nebojte se barev a vzorů

Do kuchyní proniká i barevná hravost. Už dávno neplatí, že linka musí být nutně v jedné barvě. Naopak. Odstín horních skříněk často kontrastuje s dolními. Chybu neuděláte, ani když vymalujete část stěn lehkými pastelovými tóny. Větší vzorovou rozmanitost pak poskytnou tapety: jsou levné, a když se vám okoukají, vyměníte je za jiné. Vzhled kuchyně tak můžete častěji obměňovat, aniž byste sahali hluboko do peněženky.

Foto: IKEA

Trendy jsou dvířka v antracitové barvě, jako je tomu u kuchyně řady Metod IkeaFoto: IKEA

Foto: Trachea

Různé horní a dolní skříňky lze vidět například u linky Trachea, kde se doplňuje dřevo v dekoru dubu a béžový akrylátFoto: Trachea

Obkládejte laminátem a kamenem

Na místo klasických keramických obkladaček nastupují obklady laminátové nebo kamenné, které se používají i na pracovní desku. Neobkládají jen plochy mezi pracovní deskou a horními skříňkami, ale pokrývají celou stěnu, aby se design kuchyňské stěny spojil v jednolitý celek. Nicméně ať už zvolíte jakýkoliv obklad, je lepší, když bude mít neutrální nadčasovou barvu, například bílou, šedou a černou.

Foto: Gorenje

Kuchyně Gorenje Susann v klasickém stylu má matná dvířka v bílé a šedé a kompozici dává švih výrazná tapeta na jedné stěně Foto: Gorenje

Foto: ASKO - nábytek

Místo keramických obkladů za dřezem se používá laminát: příklad vidíte u bílé kuchyně Julia Asko Nábytek, jejíž součástí jsou korpusy s dekorem dřeva Foto: ASKO - nábytek

Dekorativní obklady jsou trendy

Kdybyste chtěli jít, co se týče obkladů, dekorativnější cestou, pak můžete volit speciální obkladové materiály, mezi něž patří například sendvičové desky (T.board), obklady vyrobené kombinací hliníku a polyetylenu (Graftazit) nebo z tvrzeného skla (Grafosklo).

„Dekorativní obklady jsou dodávány s digitálním potiskem, díky kterému dostanete do interiéru téměř jakýkoli grafický motiv,“ uvádí Martin Dusík ze společnosti Trachea. Jinými slovy, prostřednictvím těchto obkladových panelů můžete mít přes celou stěnu v kuchyni velký obraz odolný proti vlhkosti i mastnotě.

Na obkladech kuchyňské linky záleží! Jak vypadají různé materiály?

Foto: ASKO - nábytek

Kuchyňská sestava Welcome 1 Asko Nábytek působí svěže díky kombinaci bílé a dubového dekoru, celá stěna je obložena kamenným obklademFoto: ASKO - nábytek

Foto: Trachea

S bílo-šedou kuchyní Trachea ladí obklad mezi kuchyňskou linkou v dekoru plechu, který využívá technologii T.board Foto: Trachea

Trendy kuchyní v roce 2020

Letošní módní kuchyňské směřování nejvíc zaujme ty, kteří mají rádi čistý design, jasné linie a jednoduchost. Minimalismus nebo klasické kuchyně v kombinaci bílé, šedé, případně černé barvy se skříňkami bez úchytek jsou sázka na jistotu, které čas neublíží.

Strádat však nemusejí ani příznivci rustikálních kuchyní: v nich by měly dominovat tlumené pastelové tóny, jako je mátová, ledově modrá nebo levandulová. Ať však upřednostníte jakýkoli styl, barvu, nebo povrch, v žádném případě byste kuchyň neměli dekorovat různými nefunkčními a nadměrně zdobnými prvky.

Foto: JAP Future

Originální ozvláštnění kuchyně přírodním motivem v podobě stromu umožní speciální obkladové materiályFoto: JAP Future

Foto: JAP Future

Skleněný obklad s grafickým motivem je k nerozeznání od pravého zkorodovaného plechuFoto: JAP Future

Načítám