Hlavní obsah

Na barvách záleží! Jakými vymalovat interiér?

Foto: kitzcorner, Shutterstock.com

Foto: kitzcorner, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výmalbě interiéru je důležité nejen to, jaké vyberete odstíny a jejich kombinace, ale i jaký druh barvy použijete. Chystáte se dát svému bytu nový kabátek? Víme, jaké barvy se kam hodí a čím jednotlivé místnosti vymalovat.

Článek

Barvy mají na lidskou psychiku obrovský vliv. Díky některým se nám lépe spí, další podporují chuť k jídlu a jiné skvěle rozproudí konverzaci. Svůj podíl mají i na tom, jak se cítíme fyzicky a mohou ovlivnit i pocitové vnímání okolní teploty. Jak vybrat do jednotlivých místností tu pravou barvu a jaký druh zvolit?

Teplé barvy na sever, studené na jih

Při výběru barvy se v první řadě zaměřte na to, jak na vás působí a jaké pocity ve vás vyvolává. Zapomeňte na veškeré trendy a doporučení. Správná barva je pro vás ta, kterou máte rádi a díky níž se cítíte příjemně. Máte více takových? Výborně! V tom případě se můžete zaměřit na to, aby výmalba podporovala atmosféru místnosti, její funkci či umístění. Rozhoduje o tom hlavně teplota. Jaká barva se hodí do pracovny, protože podporuje myšlení?

Barvy se dělí na teplé a studené. Teplé (tóny žluté, oranžové, červené a hnědé) působí optimisticky, podporují aktivitu, chuť k jídlu a pocitově zvedají teplotu místnosti. Skvěle se hodí do kuchyní, jídelen a obývacích pokojů. Zimomřivé mohou trochu zahřát v pokojích orientovaných na sever.

Studené barvy (odstíny modré, fialové a zelené) uklidňují, zlepšují schopnost koncentrace, pobízí k odpočinku a pocitově ochlazují. Oceníte je hlavně v ložnici, pracovně nebo koupelně, a zvládnou vás ochladit v místnostech orientovaných na jih či západ.

Foto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Teplé odstíny barev podporují chuť k jídlu, dobrou náladu a komunikaci. Hodí se tak do kuchyní, jídelen a obývacích pokojůFoto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Místnost opticky upraví pruhy

Na barvách je skvělá také jejich vlastnost prostory opticky zmenšit, nebo zvětšit. Do malých a špatně osvětlených místností proto volte velmi světlé odstíny. Ideální volbou je bílá, slonovinová, krémová, vanilková a mentolová. Vedle nešlápnete ani se světlými tóny zelené, modré a žluté. S tmavými a sytými odstíny se držte raději při zemi a vybírejte je hlavně na doplňky a dekorace.

U větších a dobře osvětlených místností máte mnohem větší možnosti, a pokud na vás dobře působí, nemusíte se bát použít ani tmavé tóny. I zde s nimi ale opatrně. I velký pokoj totiž může působit stísněně. Vyberte jednu dominantní barvu a doplňte ji neutrálním odstínem, případně druhou výraznou barvou, kterou dopřejte jen menším plochám.

S optickou úpravou prostoru vám pomůže geometrie. Svislé pruhy vedené od podlahy až po strop stěny opticky zvýší, vodorovné pruhy vedené z rohu do rohu stěny opticky rozšíří. Vyhněte se jejich použití na všechny zdi a raději je vyberte pouze pro jednu z nich. Světlý strop a o něco tmavší stěny místnost zvýší, tmavý strop ji naopak sníží.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Vodorovné pruhy stěnu opticky prodlouží. Jsou proto skvělou volbou do menších místností s vyšším stropemFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Jaký druh barvy vybrat

Druh barvy vybírejte podle toho, jak danou místnost zatěžujete. Kde hrozí větší riziko zašpinění, například v kuchyních nebo dětských pokojích, se hodí snáze omyvatelné druhy, třeba barvy latexové. Ty se dají umývat mokrým hadrem, aniž by se barva znehodnotila.

Zabrat dostává také koupelna, především od vlhkosti a hrozících plísní. Volte do ní paropropustný nátěr ideálně doplněný fungicidními látkami, které pomáhají v prevenci proti plísním.

Velmi odolnou variantou jsou akrylátové barvy, vyhněte se ale jejich použití na sanační omítky. A jestli nemusíte šetřit, zkuste dražší barvy vinylové. Jsou prodyšné, velmi dobře kryjí a dají se omývat na sucho i mokrým hadříkem.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

V modře vymalované koupelně si odpočinete nejlépe. Při koupi barvy sáhněte po té, která zvládne vlhkost a plísněFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

Barvy si nejdřív vyzkoušejte jako vzorky

Ještě před volbou barvy se soustřeďte na výběr nábytku, doplňků a textilií. Snáze totiž najdete barevný odstín, který bude ladit s koupeným nábytkem, než naopak (trendy barvy v bytě pro letošní rok).

Až budete mít vybráno, pořiďte si v obchodě s barvami vzorkovníky a vyzkoušejte je přímo na stěnu. Stačí k tomu půlmetrové obdélníky nebo čtverce. Uvidíte, jak na vás barva skutečně působí, jak se vlivem osvětlení mění během dne a zda se vám v interiéru líbí. Teprve až si svým výběrem budete opravdu jistí, vymalujte i zbytek místnosti.

Reklama

Načítám