Hlavní obsah

Opečené škubánky s mákem

Hodnocení:
(71)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Příprava škubánků má svoje kouzlo a rády při ní asistují i děti. Píchání vařečky do horkých brambor nebo mletí máku zvládnou i ti nejmenší. Věděli jste, že své jméno má tahle tradiční pochoutka podle toho, že se kousky těsta škubou z hrnce?

Ingredience pro:
4 porce
Na škubánky
  • 500 g brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • sůl
  • 3 lžíce sádla
K podávání
  • 3 lžíce mletého máku
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 70 g rozpuštěného másla
Článek

Postup

Krok 1: Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka, trvá to asi 15 minut. 

Krok 2: Pak vodu slijte tak, aby v hrnci zůstala zhruba do poloviny výšky brambor, a zasypejte moukou. Druhým koncem vařečky do hmoty udělejte několik děr, aby mouka lépe propadla a pára mohla odcházet, a nechte chvíli společně provařit.

Krok 3: Nakonec vařečkou vymíchejte hladké těsto a lehce ho osolte. Solí se až úplně nakonec, aby nevodnatělo.

Krok 4: V pánvi rozehřejte kousek sádla. Z těsta lžící odebírejte kousky a osmahněte je na sádle ze všech stran dozlatova.

Krok 5: Mezitím smíchejte čerstvě namletý mák s cukrem a rozpusťte máslo. Hotové opečené škubánky podávejte s mákem a podle chuti i přelité máslem.

Tip: Škubánky můžete udělat i z dětské krupičky.

Brambory a sladká chuť? V české kuchyni to má tradici. Co třeba bramborové knedlíky plněné meruňkami nebo bramborové šišky se strouhankou?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.