Hlavní obsah

Co se zbylými bílky? Upečte si nadýchanou bábovku

Hodnocení:
(80)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Když vám z pečení nebo vaření zbudou bílky, upečte z nich nadýchanou bílkovou bábovku. Je bez vážení a pokaždé ji můžete ochutit jinak – jednou citronem, podruhé mákem nebo třeba čokoládou. A nikdy se nepřejí!

Ingredience pro:
1 bábovka
Na těsto (bílků stačí i méně)
  • 8 bílků
  • 1/2 hrnku přírodního cukru
  • vanilka
  • 1.5 hrnku špaldové mouky
  • 1/2 kostky másla
  • 2 citrony
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Dle chuti
  • rozinky namočené v rumu
  • hořká strouhaná čokoláda
  • mák
Článek

Postup

Krok 1: Máslo (125 g) utřete s cukrem a vanilkou (extraktem, zrníčkem či cukrem) do pěny. Vmíchejte šťávu a kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) ze dvou citronů pro svěží těsto, pro sladší variantu dejte citron jen jeden.

Krok 2: Bílků 4 až 6, prostě kolik vám zbylo, jen pak bude třeba těsto trochu zředit kapkou mléka, podmáslí či jogurtu. Z bílků a špetky soli každopádně ušlehejte tuhý sníh.

Krok 3: Do másla zapracujte prosátou mouku a kypřicí prášek a na závěr opatrně i bílkový sníh. Dle chuti přidejte rumové rozinky, dvě lžíce máku nebo třeba nasekanou čokoládu a ořechy.

Krok 4: Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 45 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Co děláte se zbylými bílky vy? Pečete makronkypusinky a laskonky , nebo je používáte spíše na slano k potírání domácích housek a obalování řízků?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama