Hlavní obsah

Jednoduchá zapečená maková roláda (skoro) bez mouky

Hodnocení:
(98)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Snažíte se držet si i na podzim váhu, ale zároveň si chcete zpříjemnit podzimní sychravé dny něčím sladkým? Máme pro vás řešení v podobě originálního makového závinu z jogurtového těsta a pouze z jedné hrsti mouky.

Ingredience pro:
1 závin
Na těsto
  • 40 g hladké mouky
  • 120 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce na potření
Na náplň
  • 60 g máku
  • 2 lžíce cukru
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 4 blumy
Článek

Postup

Krok 1: Začněte tím, že smícháte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. K suché směsi přidejte jogurt a dva žloutky. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.

Krok 2: Tuhý sníh opatrně zamíchejte do těsta a rozprostřete na plech s pečicím papírem rovnoměrně do tvaru obdélníku.

Krok 3: Těsto pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C 8 až 10 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a poté z korpusu opatrně sloupněte pečicí papír.

Krok 4: Nyní si nachystejte makovou náplň a blumy. Blumy rozřízněte napůl a vyjměte pecku. Na makovou náplň přiveďte k varu mléko a poté přidejte mák. Provařte do zhoustnutí a nakonec dochuťte cukrem a rumem. 

Krok 5: Makovou náplň nechte lehce vychladnout a poté ji rovnoměrně rozprostřete na dvě třetiny korpusu. Na makovou náplň položte půlky blum vedle sebe do dvou řad (mezi řadami nechejte prostor, aby se závin lépe balil). 

Krok 6: Nakonec těsto zaviňte, potřete rozšlehaným vejcem a dejte znovu péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 až 20 minut do zlatova.

Krok 7: Hotový závin nechte lehce vychladnout a poté rozkrájejte. Před podáváním můžete lehce zasypat moučkovým cukrem.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Odlehčený závin pro všechny milovníky máku

Vyzkoušejte další odlehčené sladké moučníky: třeba fit jablečník na plech nebo zdravý švestkový jáhelník

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek