Hlavní obsah
3,2
(108)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Snažíte se držet si i na podzim váhu, ale zároveň si chcete zpříjemnit podzimní sychravé dny něčím sladkým? Máme pro vás řešení v podobě originálního makového závinu z jogurtového těsta a pouze z jedné hrsti mouky.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 40 g hladké mouky
  • 120 g bílého jogurtu
  • 2 ks vejce
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 60 g máku
  • 2 lžíce cukru
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 4 ks blum
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že smícháte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. K suché směsi přidejte jogurt a dva žloutky. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.

02.

Tuhý sníh opatrně zamíchejte do těsta a rozprostřete na plech s pečicím papírem rovnoměrně do tvaru obdélníku.

03.

Těsto pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C 8 až 10 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a poté z korpusu opatrně sloupněte pečicí papír.

04.

Nyní si nachystejte makovou náplň a blumy. Blumy rozřízněte napůl a vyjměte pecku. Na makovou náplň přiveďte k varu mléko a poté přidejte mák. Provařte do zhoustnutí a nakonec dochuťte cukrem a rumem. 

05.

Makovou náplň nechte lehce vychladnout a poté ji rovnoměrně rozprostřete na dvě třetiny korpusu. Na makovou náplň položte půlky blum vedle sebe do dvou řad (mezi řadami nechejte prostor, aby se závin lépe balil). 

06.

Nakonec těsto zaviňte, potřete rozšlehaným vejcem a dejte znovu péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 až 20 minut do zlatova.

07.

Hotový závin nechte lehce vychladnout a poté rozkrájejte. Před podáváním můžete lehce zasypat moučkovým cukrem.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Odlehčený závin pro všechny milovníky mákuFoto: Viktorie Hrazdílková

Vyzkoušejte další odlehčené sladké moučníky: třeba fit jablečník na plech nebo zdravý švestkový jáhelník

Reklama

Související témata:

Načítám