Hlavní obsah
3,9
(32)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Piškotové rolády se nebojte, složitě jenom vypadá. Receptem vás provedeme krok za krokem a vy zjistíte, že je to vlastně celkem rychlý a jednoduchý moučník.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Na korpus
  • 5 ks vejce
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 lžíce horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce škrobu
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
Na krém
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
Na dokončení
  • 5 lžic jahodového džemu
  • 300 g jahod
Článek

Aby se roláda lehce svinula, těsto musíte rozetřít v tenké souvislé vrstvě, měla by být silná asi 1–1,5 cm. Pokud máte malý plech, udělejte raději dva menší kousky. Jako náplň do lehké letní rolády, kterou plánujete sníst hned, postačí i dobře ušlehaná šlehačka se ztužovačem, jinak do krému přidejte raději pevnější tvaroh či mascarpone, bude stabilnější. Vrstva džemu pak přidá hezkou barevnost a chuť navíc a k jahodám v náplni se nejvíc bude hodit dobrý jahodový. Už jste zkusili úžasný jahodový džem s proseccem?

Postup

01.

Troubu předehřejte na 170 °C a plech vyložte papírem na pečení. Na těsto oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh.

Tip: Když ušleháte nejdřív bílky, ušetříte si jedno mytí šlehacích metliček. Žloutkové hmotě nevadí, když se k ní dostane trocha bílkového sněhu.

02.

K žloutkům přidejte cukr a pořádně je vyšlehejte do husté, světlé a nadýchané hmoty. Poté k nim přidejte lžíci horké vody a oleje a už jenom krátce prošlehejte. Ke žloutkům prosejte dvě lžíce mouky a škrob a už jenom stěrkou zlehka zapracujte. Přidejte asi třetinu sněhu a také ho zlehka vmíchejte do těsta. Takhle na střídačku zapracujte zbylou mouku a sníh a opatrně umíchejte těsto.

03.

Piškotové těsto přelijte na plech a stěrkou ho rozetřete do tenké, souvislé, rovnoměrné vrstvy. Pečte asi 12 minut, až bude těsto na dotek suché a suchá vyjde i zapíchnutá špejle. Korpus vyjměte a hned zahorka ho překlopte na čistý papír na pečení.

Papír, na kterém se těsto peklo, jemně sloupněte a korpus opatrně, ale pevně zaviňte i s papírem, který je teď vespod, do rolády. Přes roládu volně přehoďte navlhčenou a vyždímanou utěrku a nechte úplně vychladnout.

04.

V mezičase si připravte krém: do mísy dejte tvaroh, cukr a vanilkový extrakt a rozšlehejte je dohladka. Poté vlijte vychlazenou smetanu a při nižších otáčkách šlehejte, až krém zhoustne.

05.

Sestavte roládu: jahody nakrájejte na kostičky. Vychlazený plát rolády opatrně rozviňte a potřete marmeládou. Na ni rozetřete krém (dva tři centimetry delší strany korpusu na vnějším okraji nechte bez krému), posypejte jahodami a zaviňte. Roládu pak ještě zabalte do alobalu a nechte v chladu rozležet alespoň dvě hodiny.

Tip: Krém se vám bude nejlépe nanášet, když ho přeložíte do cukrářského sáčku. Stačí pak udělat pár dlouhých souvislých pásů po celé délce rolády, lehce je propojit a uhladit nožem.

06.

Hotovou roládu zlehka poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Dokonalý jahodový dezert ale vykouzlíte i snadněji. Úžasné jahodové tiramisu je téměř bez práce a hotové bude za 10 minut.

Načítám