Hlavní obsah
3,2
(108)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Věděli jste, že Česko je světovou velmocí v produkci máku? Mák má u nás svou tradici, a navíc obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Je to česká superpotravina, kterou bychom měli do svého jídelníčku určitě zařazovat pokud možno pravidelně. V téhle dobrotě si mák zamilujete.

5 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Těsto
  • 250 g tučného tvarohu
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
Na ozdobu
  • 4 lžičky máku
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 4 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si dáte vařit lehce osolenou vodu.

02.

V míse smíchejte tvaroh, vejce a hrubou mouku se špetkou soli. Vypracujte nelepivé těsto – podle potřeby můžete přidat ještě mouku.

03.

Na pomoučeném vále vytvořte váleček o průměru asi 3 cm. Váleček následně nakrájejte na zhruba stejné díly, ze kterých vytvarujte šulánky (používá se i výraz šišky). 

04.

Šulánky dejte do vroucí vody vařit na 5 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Jednoduché a přitom geniální, takové jsou makové šulánkyFoto: Viktorie Hrazdílková

05.

Uvařené tvarohové šulánky podávejte posypané mletým mákem a cukrem a zalité teplým máslem.

Vyzkoušejte naše další verze sladkých podzimních pokrmů s mákem třeba švestkové knedlíky nebo bratislavské rohlíčky.

Reklama

Související témata:

Načítám