Hlavní obsah

Bojujete s vodním kamenem? Tyhle metody pomohou!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodní kámen škodí nejen vaší pračce, ale také zhoršuje funkci žehličky nebo zvyšuje spotřebu varné konvice. Kde a proč se vlastně bere, proč vzniká v teplé vodě a jak ho odstranit nejen z vany?

Článek

Usazuje se vám ve varné konvici povlak bílé, nažloutlé až hnědé barvy, který odolává běžnému mytí? Tak to je vodní kámen a čím víc ho je, tím tvrdší vodu máte. Ostatně celé naše území je zásobeno vodou středně tvrdou či velmi tvrdou. Je to dáno tím, jakým podložím prochází voda v přírodě – a kolik se do ní přitom dostane minerálů. Za vznikem vodního kamene přitom stojí hlavně vápník a hořčík.

Minerály ve vodě jsou přírodního charakteru a nemusíte se jich bát ze zdravotního hlediska. Komplikují vám život jen tím, že se usazují v trubkách, spotřebičích a na místech, která přicházejí s tvrdou vodou do kontaktu. „Vodní kámen najdete nejčastěji na místech, kde dochází k větším změnám teplot. Takže rychlovarné konvice, hrnce na vaření a žehličky. V koupelně zanáší baterie, sprchy a vše kolem. Vodní kámen se usazuje i v potrubí, které může ve finále zcela ucpat,“ říká Pavel Hofreiter z firmy EuroClean. A jak říkají znalci, množství minerálů ve vodě může ovlivnit třeba i chuť kávy nebo čaje.

A proč vodní kámen vzniká právě v teplé vodě? Protože se v ní váže vápník s volně rozpuštěným oxidem uhličitým a tvoří usazeniny.

Jak se zbavit vodního kamene?

Pokud bydlíte v oblasti, kde je tvrdá voda, což zjistíte třeba na mapách tvrdosti vody na internetu, můžete ji změkčit již při vstupu do vaší domácnosti, tedy v přívodních trubkách. Metod je hodně a vyplatí se konzultovat s odbornými firmami, které je navrhnou přesně podle tvrdosti vody i spotřeby. „Na druhou stranu není ale žádoucí, abyste se pokoušeli dostat minerály z vody zcela. Zdravotně je pro člověka nežádoucí voda příliš měkká, tak i příliš tvrdá. Vápník potřebujete na zuby, svaly, nervy i srdce, jeho nedostatek způsobuje například vyšší krevní tlak. Hořčík vás chrání před srdeční arytmií, infarktem a podobně. A zdrojem obou minerálů by měla být i pitná voda,“ uvádí Pavel Hnilica z firmy Deramax.

Když tvrdá voda dojde až ke spotřebičům, musíte z nich vodní kámen pravidelně odstraňovat, nebo používat změkčovače, které zabrání jeho tvorbě. Pozor na to, že i přírodní přípravky, jako je ocet nebo citron, mohou poškodit citlivé materiály, tedy například mramor, vápenec, žulu, ale i mosaz. Nikdy je nelijte do nádržky žehličky či jiného přístroje, mohou naleptat jejich „vnitřnosti“. To platí i pro kyselinu citronovou.

Rychlovarná konvice

Usazeniny v ní rozpustí ocet nebo jeho roztok v poměru 1 : 1 s vodou. Nechte ocet projít varem a následně vypláchněte čistou vodou, abyste odstranili zápach octa. Můžete použít i asi půl sáčku jedlé sody, kterou nasypejte do půl litru vody, zahřejte a nechte působit ideálně alespoň půl hodiny. Pak vylijte a vypláchněte konvici vodou.

Baterie, sprcha

Na lesklém povrchu ulpívají většinou bílé kapičky z tvrdé vody a vrstva vodního kamene se tvoří i v kohoutku a na otvorech hlavice sprchy. Tady poslouží roztok vody a octa až do poměru 1 : 1 nebo vody a citronové šťávy, použít můžete i kyselinu citronovou. Pokud chcete hlavici namočit na delší dobu, snižte koncentraci roztoku – dejte víc vody.

WC

Vodní kámen v toaletě můžete odstranit buď umytím octem, či roztokem vody a kyseliny citronové. Pokud by byla vrstva kamene větší, pak do mísy nalijte klidně celý litr octa a nechejte působit. Účinné jsou i čističe s kyselinou citronovou, které jsou víc koncentrované. Dobrý fíglem je pracovat s teplým octem, který je účinnější. Pozor naopak na přípravky s kyselinou solnou nebo chlornanem sodným, které mohou podle odborníků naleptat povrch glazury, tedy způsobit do budoucna snazší usazování vodního kamene na nerovném povrchu, zvlášť když je necháte působit třeba přes noc.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Na odstranění vodního kamene z mísy použijte třeba teplejší ocet, mechanicky to jde i štětkouFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Pračka a myčka

Pokud máte tvrdou vodu, chce to prevenci a používání změkčovače do myčky, a také pravidelné odvápňování pračky. Třeba tak, že do bubnu pračky nalijete litrovku octa a necháte bez prádla proběhnout prací cyklus s teplotou alespoň 60 °C, nejlépe ale 90 stupňů.

Spáry a dlaždice

I na nich se vodní kámen může usazovat, ale i tady lze použít domácí univerzální prostředek, který vyrobíte tak, že smícháte 1 díl octa, 1 díl vody, půl dílu citronové šťávy a dáte do rozprašovače. Dejte ale pozor, abyste jím nenastříkali chromové povrchy – a když, tak ho nenechte dlouho působit, ale dobře ho smyjte.

Co najdete v obchodech

S vodním kamenem vám pomohou i některé přípravky, které nabízí běžná obchodní síť. Při jejich výběru byste si měli vždy přečíst, na které materiály se hodí a jak s nimi nakládat z hlediska bezpečnosti. „Také zohledněte jejich určení, některé jsou jen na WC, jiné na ostatní povrchy v koupelně,“ upozorňuje Petr Bezányi, zástupce značky Bref.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bref 10x Effect, proti usazování vodního kamene, odstraní zbytky nečistot, čistí pod vodou i pod okrajem mísy, neutralizuje zápach, zanechá vůni a lesk, vyrábí Henkel, 700 ml za 59,90 Kč. Pulirapid 500 ml na rez a vodní kámen, směs kyselin – prodej nad 18 let, odstraní vápenaté usazeniny, stopy mýdla a rzi, jen na některé povrchy, 500 ml za 55 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Larrin na rez a vodní kámen, extra silný tekutý přípravek, dráždí oči a kůži, 500 ml za 48 Kč. Tako Extra, tablety, zabraňují tvorbě nežádoucích usazenin a mastnot v celém prostoru pračky, neohrožují prádlo, přidáváte k hlavnímu pracímu cyklu, 20 tablet za 17 Kč, vyrábí Lacina ZlínFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Protector 100 %, prášek na ochranu pračky proti vodnímu kameni, přidává se k běžnému pracímu prášku, vyrábí Dedra, 1 kg za 119 Kč. Ava tekutý odstraňovač vodního kamene, do varných konvic, kávovarů, žehliček, praček, myček na nádobí atd., vyrábí Hlubna Brno, 500 ml za 37 KčFoto: Archiv firem

Máte svou metodu odstraňování vodního kamene? Napište nám!

Reklama

Načítám