Hlavní obsah

Bolestivá vyvrcholení. Skutečně existují?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Milování by mělo být především příjemné. Vám ovšem přijde, že v momentě, kdy prožijete slastný výbuch slasti, spadnete z vrcholu do suterénu. Zažíváte vyvrcholení, ale také bolest a křeče. Co se s tím dá dělat?

Článek

Bolest během soulože (dyspareunie) není nic nového. Většinou provází nějaké léčitelné onemocnění pochvy. Existují ale i případy, kdy se bolest dostavuje přímo při orgasmu. Postižená žena vyvrcholí a téměř okamžitě cítí v dolní části břicha nebo přímo v klíně těžkou bolest podobnou menstruačním křečím, která trvá od několika minut do několika hodin. Před několika lety lékaři tento stav nazvali ženskou dysorgasmií. V čem tkví příčina bolesti při orgasmu?

Nemoci dělohy a vaječníků

Floridská gynekoložka Christine Carlan Greves z nemocnice „Winnie Palmer for Women and Babies“ popisuje nepříjemný orgasmus jako křeče nebo bolest, kterou můžete kromě břicha a klína pociťovat i v dolní části zad. „Primárně se jedná o to, že děloha je sval, který se při orgasmu stahuje. Stejně jako každý jiný sval v těle se někdy po takovém tréninku může fyzicky vyčerpat. Rozhodně by se však nemělo jednat o nic drastického, tedy pokud se tyto stavy neopakují,“ nechává se slyšet zmíněná odbornice pro magazín „Women’s Health“ (tři věci, které potřebujete k orgasmu).

A pokud se opakují? „V takových případech stojí většinou v pozadí zánětlivé onemocnění pánve, které způsobuje bakteriální infekce. Jde o chorobu postihující ženské rozmnožovací orgány, tedy dělohu, vaječníky a vejcovody. Na vině však může být i endometrióza, což je onemocnění, při kterém se částečky děložní sliznice zvané endometrium nacházejí mimo dutinu děložní. Problém jsou také cysty na vaječnících a myomy,“ říká Christine Carlan Greves a podotýká, že tyto poruchy se dají léčit, a častěji se objevují ve věkové skupině od 40 do 55 let, kdy se o slovo hlásí hormonální nerovnováha (ovšem ani mladší ženy nejsou z obliga).

Normální orgasmus nebolí

Profesorka Jennifer Hillman z americké Pensylvánské státní univerzity vydala knihu s tvrzením, že dysorgasmie může být také způsobena řadou léků, například antidepresivy. V této souvislosti se však zmiňuje i o antikoncepci, což by znamenalo, že kvůli lékům může při orgasmu trpět bolestí až čtvrtina žen (proč někdy žena orgasmu nedosáhne?). Ve skutečnosti je ale toto číslo podle ní ještě vyšší, neboť hodně jich bolest nepřiznává, ignoruje ji, nebo tento stav považuje za přirozenou součást milostného života. Opak je však pravdou.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Za bolestivým orgasmem mohou být i některé léky, například ty na depreseFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Bolest při sexu nás varuje

„Bolest je přirozeným tělesným signálem, který říká, že v těle něco není v pořádku. Ženu provádí v životě často. Bolestivá menstruace, porod, ale i elegantní nepohodlné boty, těsné oblečení a podobně. Z toho ovšem nelze usuzovat, že ženy jsou na utrpení lépe adaptované. Nejsou,“ říká gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor, podle kterého sex bolet nemá. Ani při pohlavním styku, ani při vyvrcholení (podle orgasmu se ženy dělí na pět typů). „Vyloučit tělesnou příčinu je vždy to nejdůležitější,“ podotýká známý český odborník.

Jak se dysorgasmie léčí?

V první řadě je třeba vyloučit somatická, většinou gynekologická onemocnění, která mohou být příčinou poruch v oblasti sexuality a zapříčiňují i bolest při orgasmu. Diagnostika a léčba pak odpovídají základnímu onemocnění (například infekci). Nepotvrdí-li se žádný tělesný zádrhel, problém se řeší v psychologické rovině. Pacientka také může být poslána k sexuologovi.

Odborník vám pravděpodobně doporučí přikládat si termofor na spodní část břicha a nějaké protizánětlivé léky zmírňující bolest. Ty je vhodné užívat asi dvě až tři hodiny před sexem (orgasmem).

Už jste někdy zažili bolest přímo při orgasmu?

Reklama

Načítám