Hlavní obsah

Bolí vás v krku nebo špatně spíte? Průvodce aromaterapií pro začátečníky

Foto: racorn, Shutterstock.com

Foto: racorn, Shutterstock.com

Reklama

Chcete vyzkoušet účinky aromaterapie? Prozradíme vám, jak vybrat kvalitní esenciální olej i které aroma vás uklidní, povzbudí nebo vám třeba uleví od bolesti.

Článek

Základem aromaterapie jsou rostlinné silice neboli éterické oleje. Ty svou vůní a chutí působí na lidský organismus, neboť ho dokážou povzbudit, nebo naopak uklidnit, a některá aromata mohou mít dokonce i léčivé účinky. Rozhodli jste se, že vyzkoušíte vliv aromaterapie na vlastní kůži? Nejdříve si přečtěte pár rad – usnadní vám výběr správného produktu i rozhodování, která vůně je pro daný stav či okamžik ta pravá.

Vonný olej není silice

Máte doma vonný rostlinný olejíček a občas ho kápnete do vody v aromalampě a příjemně tak provoníte celý byt? Od rostlinných silic se výrazně liší, protože je ředitelný vodou, řadí se mezi tuky a působí na jiné biochemické úrovni.

Rostlinné silice jsou látky těkavé, nestálé, které obsahují uhlovodíky a kyslíkaté látky (alkoholy, estery, étery). Nerozpouštějí se ve vodě, ale v běžných rostlinných olejích, mléce, smetaně, medu nebo lihu. A právě na jejich dostatečné kvalitě záleží úspěch vašeho dalšího počínání.

Kde nakupovat

Éterické oleje se sice dají koupit na internetu, ale zvláště ze začátku je lepší se pro ně vypravit do obchodu s přírodními produkty nebo do tzv. apatyky. Vždyť při výběru hraje důležitou roli čichový vjem a ten vám sebebohatší nabídka v e-shopu prostě nezprostředkuje. Později, až budete ostřílenějšími hráčkami na poli aromaterapie a budete mít jasno, který výrobce a jaká vůně vám vyhovují, může být tato forma nákupu pohodlnějším řešením.

Foto: Botamochy, Shutterstock.com

Při výběru vhodné silice právě pro vás hraje důležitou roli čichový vjem, proto raději nejdřív nakupujte osobněFoto: Botamochy, Shutterstock.com

Zaměřte se na kvalitu

Na každém obalu esence by měl být uveden především český název rostliny, z níž byl olej získán, a její dvouslovný latinský název. Tím výrobce přesně specifikuje, z čeho daný produkt připravil. Další důležitou informací je datum výroby a země původu rostliny, neboť oba dva faktory určují kvalitu. Navíc si postupem času uděláte přesný obrázek o tom, co vám vyhovuje, a při dalších nákupech se budete lépe orientovat.

Na lahvičce musíte také najít, že jde o stoprocentně esenciální (éterický) olej. Jedině to je zárukou, že nekoupíte ředěné zboží určené k jiným účelům – většinou je pro ně charakteristická o něco nižší cena. Takový nákup sice není žádná tragédie, ale asi by vás dost zklamala výrazně nižší účinnost, než očekáváte od kvalitních esencí.

Pozor dejte také na označení „pouze do aromalamp“. Tyto výrobky jsou ředěné nebo obsahují syntetické silice, které sice krásně voní, ale protože nemají biologický základ, jsou jejich pozitivní účinky v aromaterapii naprosto nulové.

První výběr vám může usnadnit speciální lékárnička, kterou nabízejí některé prodejny s přírodními přípravky. Obsahuje několik základních éterických olejů, např. z citronu, čajovníku, eukalyptu, máty a levandule. Uvedené byliny osvěží i uleví při bolesti.

Esenci musíte naředit

Éterický olej je velice těkavá látka, proto ho uchovávejte v dobře uzavřené lahvičce na temném místě. Nezapomeňte, že jde o velmi koncentrovaný preparát – při přímém kontaktu s pokožkou může působit agresivně nebo vyvolat alergické reakce. Proto je nutné ho před použitím naředit.

K masážím smíchejte 50 ml masážního oleje s 20 kapkami silice, stejné množství kápněte i do koupele. Pro ošetření pleti použijte 50 ml běžného krému zakoupeného v drogerii, který obsahuje rostlinné oleje, a do něj přimíchejte 10 kapek oblíbené esence. K inhalacím z aromalampy postačí kápnout do misky s vodou pouze 5 kapek silice.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Správné ředění esencí je pro ty nejlepší účinky zcela nezbytnéFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Nejen voní, ale i léčí

A jakou esenci vybrat? Použitím citrusového éterického oleje docílíte osvěžujícího účinku, energii vám dodají také rozmarýn a borovice. Chcete-li se naopak uklidnit nebo máte-li deprese a špatně spíte, použijte esenci levandulovou, bazalkovou či meduňkovou.

Máte v plánu zlepšit problematickou pleť? Dejte přednost oleji z čajovníku (tea tree). Kůži příjemně prohřejete použitím hřebíčkové esence a při nachlazení a kašli vám uleví inhalace s eukalyptovým nebo tea tree olejem, zatímco na bolest v krku pomůže šalvěj.

Nikdy však nepřekračujte doporučené dávkování a silice raději nekombinujte. Místo očekávané úlevy by naopak mohly nastat nepříjemné komplikace v podobě vyrážky či jiné alergické reakce.

Chcete zhubnout? Obklopte se vůní máty – snižuje apetit a redukuje nezvladatelné chutě.

Reklama

Související témata:

Načítám