Hlavní obsah

4 způsoby, jak se do pár minut zbavit stresu

Foto: Profimedia

Silný akutní stres často doprovází nepříjemné fyzické projevy jako pocit tlaku na hrudníku nebo dušnostFoto: Profimedia

Reklama

Svírá se vám hrdlo i žaludek. Zrychluje se tep a nemůžete se nadechnout. Návaly stresu a úzkosti nejsou nic příjemného. Takovéto stavy se ale dají díky pár trikům mírnit!

Článek

Každý člověk má trochu jinou toleranci stresu. Někteří pocítí úzkost a napětí až při velmi krizové situaci, jiní je ale zažívají pokaždé, když na ně třeba někdo zvýší hlas.

Každopádně ať jste na tom jakkoli, někdy se určitě vystresujete také, a v takové chvíli vás nejvíc zajímá, jak se toho co nejrychleji zbavit.

„Náhlé špatné zprávy či třeba strach před pohovorem nebo důležitým jednáním – to jsou situace, ve kterých potřebujete rychlou akutní pomoc, abyste nebyli ve stresu,“ říká Romana Kotěrová, odbornice na Bachovu terapii.

A jaká superrychlá řešení stresu se nám skutečně osvědčila?

1. Minutová masáž

Jedna z oblíbených metod převzatých z tradiční čínské medicíny je akupresura. Ta vychází z toho, že je při stlačení určitých bodů na těle možné zbavit člověka akutní bolesti, ale i léčit některá onemocnění.

Zda je to možné, či nikoli, je na zvážení. S čím ale akupresurní body obvykle skutečně pomohou, je právě stres. Už jenom pro to, že je tato technika značně psychosomatická.

Pokud sedíte v kanceláři a chcete se rychle uvolnit od stresu, zkuste zavřít oči a na pár sekund silně stiskněte palec a prostředníček. Několikrát za sebou to opakujte. Nebo si aspoň minutu promačkávejte dlaně palcem. Začněte odspodu dlaně a pokračujte až k úplným konečkům prstů.

Foto: Profimedia

Pravidelná meditace – třeba jen na několik minut denně – velmi účinně bojuje i s chronickým stresemFoto: Profimedia

2. Využijte svůj čich

Z pěti základních smyslů je čich ten nejstarší. Je spojen s nejstaršími částmi mozku, a to s limbickým systémem a hypotalamem. V těchto částech zároveň sídlí také řídící centrum pro emoce. Určité vůně ve vás proto snadno vyvolají nejrůznější pocity.

Ať je to pocit nostalgie, když ulehnete do peřin vyprané v aviváži, kterou používala vaše maminka či pocit klidu, který zajišťují různé rostlinné esence, jako je třeba rozmarýn, levandule nebo meduňka.

Při pocitech úzkosti si proto zkuste naordinovat rychlou aromaterapii. „Se stresem výrazně bojují esenciální oleje a ty mimo to také povzbuzují myšlenky, což se třeba právě v práci určitě hodí,“ říká terapeutka Romana Kotěrová. Můžete si třeba rozvonět v místnosti aromalampu nebo interiérový parfém nebo si jen k oblíbené esenci přičichávat.

3. Dejte si dávku vitaminu C

Jednou z nejúčinnějších protistresových látek, kterou můžete získat z potravy, je vitamin C. Ten má nejen obecně uklidňující účinky, ale zároveň podporuje produkci hormonu adrenalinu, který je při stresu enormně spotřebováván.

„Vysoké koncentrace vitaminu C se nacházejí v plodech černého rybízu, jahod, v červené paprice, brokolici, hlávkové i růžičkové kapustě. Dále v šípku a rakytníku. Z exotických druhů sem pak patří citrusy, plody amalaki a acai,“ jmenuje nejlepší zdroje vitaminu C Ing. Iva Veselá z výživové poradny Food-Life.

Foto: Profimedia

Místo čokoládek a bonbonů si radši dejte mističku jahod, které působí antistresově díky vitaminu CFoto: Profimedia

4. Hluboké dýchání

Stres a úzkost jsou často spojeny s fyzickými projevy, jako je pocit tlaku na krku a hrudníku či pocit nedostatku vzduchu. S tím pak souvisí rychlé mělké dýchání, které celému stavu moc nepřidá.

Jakmile se tedy ocitnete ve stresové situaci, zkuste se v první řadě zamyslet nad svým dechem. Jednoduše zklidněte své dýchání. Toho dosáhnete tak, že se zhruba tak šestkrát sedmkrát za sebou pomalu a hluboce nadechnete. Nadechujte se opravdu pomalinku nosem, natáhněte co nejvíc vzduchu můžete, pak dvě sekundy počkejte, a následně prudce a rychle vydechněte.

Máte nějaké vlastní antistresové metody?

Reklama

Související témata:

Načítám