Hlavní obsah

Bolí vás v krku? Nemusí se jednat o angínu

Foto: Thunderstock, Shutterstock.com

Foto: Thunderstock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolení v krku je nepříjemné. Když přijde, obvykle se nestaráte, co to způsobilo, a chcete se ho co nejrychleji zbavit. Jenže není bolest jako bolest. A tak ani léčba nemůže být stejná.

Článek

Bolest v krku nepodceňujte! Ačkoliv se může zdát, že jde o banální projev nachlazení, neměli byste brát situaci na lehkou váhu. I obyčejná neléčená angína totiž dokáže nepříjemně poškodit srdce, ledviny a klouby. A to nemluvíme o sexuálně přenosných chorobách a rakovině. Co všechno se může za bolestí v krku schovávat?

Zánět i podráždění

Příčiny bolení v krku se liší – lze je rozdělit na infekční a neinfekční. Mezi první patří nemoci virového a bakteriálního původu a bolest způsobuje místní zánět. Není-li za potížemi infekce, pak může být na vině třeba alergie, refluxní choroba jícnu anebo i kouření.

Kdy zajít k lékaři

Jsou případy, kdy by se bolavý krk neměl podceňovat. Neléčené potíže umějí způsobit neplechy vedoucí k problémům se srdcem, klouby i ledvinami. Jak bylo zmíněno na začátku, bolest v krku působí místní zánět, který, když se rozšíří po těle, vyvolává všemožné reakce – a ty mohou v nejhorších případech skončit i rakovinou. S návštěvou lékaře neotálejte, pokud u sebe zpozorujete některý z následujících stavů:

  • Bolí vás v krku a máte teplotu vyšší než 38°, u dětí i přes 40°, která nereaguje na antipyretika (např. paracetamol).
  • Bolí vás v krku a pociťujete opravdu silnou bolest hlavy.
  • V prvních dvou dnech je bolení krku nesnesitelné a uzliny na krku či za ušima jsou velice oteklé, případně brání v polykání.
  • V krku vás bolí nepřetržitě déle než pět až sedm dní a celkově se necítíte v pořádku.
  • Bolí vás v krku a vykašláváte vazký, nazelenalý hlen, případně s přítomností krve.
  • Bolí vás v krku a k tomu se objeví vyrážka či jiné kožní příznaky.
  • Bolí vás v krku, máte zimnici a jste neobvykle unavení.

Virové infekce: antibiotika nezabírají

Bolí vás v krku? Pravděpodobně se jedná o virovou infekci horních cest dýchacích a rhinovirus, což je nejobvyklejší původce nemocí z nachlazení. Může vás ale atakovat i virus chřipky nebo mononukleózy, méně častý je třeba virus planých neštovic. Všechny působí podobně: napadnou krční sliznici a odtud pronikají do mízních cév a imunitního systému. Viry nereagují na antibiotika. Místo nich pomůže klidový režim, dostatek tekutin a zvýšený příjem vitaminu C. „Úlevu přinese i kloktání minerální vodou,“ radí MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Bolí vás v krku a máte suchý kašel? Možná za to může kouření či suchý vzduchFoto: puhhha, Shutterstock.com

Bakteriální infekce: hrozí postižení srdce

Bakteriální infekce nejsou tak časté jako virové, ovšem je důležité správně určit, který mikroorganismus má potíže na svědomí – například u streptokokové angíny hrozí postižení srdce, ledvin či kloubů. S diagnózou pomůže buď domácí CRP test, nebo lépe výtěr z krku přímo u lékaře. Antibiotická léčba pak většinou zabrání komplikacím. „Ovšem pozor, bolest v krku může mít spojitost i s původci sexuálně přenosných chorob, jako jsou kapavka, syfilis, chlamydie nebo virus herpes simplex,“ varuje MUDr. Josef Štolfa, vedoucí lékař katedry všeobecného lékařství IPVZ a 2. LF UK.

Kouření, nevhodný vzduch i alergie

Jednou z neinfekčních příčin bolavého krku je kouření – a to i pasivní. Kašel vyvolaný kouřem často vede k podráždění, jehož důsledkem je bolest. Dalším spouštěčem velice nepříjemných pocitů v krku je i suchý vzduch v místnosti, případně vdechnutí či požití alergenu – to může způsobit otok sliznic nosohltanu, který se projeví právě bolestí.

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Virové infekce nelze léčit antibiotiky. Pomůže klid na lůžku, horký čaj a zvýšený příjem vitaminu CFoto: Nikodash, Shutterstock.com

Refluxní nemoc jícnu: plíživý nepřítel

Na rozdíl od kouření a suchého vzduchu, které bolest v krku spustí pouze přes podráždění, může gastroezofageální reflux (GERD) způsobit přímý zánět tkáně a výstelky krku. Refluxní faryngitida je stav, kdy je sliznice jícnu podrážděna vracejícím se kyselým obsahem žaludku – je to způsobeno nedostatečným uzávěrem jícnového svěrače. Zpětný vzestup žaludečních šťáv může přesáhnout až do hrtanu, podráždit hlasivky a vést ke kašli a bolesti v krku.

S refluxem se často spojuje pálení žáhy, ale rozhodně to není pravidlo. Je možné pociťovat jen bolest na hrudi, chraptit a špatně spát. Jestliže se GERD neléčí, může dojít k nevratnému poškození jícnu a nepříliš časté, zato závažné komplikaci: rakovině. Máte-li podezření, že trpíte refluxem, obraťte se na svého praktika.

Foto: Poznyakov, Shutterstock.com

Máte horečku, zimnici a špatně se vám polyká? Pak s návštěvou lékaře radši neotálejteFoto: Poznyakov, Shutterstock.com

A jak řešíte bolest v krku vy?

Reklama

Načítám