Hlavní obsah

Bolí vás záda nebo hlava? Nechte si vyšetřit nohy!

Foto: thinkstock

Zdravé je, když nohy nebolíFoto: thinkstock

Reklama

Trápí vás bolesti v kříži? Nevydržíte chvíli stát? Máte u bot sešlapaný vždycky jen jeden podpatek? Zarůstají vám nehty? Víme, kdo vám pomůže: odborník na zdraví vašich těžce zkoušených nohou. Podiatr.

Článek

Každý má svoje pohybové zlozvyky a zvláštnosti. Někdo se při chůzi předklání a natahuje krk jako velbloud k oáze, jiný tahá už od dětství těžkou sportovní tašku na pořád stejném rameni. Nosíte hezké, ale anatomii nerespektující boty. V tramvaji visíte na tyči zkroucení jako paragraf. Všechny tyhle prohřešky způsobují přetížení kloubů i svalů, které se usilovně snaží udržet záda, kolena a kotníky ve správné poloze. Pokouší se tělo nesměle protestovat? Umlčíte ho práškem.

Když se přidají bolesti hlavy nebo se vám začnou deformovat palce, konečně zjistíte, že potřebujete pomoc specialisty. Ale kterého vlastně? Ortopeda? Neurologa? Fyzioterapeuta? Podiatra!

Podiatr NENÍ dětský lékař!

„U nás je podiatrie teprve v začátcích. V jiných zemích – třeba v Anglii – jde ale o plnohodnotný obor, který se studuje pět let,“ říká MUDr. František Picek, ortoped z pražského sportovního a rehabilitačního ORP centra.

Foto: thinkstock

Podiatr vám ukáže, co je špatně, a nohy vyšetří nejmodernějšími metodamiFoto: thinkstock

Pracovišť, která nabízejí specializovanou péči o nohy, je u nás zatím jako šafránu. Podiatrické ambulance nejčastěji najdete při diabetologických odděleních nemocnic. Nohy diabetiků jsou totiž obzvlášť ohrožené kvůli poruchám krevního oběhu a poškození nervů. Podiatrie bývá součástí rehabilitačních center a klinik sportovní medicíny. Ta nejlepší odborná centra se o vaše nožky postarají komplet, od stanovení diagnózy přes léčbu až po následnou rehabilitaci.

Tip redakce: Nohy vás netrápí, ale bolesti máte jiné? Nahlédněte do článků Zbavte se menstruačních bolestí přírodní cestou! a Poslouchejte orgánové hodiny svého těla!. Uvidíte, pomůžou vám!

Jak vyšetření vypadá?

Základním diagnostickým přístrojem je podoskop, připomínající digitální váhu. Když se na průsvitnou akrylátovou desku postavíte, na její spodní straně se objeví zeleně zářící snímek vašeho chodidla. Polarizované světlo zobrazí nejen ploché nohy, ale i způsob, jakým jednotlivá místa zatěžujete. Je otisk chodidla rozdělený na dvě části, takže špička a pata nejsou propojené? Trpíte nadměrně vyklenutou nebo vbočenou nohou. Taková noha nepruží, takže každý otřes při dobíhání autobusu dostáváte pěkně naplno.

Foto: isifa

Řešte bolesti nohou včasFoto: isifa

Dalším stupněm je vyšetření v pohybu. Na elektronickém pohyblivém chodníku o sobě zjistíte ledacos zajímavého! Metoda počítačové pedobarografie přesně zobrazí, jaký tlak působí na chodidlo při došlapu, přenosu váhy i přechodu do dalšího kroku. Digitální videozáznam chůze a běhu umožní podrobné rozfázování pohybu a jeho počítačovou analýzu. Odhalí vaše pohybové stereotypy, kterými si podvědomě pomáháte proti bolesti.

Kolébáte se jako kachny? Se schodů nesestupujete rovně, ale bokem? To všechno má své příčiny a také řešení. Základem mohou být například individuální, teplem tvarované vložky, vytvořené na míru a doplněné přesně cíleným cvičením. Zlepšení nečekejte za týden, hlavní je ale s nápravou vůbec začít!

A v čem trápí vaše nohy nejvíce vás?

Reklama

Související témata:

Načítám