Hlavní obsah

Botníky: Které z nich jsou opravdu praktické?

Foto: Ikea

Botník může perfektně zapadnout do vkusně zařízeného prostoruFoto: Ikea

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to známá věc. Cizinci, kteří přijedou na návštěvu do naší krásné země, na první návštěvě v české rodině vyvalí oči. U nás se totiž na rozdíl od většiny jiných zemí mezi dveřmi zouvá z bot. To by skoro vypadalo, že budeme největší odborníci přes to, kam s nimi, že? Bohužel to ale není pravda.

Článek

Klasickým českým nešvarem jsou hromady bot u vchodových dveří. Botníky, které kupujete, totiž vůbec nejsou dimenzovány na počet párů bot průměrné rodiny.

Kolik máte párů bot?

Do ideálního botníku by se vám navíc neměla jen vejít obuv. Šikovné je, když pojme také čisticí a ošetřující kartáče, spreje i krémy na boty.

Foto: Archiv autora

Vypadá takto vaše předsíň? Nebyli byste bohužel jediníFoto: Archiv autora

Prohlédnete-li si nabídku na trhu, pak zjistíte, že standardní „rodinný“ botník pojme kolem 30 párů bot. A to by mohlo být málo. Vždyť spousta žen používá na sezonu v průměru něco mezi osmi a jedenácti páry obuvi, a celkem by tedy pro ni bylo možné počítat přibližně 20 párů. U mužů je to přibližně o polovinu méně. Zmíněných 30 párů tedy vyhovuje tak maximálně bezdětnému páru!

Foto:  Sconto nábytek

Kolik je zde párů bot? Tříčlenná rodina používá v průměru 24–28 párů, Botník Big foot, 2799 KčFoto:  Sconto nábytek

Možnosti jsou tedy dvě: buď do předsíně pořídíte opravdu velkokapacitní botník, nebo tam umístíte jen úložiště „pohotovostní obuvi" a zbytek bude mít jiné trvalé místo.

Foto: Ikea

Vyklápěcí botníky nabízejí prostorově úsporné a přehledné uložení bot, botník Ställ, tři úložné jednotky, 2490 KčFoto: Ikea

Botníků je na trhu vlastně jen několik základních typů, které se liší jen materiálem, z něhož jsou vyrobeny, designovým zpracováním a velikostí.

Foto: Ikea

Složte si z jednotlivých modulů, jak velký botník chcete. Botník Ställ, šest úložných jednotek – dva moduly, cena celkem 4980KčFoto: Ikea

Obouváš se v sedě?

Naprostou českou klasikou jsou asi metr dlouhé dvouřadé skříňky s hloubkou 35 až 40 centimetrů. V nich boty, na nich sedící taťka vyzouvající se po příchodu z práce. Nejen že tyto botníky plní právě jen funkci pohotovostního zásobníku, ale bohužel nedokážou zabránit linoucímu se zápachu ze zpocených nohou.

Foto: Ikea

Nejprodávanější botník v Ikea je Grevbäck s výklopným mechanismem úložných prostorů. Botník můžete kombinovat se stoličkou na sezení. Botník Grevbäck 1990 Kč, lavička Grevbäck 1290 KčFoto: Ikea

Velkou nevýhodou je i to, že bývá problém dojít si pak někam pro jiné boty a dlouhodobé nošení jedněch žádný ortoped, kožař a vlastně ani obuvník nedoporučují. Podle jednoho totiž hrozí deformace klenby nártu, podle druhého bujení plísní a podle třetího se boty prostě rychle zničí...

Naštěstí se přece jen něco změnilo a podle Pavlíny Šedivé z firmy Sconto nábytek „takzvané sedací botníky dnes tvoří maximálně 10 % prodaných botníků".

Foto: Ikea

Praktické je mít všechny boty hezky na jednom místě včetně přezuvek a ošetřovacích prostředků, botník Hemmes, 5980 KčFoto: Ikea

Výklopné boxy jako stavebnice

Velmi oblíbené jsou dnes mělké variabilní vyklápěcí boxy. Do nich lze svisle zasunout třeba tři páry bot. Boxů se dá zavěsit na zeď více, jdou třeba různě barevně kombinovat a dle potřeby přikupovat. Dávejte ale pozor, jaká velikost bot se tam skutečně vejde, některé boxy nepojmou pánskou obuv velikosti 45!

Jak potvrzuje Jindřiška Válová z obchodního domu IKEA „nejprodávanějšími botníky jsou opravdu botníky s vyklápěcím úložným prostorem, například Grevbäck či Ställ“. V obou případech jsou to také botníky, které k sobě můžete skládat jako moduly.

Foto: Kovopad

Pro uskladnění sezonní obuvi můžete použít jednoduché regálové programy s cenou kolem 700 Kč/metr úložného prostoru. Cena vyobrazeného systému Element včetně vybavení je 6566 KčFoto: Kovopad

Boty, které tančí kolem tyče

Model z prodejen bot přichází také do domácností. Teleskopické tyče se jednoduše zapřou mezi podlahu a strop. Na ně se stavebnicově navléknou kroužky držáků bot. Kolik jich tedy celkem bude, limitujete jen vy a výška stropu. Boty sice nejsou uzavřené za dvířky, takže zápach dále hrozí, ale tím, že jich tento systém obsáhne opravdu třeba 50 párů, můžete boty střídat, a tak jim také dopřát žádoucí vyschnutí. A to je největším nepřítelem plísní!

Foto: maisonsdumonde.com

Tyčový mechanismus bývá variabilní v nastavování paterFoto: maisonsdumonde.com

Kam uskladnit zbytek obuvi?

Co když ale máte tak malou předsíň, že se vám tam vejde opravdu jen malý botníček? Ať vás ani nenapadně uklízet zbylé boty do velkoobjemové skříně! Uskladněná obuv nepotřebuje žádné „sousedy“, byť by to byly jen kabáty a bundy. Řešení je tedy prosté. Sezonní obuv odnést do sklepa či komory.

Tam je možné postavit je na obyčejný regálový systém, který koupíte v kutilských supermarketech přibližně za 700 Kč/metr délky police. Pokud se pro takové řešení rozhodnete, nezapomeňte pořídit správné rozměry úložného prostoru. I zde bude rozhodující počet bot i délka obuvi. Postačí vám jednoduchý manuál na výpočet. Na šířku počítejte pro jeden pár pánské obuvi asi 25 centimetrů, dámské 20 centimetrů. A bude vhodné pořídit o metr a půl plochy navíc na případné lyžáky nebo například brusle.

Jak máte uskladněné boty vy? A kam dáváte obuv sezonní? Zamykáte ji do komory nebo do sklepa? Možná ale máte vše přehledně v jednom botníku, a tedy takzvaně hned po ruce?

Reklama

Související témata:

Načítám