Hlavní obsah

Boty na hubnutí: Opravdu fungují?

Foto: cz.mbt.com

S botami MBT tvarujete postavu pouhou chůzíFoto: cz.mbt.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonalejší postava a tvarování zadečku pouhou chůzí? Sen snad všech žen. A zvláště těch, které jsou líné chodit někam sportovat nebo na to nemají čas. Anebo se vymlouvají… Právě toho využívají firmy, které přišly s nabídkou speciálních, „hubnoucích“ bot. Pokusili jsme se vypátrat, jaké je jejich tajemství a v čem spočívá jejich fígl!

Článek

Zcela přirozené a nenásilné tvarování nohou a zadečku, pomoc při odbourávání celulitidy, větší namáhání hýžďových a lýtkových svalů v porovnání s běžnými teniskami, posílení postranních svalů na nohou a zpevnění kotníku jako prevence proti výronu... Ale také posílení bederních svalů, uvolnění napětí v krční páteři i zmírnění bolestí kloubů, zlepšení krevního oběhu a v neposlední řadě podpora správného držení těla.

Máte pocit, že toho všeho lze dosáhnout akorát úmornými hodinami v posilovně? Ač se to zdá neuvěřitelné, tohle nám slibují pouhé boty! Stačí je nosit během cesty do práce, na procházce se psem nebo kočárkem či při nákupech s kamarádkou, a dostaví se výše popsané výsledky. Alespoň to tvrdí jejich výrobci. A o kterých botách je vlastně řeč? Jde například o obuv značky Reebok EasyTone, MBT a Skechers Shape Ups.

Foto: cz.mbt.com

Boty MBT mají napodobovat chůzi naboso po písečné plážiFoto: cz.mbt.com

Jak to funguje?

Všechny tři typy bot fungují na podobném principu. Mají vysokou měkkou podrážku, která je nestabilní a nutí nás jakoby k houpavé chůzi. Ta je přirovnávána pro představu k chůzi naboso po písečné pláži. Nejvíce jsou si podobné boty MBT a Skechers Shape Ups, které mají podobný klínek.

Na počátku 90. let objevil Švýcar Karl Müller, že Masajové nikdy neslyšeli o botách ani o bolesti zad a že existuje přirozený vztah mezi těmito dvěma fakty. Protože Masajové chodí bosky po přírodním, měkkém, nerovném povrchu jejich východoafrické domoviny, aktivují si tak přesně ty svaly, které nám již zakrněly při chůzi v tradiční, vycházkové obuvi po tvrdém a rovném povrchu. Tento švýcarský inženýr začal pracovat na vývoji podešve, která by tedy napodobila chůzi naboso. Müllerův objev tak označil počátek MBT – Masai Barefoot Technology.

Skechers Shape Ups mají kinetický klínový podpatek z extra měkkého pěnového materiálu, který maximálně tlumí došlap, tudíž chrání tělo a současně posiluje hluboké svalstvo. Kvůli neobvyklé chůzi ale firma doporučuje, abychom je v prvních dvou týdnech nosily postupně, podle naší fyzické kondice, denně asi 25 až 45 minut.

EasyTone je pro změnu patentovanou technologií navrženou bývalým inženýrem NASA, Billem McInnisem. Funguje na základě balančních polštářků umístěných na patě a přední části podešve. Polštářky vytváří při chůzi přirozenou nestabilitu, kterou se svaly snaží vyrovnat a jsou tak nuceny k vyšší aktivitě. Účinek této technologie je přirovnáván třeba i k cvičení na balančních míčích. Je ale vůbec možné zhubnout pomocí bot? Není to jen reklamní trik?

Foto: neckermann.cz

Sketchers pomáhají nejen tvarovat postavu, ale uleví i bolestivým kloubůmFoto: neckermann.cz

Nejsou vhodné pro všechny

Mnohé z vás asi zklamu, ale jestli v těchto botách skutečně zhubnete, na to vám bohužel úplnou záruku nikdo nedá. Každopádně sebemenší naděje na jednoduché vytvarování lepšího pozadí a hýždí pouhou chůzí stojí za to a mnohé ženy se nechají zlákat už jen touto myšlenkou. A o tom svědčí i fakt, že je po nich velká poptávka. Ale pozor! Ne pro všechny jsou boty vhodné.

„Momentálně je to nejprodávanější bota naší firmy. Nejvíce je kupují ženy ve věku 25 až 35 let. Z logiky věci nejsou však vhodné pro děti, které by v nich mohly dělat prudké pohyby do strany či v nich běhat, což se nedoporučuje, a pro starší osoby, pro něž by to byla velká zátěž,“ konstatuje Jan Sadílek z marketingu reebok-store.cz.

„Boty MBT koupíte v Praze zatím sice v jediném centru u Anděla, ale je to specializovaná prodejna i s našimi odborníky, kteří vám vyšetří chodidla. Na základě toho zjišťujeme, jaká je celková symetrie těla či v jakém stavu jsou klenby zákazníka. Naše obuv je tedy určena hlavně lidem, kteří chtějí žít zdravěji anebo mají problémy s bolestí kříže, s plochými nohami, s Achillovou šlachou, křečovými žílami a celulitidou,“ vysvětluje Angela Kamenský z firmy MBT.

To uvítají zejména časově zaneprázdněné ženy, pro které je velmi těžké skloubit péči o tělo se svým hektickým životním stylem, a hlavně maminky na mateřské, které toho času také nemají nazbyt a mají z častého nošení dětí bolesti zad i kloubů. „Dříve jsem cvičila alespoň třikrát týdně, ovšem teď na mateřské to vůbec nestíhám a místo cvičení chodím na procházky s kočárem. A tak jsem si říkala, proč to nezkusit a nepodpořit mou chůzi, jak je to jen možné. Koupila jsem si ty tenisky od Reeboku a byla jsem překvapená, jak jsou pohodlné. Prostě jak bačkory, mohu nachodit i dost kilometrů a vůbec mne nebolí nohy ani záda,“ libuje si maminka Petra (30) z Prahy s tím, že prý jedinou nevýhodou je, že se v botách hůř řídí, protože v nich člověk necítí skrz polštářky tolik pedály.

Ne každé ženě ale takové boty vyhovují. „Potřebovala jsem kvalitní tenisky a chtěla do nich investovat tak kolem dvou tisíc. Tak jsem si koupila easytony, že teda kdyby to fungovalo, tak je to jen příjemný bonus. Bohužel mě v nich po delším chození tlačí palec, takže se mi spíš válí doma a nosím je jen občas, když jdu se psem nebo nakoupit do blízkého obchodu,“ stěžuje si zklamaná maminka na mateřské Lucka. A další ženy se zase domnívají, že jde jen o šikovnou reklamu. „Stačí uvést, že vám něco pomůže zmenšit zadek, a okamžitě to má doma každá druhá ženská. Já bych ty peníze ale do bot neinvestovala," zastává názor paní Jana na jedné internetové diskusi.

Foto: reebok-store.cz

Reebok EasyTone jako pevná bota i pantofleFoto: reebok-store.cz

Kolik za ně zaplatíme

Cenová relace je u všech typů bot rozmanitá. Pohybuje se mezi dvěma až šesti tisíci. Záleží, který typ si vybereme. Nejlevnější jsou žabky od firmy Reebok, jejichž cena začíná na 1399 Kč. Ty ovšem nezpevní nohu natolik jako tenisky EasyTone, které stojí o tisícovku víc. Dražší jsou pak kozačky za 2999 Kč. Obuv značky Skechers Shape Ups nás bude stát kolem tří tisíc a nejvíc zaplatíme za technologii MBT. Ta je dostupná od 2500 Kč, ale může se vyšplhat až na 6000 Kč.

Co na to odborníci?

Názory odborníků, které jsme poprosili o vyjádření, jsou různé. „Boty znám, ale upřímně si myslím, že jsou spíše na vykloubení kotníku. Pokud však mají pomáhat, tak snad při stabilizaci pánve a bolestech zad, ale postavu vám podle mne nevyrýsují," domnívá se brněnská fyzioterapeutka Radka Doležalová. Naopak fyzioterapeutka Jana Šimonková z Prahy 7 boty jednoznačně doporučuje a dokonce je označuje za zdravotně přínosné:

„Výborné jsou třeba po úrazech na dolních končetinách. Například po výronu, kdy máte nohu dlouho zafixovanou nebo v sádře, vám na noze rychle ochabnou vazy i šlachy. Ve fyzioterapii nebo wellness se na rehabilitaci takových úrazů hodně využívají takzvaná balanční cvičení na nestabilních plochách a na jejich principu fungují i tyto boty. Tato technologie opravdu může posilovat nejhlubší svaly. Legračně vypadá pouze ta houpavá chůze. Ale myslím, že laik si jí ani nevšimne." A co by naopak těmto botám Jana Šimonková vytkla? „Některé typy jsou vážně předražené a navíc si myslím, že je nesmysl, že s nimi zhubnete. Spíše jsou dobré na to posílení svalů," dodává fyzioterapeutka.

Už je máte doma nebo o nich přemýšlíte? Podělte se s námi o své zkušenosti a názory v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám