Hlavní obsah

Brambory jinak: Naučte se vařit báječná jídla z batátů!

Foto: Greta Blumajerová

Věděli jste, že v jednom batátu je skoro 200 % doporučené denní dávky betakarotenu? A věřte, že v této podobě vitaminy vůbec „nebolí"!

Jestli jste ještě neochutnali sladké brambory, určitě to honem napravte! Jsou totiž mnohem zdravější než ty obyčejné a jejich nasládlá chuť a krásně oranžová barva ozvláštní každé jídlo.

Článek

Batáty neboli sladké brambory se v našich kuchyních postupně začínají zabydlovat. A není divu! Obsahují více betakarotenu než mrkev (a také spoustu dalších živin), ale co hlavně: skvěle chutnají. Pro osvěžení jídelníčku je vyzkoušejte v podobě jednoduchých hranolek, které poslouží jako luxusní příloha i zobání pro návštěvu, v pikantní polévce nebo jako základ domácích nočků doplněných šalvějovou omáčkou.

Nočky se šalvějovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 600 g sladkých brambor (2 velké kusy), 1,5 hrnku hladké mouky, 1 lžičku soli, muškátový oříšek

Na omáčku: 2 lžíce másla, 3 šalotky nebo 1 cibuli, 3 stroužky česneku, šalvěj, 100 ml bílého vína, 4 lžíce smetany na vaření, bílý pepř, sůl, parmezán

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste uvařit jeden nok na zkoušku: jestli se rozvaří, přidejte ještě trochu mouky

Postup: Oloupané brambory nakrájejte na větší kostky a uvařte v osolené vodě doměkka (trvá to asi 10 až 15 minut). Když vychladnou, rozmixujte je nebo propasírujte přes síto, přidejte sůl, špetku muškátového oříšku a hrnek mouky.

Rukama prohněťte a přidávejte mouku tak dlouho, dokud nebude těsto stále měkké, ale už se nebude lepit. Rozdělte ho na 4 části a postupně z nich na pomoučeném vále vytvořte asi 2 cm tlusté válečky, které rozkrájejte na jednotlivé nočky. Můžete z nich také udělat kuličky a vidličkou vytvořit typické vrásnění. Nočky vsypte do vroucí vody a od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, vařte ještě 30 vteřin.

Na másle zpěňte šalotku nebo cibuli, přisypte na drobno nasekaný česnek a šalvěj a ještě chvíli opékejte. Zalejte vínem, nechte ho odpařit a přidejte smetanu, bílý pepř a sůl podle chuti. Omáčkou přelejte noky a dozdobte strouhaným parmezánem.

Indická polévka

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, čerstvý zázvor, 1 chilli papričku, 3 lžíce oleje, 1 sladkou bramboru, 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kari, konzervu drcených rajčat, 750 ml vody, 1 lžíci citronové šťávy, sůl, pepř, čerstvý koriandr

Foto: Greta Blumajerová

Tato pikantní polévka vás zaručeně zahřeje! Podávejte s chilli a koriandrem

Postup: Najemno nakrájenou cibuli, zázvor a chilli nechte zesklovatět na oleji, přidejte batát nakrájený na kostičky, mrkve pokrájené na půlkolečka, česnek nadrobno a kari koření. Nechte chvilku rozvonět a zalejte konzervovanými rajčaty i se šťávou a osolte. Vařte, dokud zelenina nezměkne, a jestli máte radši krémové polévky, ponorným mixérem na závěr rozmixujte. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu. Podávejte posypané koriandrem.

Pečené hranolky s česnekovou majonézou

Na 4 porce potřebujete: 600 g sladkých brambor (2 velké kusy), olivový olej, sladkou papriku, tymián, sůl, pepř

Na majonézu:3 lžíce majonézy (jak na tu domácí, to najdete zde), 1 lžíci worcesterové omáčky, 1 stroužek česneku, 1 lžičku citronové šťávy, čerstvou bazalku, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Vyzkoušejte na hranolky i jiné oblíbené koření nebo bylinky!

Postup: Troubu předehřejte na 220 stupňů. Brambory pořádně omyjte a neoloupané nakrájejte na 1 cm tlusté hranolky. Rukama promíchejte s olejem, solí, pepřem a oblíbeným kořením (my použili kombinaci sladké papriky a tymiánu). Pečte v jedné vrstvě asi 15 minut.

Na dip smíchejte majonézu s worcesterem, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, nasekanou bazalkou, solí a pepřem.

Foto: archiv firem

Jestli se vám podaří ukořistit porci nočků na oběd do práce, přineste si ji v oranžovém boxíku. I na uchovávání potravin (a velmi nepravděpodobných zbytků jídel) jsme našli hezky barevné krabičky!

Zkoušeli jste už vařit se sladkými bramborami, co na ně říkáte?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.