Hlavní obsah

Brambůrky, mleté maso, jíška. Čím je nahradit, abyste byli zdravější?

Foto: Thinkstock

Vyzkoušejte trochu jinou formu mlsáníFoto: Thinkstock

Reklama

Rádi byste zhubli či jedli zdravěji, ale nechcete se úplně vzdát hranolků, svíčkové nebo dezertů? Máme pro vás tipy na potraviny, které vám dokážou vaše oblíbené pokrmy nahradit zdravější variantou.

Článek

Možná chcete ve svém jídelníčku trochu ubrat kalorie. Anebo se zkrátka chcete cítit zdravě. Proto jsme pro vás připravili s poradkyní na výživu Ladou Noskovou z Diet Plan a ing. Martinem Škábou se soukromou praxí několik možností, jak nahradit oblíbenou potravinu její zdravější alternativou. A nejde jen o to, že její kalorická hodnota je přinejmenším poloviční. Tak vyrazte do prodejny se zdravou výživou!

1. Místo mletého masa sója

Češi jsou bohužel známi tím, že jedí velké množství masa a uzenin a v důsledu toho pak trpí mnoha civilizačními problémy. „Proto své klienty často učím novým potravinám, které si mohou dávat místo masa,“ uvádí Martin Škába s tím, že neříká, aby lidé maso nejedli, ale je vhodné ho jíst umírněně. Třeba jen 3x týdně.

Náhrada masa: místo klasického mletého masa zkuste použít na karbanátky nebo sekanou sójové plátky, drť, stejně jako do guláše nebo číny sójové nudličky. Další náhrady masa pak jsou vaječný Šmakoun, Tempeh, Tofu, Robi maso, Klaso maso, Seitan.

Foto: Thinkstock

Některé zdravé alternativy vypadají nevábně, ale tím se nechte odradit a zkuste je!Foto: Thinkstock

2. Místo uzenin vaječné nářezy

Že nevíte, co si dát ke svačině místo párku nebo salámu junior? „Existují náhrady jak uzenin, tak dalších potravin vhodných pro svačiny – jako jsou sójové párky či vaječné nářezy – Amunak brokolicový, s mořskou řasou, zeleninový a další,“ radí Martin Škába

3. Místo slaných brambůrků tyčinky

Asi málokdo nemá večer chuť na nějakou dobrotu. Zvlášť když popíjíte víno nebo jiný alkohol. Zkusit ale místo slaných brambůrků, které jsou kalorickou bombou, můžete tyčinky grahamové, špaldové, kukuřičné křupky, zeleninové chipsy… Touhu na slané ukojí, a přitom jsou méně tučné a díky vláknině vás i zasytí.

4. Místo dortíčku čokoláda

„Místo dortíku po obědě vsaďte například na 20 g kvalitní 80 % hořké čokolády s hrstkou ořechů – přidejte například para ořechy, kešu, mandle, makadamové ořechy,“ radí výživový poradce. Také doporučuje raw food tyčinky (např. Lifebar, Native 21 % bar). „Chutnají také sladce, ale jsou to jen sladkosti z ovoce, ničím doslazované, nepečené,“ uvádí odborník.

Foto: Thinkstock

Kvalitní čokoláda je lepší volbou než dortík. A přinese vám lepší službu: ukojí vaši chuť sladkéFoto: Thinkstock

Ještě tyto

5. Cukrmůžete nahradit stévií, javorovým sirupem, datlovým sirupem – mají mnohem nižší glykemický index, což znamená, že vám nezpůsobí další chutě na sladké nebo výkyvy hladu.

6. Jíška je zahušťovadlo, které ale hlavně v období chřipek a nachlazení zahleňuje tělo stejně jako třeba brambory, banány nebo bílá mouka. Použít místo ní můžete třeba rozmixovanou zeleninu či fazole.

7. Sůl,bez níž pokrmy nemají žádnou chuť. Místo ní však lze zdravěji dochucovat kvalitními japonskými sójovými omáčkami: Shoy či Tamari. Pomůže i kvalitní koření, masala, adžika, černucha...

8. Hranolkyzkuste vyměnit za v troubě pečené brambory bez tuku, tedy na pečicím papíře. Ochutnat ale můžete i hranolky z cuket nebo celeru...

9. Svíčková či jiná smetanová omáčka můžou být na bázi jogurtu a knedlíky můžete připravit třeba z celozrnné mouky nebo celozrnných rohlíků, popřípadě je nahradit semolinovými těstovinami.

10. Bábovku či jiné buchty můžete péct zdravěji, když použijete celozrnnou špaldovou či žitnou mouku, místo másla přidáte menší množství kvalitního oleje na pečení, dosladit lze ovocem, rozinkami a třeba datlovým sirupem.

11. Škvarky třeba zkuste nahradit rostlinnou tlačenkou Salve natura, má podobnou chuť stejně jako sójová pomazánka s chutí škvarků (zakoupíte i v supermarketech).

Nezkusíte to?

Reklama

Načítám