Hlavní obsah
2,9
(61)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Aktualizováno

Za studena, nebo za tepla? Jak si tento výživný, ale lehký salát vychutnáte vy? Ať tak nebo tak, jisté je, že si na něm pochutnáte v kteroukoliv roční dobu.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na salát
  • 400 g brokolice
  • 120 g těstovinové rýže
  • 6 ks sušených rajčat
  • 80 g cizrny
  • 2 lžíce kaparů
  • 300 g lososa
  • 1 špetka soli
Na zálivku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého oregana
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Těstovinovou rýži (orzo) uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte a nechte okapat. Smíchejte s najemno pokrájenými sušenými rajčaty, uvařenou cizrnou a kapary. Pokud chcete salát dělat zastudena, promíchejte těstoviny s kapkou oleje a nechte zchladnout. Až poté smíchejte s dalšími surovinami.

02.

Brokolici rozeberte na růžičky a vložte do vroucí osolené vody. Vařte 2 minuty a poté sceďte a rychle zchlaďte v ledové vodě. Nechte okapat. Pokud budete chtít salát připravovat zastudena, nechte chladit ve vodě déle.

03.

Připravte si zálivku. Prošlehejte olej s najemno pokrájeným tymiánem a oreganem, římským kmínem, citronovou šťávou, balzamikovým octem, špetkou soli a trochou čerstvě mletého pepře.

04.

Všechny komponenty, tedy těstovinovou směs, brokolici a zálivku, promíchejte. Salát rozdělte na talíře.

05.

Lososa nakrájejte na kostky velikosti sousta a opečte zprudka na pánvi. Osolte, rozdělte na salát a servírujte.

Nevíte si rady, jak ještě zužitkovat brokolici? Vyzkoušejte například brokolicovou polévku s kuřecím masem, slaný koláč  anebo karbanátky z brokolice.

Reklama

Načítám