Hlavní obsah

Zázračná brokolice. Proč byste ji měli jíst každý den?

Foto: SNeG17, Shutterstock.com

Foto: SNeG17, Shutterstock.com

Reklama

Brokolice se pěstuje pro dužnaté stonky s růžicemi. Skvěle chutná syrová, vařená i dušená. Nabízí mnoho zdravotních výhod. Víte, jaké zdravé látky obsahuje a proč je nejlepší zasyrova?

Článek

Brokolice - jednoletá i dvouletá rostlinka pocházející ze Středomoří je opravdovou studnicí cenných živin podporujících vaše zdraví. Pokud ovšem vyberete tu správnou – s nepoškozenými růžičkami, bez skvrn a s jasně zelenými listy.

1. Je vhodná při dietě

Trápíte se s nějakými kily navíc, která se vás drží jako klíště a ne a ne se pustit? Jedním z řešení je zakomponovat do jídelníčku brokolici. Je totiž nízkokalorická a plná vlákniny, pročež se skvěle hodí pro redukční dietu. Jeden šálek nasekané brokolice obsahuje jen 20 kilokalorií, asi 4 gramy sacharidů a přes 2 gramy bílkovin. Co z toho plyne? Zasytí, ale kaloricky zbytečně nezatíží.

2. Zlepšuje spánek

Nemůžete večer usnout nebo se během noci budíte? Zkuste jíst k večeři různě upravenou brokolici. Je bohatá na hořčík, který je významný pro správnou funkci svalů, pomáhá při neklidu, podrážděnosti a poruchách spánku. Kromě hořčíku obsahuje i další cenné minerály a vitaminy, jako jsou C, A a B6, a dále vápník, fosfor, draslík železo. Draslík posiluje srdce a má příznivý vliv na krevní oběh. Železo podporuje krvetvorbu a zásobení buněk kyslíkem.

3. Chrání buňky před poškozením 

Glukosinoláty, organické sloučeniny chránící rostliny před škůdci, a vitamin C, které najdete v brokolici, prokazatelně bojují proti oxidačnímu stresu. Chrání tak buňky vašeho těla před poškozením škodlivými kyslíkovými volnými radikály, kvůli kterým například stárneme.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Vybírejte kusy s nepoškozenými růžičkamiFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

4. Stabilizuje hladinu cukru v krvi

Další rostlinná chemikálie, sulforafan, jež se nachází v brokolici, má moc působit na glukózu a ovlivňovat její hladinu v krvi. Může totiž zmírňovat její produkci, a srovnávat tak hladinu krevního cukru. Díky tomu se zbavíte nezvaných návštěv paní Mlsné a samozřejmě je to skvělá potravina pro diabetiky.

5. Snižuje riziko rakoviny

Brukvovitá zelenina, k níž se kromě brokolice a květáku řadí i vodnice, tuřín, kedlubna, zelí a růžičková kapusta, je mimořádně bohatá na sulforafan, diindolylmetan a selen. Tyto cenné látky mohou významně snižovat riziko rakoviny v mnoha tkáních, včetně plic, močového měchýře a prostaty.

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Brokolici jezte ideálně za syrova, případně ji mírně povařte v pářeFoto: SunKids, Shutterstock.com

Nejlepší je syrová

Jíst syrovou brokolici? Ano! Ačkoliv se nad takovou možností může kdekdo podivovat, pravdou je, že vařená brokolice si zachovává asi jen 40 procent mikroživin oproti jejímu čerstvému stavu. Náchylné ke ztrátám jsou i glukosinoláty a vitamin C, které jsou rozpustné ve vodě a kvůli tomu jich může vařením ubývat. Nejvýhodnější je tedy brokolici konzumovat nevařenou, případně ji jen lehce upravit na páře. Můžete ji takto přidávat do salátů zakapanou olivovým olejem.

Růžice, nebo stonky?

Kromě toho, že jsou křupavé a chutnají po ořeších, obsahují brokolicové růžičky o poznání více živin a prospěšných látek než stonky. Dodají až 3× více glukosinolátů a 2× více polyfenolů (jedny z nejúčinnějších rostlinných látek, působí podobně jako antioxidanty).

To ale neznamená, že byste měli stonky vyhazovat. Chutnají podobně jako kedlubna a můžete je zobat samotné nebo je nakrájet a přidávat do různých zeleninových jídel.

Reklama

Načítám