Hlavní obsah

Místa v Česku, kde se tají dech a o záhady není nouze

Foto: mareksaroch.cz, Shutterstock.com

Foto: mareksaroch.cz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi se bojíte a zajímají vás nejrůznější záhady a věci mezi nebem a zemí? Pak vás zavedeme na místa, která tuhle libůstku zcela jistě uspokojí.

Článek

Na výlet se jezdí většinou za krásami přírody, romantikou hradů a zámků nebo za poznáním. Jsou ale místa, kam můžete vyrazit také za tajemnem, nadpřirozenými bytostmi nebo zvláštní energií, která buď uzdravuje, nebo naopak děsí. Kam se můžete vydat?

Panenský Týnec dodá energii

Potřebujete dobít baterky? Existuje místo, kde lidé často pociťují náhlý příliv energie a odcházejí jako znovuzrození. Jedná se o nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci. Pochází ze 13. století a jeho silné kamenné zdi prý mají magickou moc, která dokonce i uzdravuje. Pobyt mezi nimi svědčí především lidem s psychickými problémy či po mrtvici – probudí v nich optimismus a dobrou náladu. Velmi působivý je chrám zvlášť při východu nebo západu slunce, vstup je zdarma.

Foto: Lioneska, Shutterstock.com

Uvnitř nedostavěného chrámu najdete zónu s proslulou léčivou energiíFoto: Lioneska, Shutterstock.com

Pekelná Houska

Hrad Houska je jedna velká záhada: není jasné, proč byl vůbec postaven. Nehlídal obchodní stezku, nebyl sídlem panovníka ani nechránil hranice. Stojí v pusté krajině v kokořínských lesích, kde není voda, kterou by jeho obyvatelé mohli používat. Navíc není projektován tak, aby bránil nezvaným hostům vstoupit do hradu, ale aby bránil úniku čehosi zevnitř ven.

Legenda praví, že hrad a hlavně jeho kaple fungují jako zátka, která uzavírá hlubokou skalní průrvu, jež vede až do pekla a kdysi z ní vylézaly podivné bytosti, zachycené na nástěnných malbách kaple. A uvolňuje se odtud energie, která už mnoha návštěvníkům způsobila mdloby nebo nevolnosti.

Foto: mareksaroch.cz, Shutterstock.com

Tajuplný hrad Houska není postaven tak, aby se nezvaní hosté nedostali dovnitř, jak bývá zvykem, ale naopak – aby nic nemohlo utéct ven... Foto: mareksaroch.cz, Shutterstock.com

Přízraky v Branišovském lese

Jestli se zajímáte o paranormální jevy, duchy a přízraky, rozhodně navštivte Branišovský les. Jeho oficiální název je Bor a leží u Českých Budějovic vedle sídliště Máj. Místní se sem příliš nehrnou, protože o něm kolují příběhy plné temných přízraků, bytostí s rudě planoucíma očima, duchů, a dokonce i mimozemšťanů nebo bílé paní.

Fakt je, že sem přišlo dost lidí spáchat sebevraždu... Návštěvníci vyprávějí o zvláštní tísni, divných hlasech nebo krocích a pocitu, jako by na ně někdo sahal. Jeďte si to vyzkoušet – ale na vlastní nebezpečí!

Foto: Profimedia.cz

Procházka Branišovským lesem je jen pro otrlé. Setkáte se s přízrakem, nebo uslyšíte tajemné kroky?Foto: Profimedia.cz

Svatební košile na velhartickém hřbitově

Hřbitovy mívají dojemné kouzlo, ovšem někdy vyvolávají spíš pocit strachu. Právě takový je děsivý velhartický hřbitov. Na první pohled romantické místo se starobylým kostelíkem sv. Máří Magdalény, ve skutečnosti místo se zlou energií, které prý inspirovalo Karla Jaromíra Erbena (1811–70) k napsání balady Svatební košile.

Údajně se tu konaly satanistické mše, a dokonce se tu podařilo oživit mrtvolu, a proto místo vysílá velmi negativní energii. A možná zahlédnete i místní raritu: Proč se na zdi kostela objevuje dívčí tvář, kterou nelze zakrýt žádným nátěrem?

Foto: Profimedia.cz

Velhartický hřbitov vypadá malebně, ale prý je plný negativní energie. Ale i kdybyste nic takového nepocítili, výlet stojí za to: památkově chráněný kostel pochází ze 14. stoletíFoto: Profimedia.cz

V podzemí Jihlavy potkáte ducha

Jihlavě se někdy říká hlavní město milovníků záhad: najdete tu druhou nejrozsáhlejší podzemní síť v republice. Nikdy se tu nepohřbívalo, a na nebožtíky tu tedy nenarazíte, ale přesto tady byl opakovaně spatřen duch! Dokonce byl prý vyfotografován a natočen! Dalším místní záhadou je svítící chodba – její stěny jsou pokryté bílým povlakem, který po nasvícení zeleně světélkuje. I kdybyste ale ducha nezahlédli, jsou tu i další tajemství, poklady a historické exponáty.

Foto: Profimedia.cz

Jihlavské podzemí má pohnutou historii a o záhady tu opravdu není nouzeFoto: Profimedia.cz

Za čerty do Úštěku

Jestli dětem už po Mikuláši otrnulo a připadá jim, že čerti jsou daleko, můžete jim slíbit výlet do Muzea čertů v Úštěku. V Pikartské věži a v gotickém podzemí lze od dubna do října vejít do samotného pekla, kde najdete váhu duší, čertovskou verzi poslední večeře i ďábelskou variaci na betlém. Naštěstí je většina místních čertů dobrácké povahy, takže se moc bát nemusíte.

Foto: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia

Čerty můžete potkat nejen v pekle, ale i v ÚštěkuFoto: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia

Draci a čarodějnice ve Starých Hradech

Čerti, čertice, ale i vodníci, čarodějnice, draci, loupežníci, strašidla všech velikostí, draci s jednou i více hlavami, loupežníci... Ti všichni žijí na zámku Staré Hrady. Narazíte tam na ně na každém kroku a jen těžko se dopočítáte, kolik jich během prohlídky potkáte na půdě, ve sklepení nebo v zámeckých komnatách. Výhodou je, že do zámku plného strašidelných pohádkových bytostí můžete jet kdykoli, otevřeno mají i v zimě.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Staré Hrady je plný pohádkových, nebeských i pekelných bytostíFoto: Profimedia.cz

Rádi cestujete po Čechách i po Moravě? Udělejte si kvíz: Jak dobře znáte české hrady a zámky?

Reklama

Související témata:

Načítám