Hlavní obsah

Potěmkinovy schody i Derzhprom: nejzajímavější místa Ukrajiny, o která bychom nechtěli přijít

Foto: Ruslan Lytvyn, Shutterstock.com

Foto: Ruslan Lytvyn, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ukrajině se bojuje o lidské životy a svobodu vlasti, v ohrožení jsou ale i ceněné památky, které by z mapy hrdé země mohly navždy zmizet. Pojďte se podívat na pár míst, která v dobách míru vzbuzovala zájem turistů. A snad brzy zase budou.

Článek

Ukrajinou zmítá válečný konflikt a obchází ji strach. Snad běsnění Putinovy armády brzy skončí a Ukrajinci se budou moci znovu vrátit do svých domovů. Pak se země opět otevře i těm, kdo do ní vstupují s úmyslem nechat se okouzlit přírodními poklady, architektonickými skvosty i honosnými církevními stavbami. Doufejme jen, že je válečná vřava nesmete z povrchu zemského. Bohužel by to pro některé významné stavby nebylo poprvé. Stejně tak by to nebylo poprvé, co nepřátelská armáda zničí historické kulturní dědictví, v roce 2017 Islámský stát opakovaně útočil na Palmýru. 

Kyjev a Kyjevskopečerská lávra

Kyjev, hlavní město země i jedno z center současných bojů nesmí v našem seznamu chybět. Mezi nejúchvatnější stavby ve městě patří zdejší četné chrámy a církevní stavby. Dvě z kyjevských památek se  díky své jedinečnosti dokonce dostaly na seznam UNESCO, a to Chrám sv. Sofie z 11. století a rozsáhlý klášterní komplex Kyjevskopečerská lávra z roku 1051. Dominantou kláštera je 96,5 metru vysoká zvonice s výhledem na město i řeku Dněpr.

Foto: Oleg Totskyi, Shutterstock.com

Kyjevskopečerská lávra je sídlem hlavy ukrajinské pravoslavné církve. Název odkazuje na jeskyně, ve kterých zde žili první mniši, než vybudovali chrámFoto: Oleg Totskyi, Shutterstock.com

Charkov a Derzhprom

Druhé největší město Ukrajiny Charkov lze považovat za hlavní město kultury a vzdělávání, nachází se zde celá řada muzeí a knihoven. Své kroky můžete směřovat ale i na charkovské náměstí Svobody. Jde o šesté největší na světě, s dominantou v podobě konstruktivistické budovy Derzhpromu (zkratka pro Dům státního průmyslu) z 20. let 20. století. Se svými třinácti patry se stala prvním sovětským mrakodrapem, ale i ukázkou technologického pokroku té doby. Stavební komplex se podařilo vybudovat za pouhé tři roky.

Foto: Mykhailo Brodskyi, Shutterstock.com

Soubor budov Derzhprom měl být oslavou technického provedení a účelovosti stavby, estetika byla vnímána jako podružnáFoto: Mykhailo Brodskyi, Shutterstock.com

Ivano-Frankivsk a Modrý kostel

Jedno z největších měst západní karpatské oblasti patřilo dříve Polákům a neslo jméno Stanislav. V historii nad městem vládli Maďaři, Němci i Sověti. Vedle římsko-katolických a pravoslavných kostelů stojí za zmínku tzv. Modrý kostel patřící arménské církvi. Původní dřevěný kostelík vystřídal v baroku zdobný chrám, který po rozsáhlém požáru nahradila prostší podoba. Kostel se proslavil mariánským obrazem, který se ale nyní nachází v polském Gdaňsku, zde naleznete jen kopii.

Foto: Ruslan Lytvyn, Shutterstock.com

Oficiálně nese kostel jméno Katedrála přímluvy Nejsvětější Panny Ukrajinské pravoslavné církve, místní mu ale neřeknou jinak než Modrý kostelFoto: Ruslan Lytvyn, Shutterstock.com

Oděsa a Potěmkinovy schody

Přístavní město na břehu Černého moře bylo vždy ekonomicky významné a je to vidět i na jeho bohaté architektuře. Turisté rozhodně nesmí minout hlavně Potěmkinovy schody, kterým se zcela oprávněně přezdívá Gigantické. Zahrály si i ve slavném filmu Křižník Potěmkin (1925) režiséra S. M. Ejzenštejna. A právě na nich se odehrává vrcholná scéna masakru ukrajinských vzbouřenců. Buď můžete 192 schodů vystoupat pěkně po svých, nebo využít lanovky.

Foto: S-F, Shutterstock.com

Potěmkinovy schody jsou dole širší než nahoře, díky čemuž vyvolávají dojem, že jsou ještě delší než ve skutečnostiFoto: S-F, Shutterstock.com

Cherson a Adžyholský maják

Přístavní město na jižní Ukrajině v místech, kde se řeka Dněpr vlévá do Černého moře, obvykle tepe životem díky množství škol a univerzit. V kontrastu s moderním ruchem města stojí zachovalé opevnění z 18. století. Ani zde byste neměli jen tak minout pravoslavné církevní památky. Uměle vytvořené ostrůvky v řece Dněpr skýtají ale i další turistické cíle, například Adžyholský maják, pojmenovaný podle nedalekého mysu Adžyhol. 64 metrů vysoká ocelová konstrukce z roku 1911 je nejvyšší stavbou svého druhu v zemi.

Foto: Sergej Onyshko, Shutterstock.com

Maják má ocelovou konstrukciFoto: Sergej Onyshko, Shutterstock.com

Reklama

Načítám