Hlavní obsah

Byt na pražské Letné v duchu první republiky. Dominantou je cembalo, nechybí křeslo ve stylu art deco

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé pražského letenského bytu mají jednu velkou vášeň, je jí hudba, konkrétně hra na cembalo. Proto byl i při hledání bydlení klávesový nástroj důležitým faktorem. Byt na Letné jim padl do oka, rekonstrukce ale byla vyloženě nutná. Podívejte se, jak se povedla.

Článek

Byt ve spodní části čtvrti Letná současní majitelé objevili až po dlouhém hledání. Chtěli totiž prostory, které by jim poskytly dostatek místa pro komfortní bydlení, ale také pro půvabný a prostorově výrazný klávesový nástroj – cembalo. Zároveň zohledňovali lokalitu. Favorit je okouzlil polohou, ale prostory byly dost zanedbané a celkově nevhodně řešené. O jejich úpravu se postarala architektka Eva Skalická z ateliéru Esarch.

Světlejší, praktičtější prostory

V první řadě došlo k úpravám dispozice, které překvapivě nebyly nijak složité. Zdánlivě malé změny ale umožnily maximální využití prostor. Propojením dvou hlavních místností byt jednak prosvětlili, jednak díky nim získal velkorysý charakter. Zcela nedostačující hygienické zázemí přepracovali tak, že i přes nevelkou rozlohu poskytuje vše potřebné.

Centrální chodba, původně tmavý stísněný prostor, se díky použití skla a zrcadel pocitově zvětšila a změnila k nepoznání. Dvě menší místnosti orientované do vnitrobloku po rekonstrukci a úpravách dispozice slouží jako ložnice a pracovna.

Cembalo v srdci bytu

Cembalo našlo své místo odpovídající významu, které pro majitele má. Klávesový nástroj nyní stojí v samém srdci bytu. Od hlavního obytného prostoru jej lze oddělit původními skládacími dveřmi nebo může zůstat součástí společenské místnosti. Závisí na tom, zda si obyvatelé budou chtít hrát v klidu, nebo si naopak užít společný hudební večer.

Styl první republiky

Barevné a materiálové ladění bytu odkazuje na období první republiky. Právě v této době byl totiž dům na Letné postaven. Původní parapety nechala autorka restaurovat a soudobou verzi onoho materiálu použila jako pracovní desku kuchyně.

Nábytek, který byl součástí vybavení při koupi, nechali také restaurovat od profesionálů. Zároveň interiér doplnili dalšími kusy ze stejného časového období. Výrazným prvkem je knihovna, kterou navrhli na míru. Hlavní barvou interiéru je zelená, jež se v různých odstínech prolíná celými prostory.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohou autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Uzávěrka přihlášek je 28. 2. 2024. Vítězové budou vyhlášeni jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám