Hlavní obsah

Čtyři metry dlouhá pohovka i koupelna pro dětský pokoj: Rekonstrukce bytu 3+kk dopadla parádně

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí patro prvorepublikové vily v pražských Malvazinkách mělo posloužit jako plnohodnotné bydlení pro tříčlennou rodinu. Po rekonstrukci vzniklo 3+kk, kde pořádnou dávku denního světla vyvažuje zařízení v tmavších zemitých barvách.

Článek

Rodina si pro své bydlení vybrala světlé prostory v prvorepublikové vile. Konkrétně třetí patro s velkými okny i terasou. Rekonstrukci interiéru o podlahové ploše 162 metrů čtverečních zajistila architektka Lenka Víznerová ze studia Innex. Vytvořila 3+kk s rodičovskou ložnicí a dětským pokojem (s vlastními koupelnami), velkorysým obývacím prostorem i pánskou a dámskou šatnou.

Světlé prostory vybavili tmavě

Celý interiér je zařízený primárně v přírodních barvách, respektive v zemitých odstínech šedé, hnědé a béžové. Příznačné jsou také čisté a jednoduché linie, které následují původní funkcionalistický styl vily. Jednotnou linii prostoru tvoří také dubová podlaha z parket a vysoké dveře s jednoduchým dělením.

Velkou výhodou je velká dávka přirozeného světlo. Hlavní místnost má velká okna hned do tří stran. Největší prosklený portál se vstupem na terasu měří na šířku úctyhodných pět metrů. S touto prosvětlenou dispozicí bylo možné použít v prostoru tmavší zařízení i atypickou kuchyni s černou pracovní deskou a kávově hnědými dvířky.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Byt je situován v prvorepublikové vile v pražských MalvazinkáchFoto: Archiv Institutu bytového designu

Obří pohovka

V hlavním obývacím prostoru, který kombinuje již zmíněné barvy, dřevo a beton, na první pohled zaujme také atypicky velká pohovka. Má délku přes čtyři metry, péřovou náplň a hluboký sed pro maximální pohodlí a relaxaci.

Celý obývací prostor má pro večerní atmosféru mnoho světelných okruhů a scén. Za knihovnou je také skrytý klimatizační systém, který se otevírá jen při použití, aby nerušil interiér bytu.

Ložnice se šatnou

Ložnice rodičů je řešená minimalisticky, v zásadě v jednotné linii s ostatními prostory. Šikovně skrytá je televize, která vyjíždí z výsuvného systému v nohách postele. Majitel totiž na její přítomnosti v ložnici trval, zároveň však chtěl velkou šatnu pro sebe i pro partnerku. Dámská část je nakonec za čelem postele, pánská část pak přes protilehlou stěnu pokoje – kolem vstupu do koupelny. Na televizor tedy nezbylo místo na zdi, proto její netradiční umístění.

Dětský pokoj s koupelnou

Z celého interiéru mírně vybočuje jen dětský pokoj. Je v něm použito víc barev a materiálů než jinde. Karbonová tapeta Lamborghini a super matný černo-šedý laminát daly pokoji klučičí vzhled. Pokoj je navržen tak, aby svému obyvateli vyhovoval i v následujících letech, a díky jeho rozměrům vznikla velkorysá odpočinková zóna i dostatek úložného prostoru a místa na práci. Velkou výhodu do budoucnosti je vlastní koupelna, která majiteli pokojíčku poskytne potřebné soukromí.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Walk-in closet neboli šatna, v níž se dá mezi věcmi dobře pohybovat, byla velkým přáním majitelůFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2022 se mohou do osmého ročníku soutěže hlásit už nyní, a to až do 28. února 2023. Vítězné interiéry budou oceněni 16. května 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Reklama

Načítám