Hlavní obsah

Jak si poradit s tmavou předsíní? Důležité jsou tyhle 3 věci

Foto: Edvard Nalbantjan, Shutterstock.com

Foto: Edvard Nalbantjan, Shutterstock.com

Reklama

Víte, která místnost je i přes svou důležitost často zanedbávaná a přehlížená? Ano, je to předsíň. Přestože na ní závisí první dojem z bytu, při zařizování se jí moc pozornosti nedostává. Co s tím?

Článek

Předsíň je první místnost, kterou vaši hosté při návštěvě uvidí. Ale ani v případě, že si k sobě nikoho nevodíte, není radno její význam podceňovat. Sami skrz ni několikrát denně procházíte a jako první vás vítá při návratu domů. Abyste se hned po příchodu necítili stísněně, je vhodné mít předsíň vzdušnou a prostornou. Někdy je to ovšem problém, nicméně existuje pár triků, které vám pomohou.

1. Světlá hraje prim: co nejbělejší odstíny

S prostorovými dispozicemi toho zpravidla příliš nezmůžete, výběrem správných barev je však můžete trochu upravit alespoň opticky. Na stěny i strop se hodí co nejsvětlejší výmalba, ideálně jasná bílá. Při jejím výběru sledujte údaj bělosti: čím více procent bude mít, tím zářivější odstín na stěny nanesete.

Dále jsou vhodné světlé pastelové barvy nebo neutrální odstíny s teplým podtónem, mezi něž patří krémová, vanilková, lososová či zelenkavá. Strop by měl v případě barevných stěn zůstat bílý nebo na něj zvolte o několik stupňů světlejší odstín. Přejete si prostor pocitově rozšířit? Vymalujte jednu stěnu, nejlépe tu nejvzdálenější, trochu výraznější barvou a ostatní nechte bílé.

Vyhněte se sytým a křiklavým barvám a tapetám s nápadnými či kontrastními vzory, které v malých prostorech způsobují stísněný dojem. Vhodné nejsou ani tmavé odstíny, protože místnost opticky zmenšují.

Světlá by měla být i podlaha: na tu se nejvíce hodí bílá, béžová či světle šedá. Vyhněte se výrazným vzorům a vybírejte materiály, které se snadno udržují. Myslete na to, že své slovo má i způsob pokládky – například parkety místnost prodlouží.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Stěny, strop i podlaha by měly být co nejsvětlejší. Parkety navíc prostory opticky prodloužíFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

2. Nábytku co nejméně

Nábytek v předsíni by měl být světlý a minimalistický, na masivní a robustní kusy či tmavé dřevo raději zapomeňte. Nejlepší volbou je bílá barva, případně hodně světlé dřevo. Skvělé jsou vysoké vestavěné skříně s posuvnými dveřmi. Vybírejte kousky s lesklým povrchem, který pomáhá šířit světlo, nebo dveře se zrcadlem. To pomůže místnost zvětšit a kromě dveří se hodí i na stěnu.

Botník a menší skříňky volte uzavřené, aby nerozbíjely celistvost místnosti. Malým prostorům sluší nábytek s co nejmenší hloubkou, zkuste se proto poohlédnout po výklopných variantách. Ušetří  cenné místo a předsíň bude vypadat širší. Veškerý nábytek by měl být ve stejné barvě a stylu.

V předsíni mějte co nejméně věcí. Myslete na to, že se nejedná o skladiště nenošených bot a oblečení a nechávejte v ní jen to, co budete skutečně nosit.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Do úzkých a malých prostorů jsou ideální bílé vestavěné skříně s lesklým povrchem. Lépe šíří světlo a místnost provzdušňujíFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

3. Nepodceňujte umělé osvětlení

Posledním článkem skládačky je správné osvětlení. V předsíni by mělo být jedno centrální svítidlo doplněné několika menšími. Vyhněte se velkým visacím lustrům, které místnost snižují, a raději volte přisazená stropní svítidla neboli stropnice. Jak jejich název napovídá, jsou přisazené přímo ke stropu, díky čemuž místnost osvětlují z co největší možné výšky, a tedy i co nejvíce.

Vhodným doplňkem pro centrální svítidlo je bodové LED osvětlení, tedy bodovky. Ty mohou centrální světlo v dostatečném počtu dokonce nahradit. Hodí se hlavně k zrcadlu, které je rozptýlí. Prostor prodlouží LED pásky umístěné po celé délce zdí.

Předsíni nepomáhá tlumené světlo, proto si při výběru osvětlení dejte pozor na propustnost stínidel, zejména těch plastových. Vhodnou barvou světla je takzvaná denní bílá, někdy označovaná jako neutrální bílá. Jedná se o chladný odstín bez nažloutlého nebo namodralého podtónu. Při koupi žárovek tak sledujte počet kelvinů uvedený na obalu, chladně bílá se pohybuje mezi 4 600 až 5 000 K.

Reklama

Načítám