Hlavní obsah

Nízkonákladová dřevostavba: Pro rodiče postavili vlastními silami dům s nádherným výhledem

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malé obci na Plzeňsku strávila rodina velký kus života, nikdy ale nešlo o skutečně vlastní bydlení. Když objevili poslední volný pozemek v klidné okrajové části, bylo rozhodnuto. O návrh a realizaci novostavby pro rodiče se postarali jejich potomci, tehdy ještě studenti architektury.

Článek

Rodiče s dospělými dětmi mnoho let plánovali zařídit si první skutečně vlastní dům, ve kterém pohodlně stráví zbytek života. Malá obec kousek u Plzně, odkud pochází maminka, byla jasná volba. Když objevili pozemek s výhledem na krásný jižní svah, poslední volný v řadě, rozhodli, že právě tady dům vznikne. Zodpovědnou úlohu svěřili dětem, tehdy ještě studentům architektury těsně před diplomem. Podívejte se na osobní projekt Jakuba a Alexandry Hoffmannových, kteří dnes pracují pod značkou Hurá studio.

Mysleli na stará kolena

Dům autoři vymysleli a postavili jako přízemní montovanou dřevostavbu s podkrovní vestavbou. Díky vestavbě vznikl prostor na přespání, který poslouží, když přijedou na návštěvu dospělé děti s rodinami. Zároveň bylo cílem, aby rodiče „na stará kolena“ nemuseli běhat po schodech a v přízemí měli vše, co potřebují.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Dům stojí v klidné části malé obce na Plzeňsku a okolní krajina vstupuje až do domu velkými oknyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Krajinu vepsali do interiéru

Prostředků nebylo na rozhazování. Dům tak od prvních skic vznikal poměrně dlouho. Projekt také museli pečlivě a hodně v předstihu promýšlet, aby přesně věděli, kde mohou utrácet a kde se naopak musí držet při zemi, aby nepřestřelili rozpočet. Architekti se každopádně s rodiči shodli, že nebudou šetřit na té největší hodnotě, již pozemek nabízí. A to jsou výhledy do krajiny, které orámovali velkými okny, a krajinu tak vtáhli do interiéru jako měnící se obrazy.

Rovněž nezanedbali konstrukci domu: je řešený jako dřevostavba v pasivním standardu založená na polštáři z pěnosklového štěrku. Díky šikovné poloze domu v rámci pozemku také mohou počítat se solárními zisky, v zimě tak skoro není potřeba topit. Fasáda ze silných dřevovláknitých desek a vnější žaluzie pak dostatečně chrání interiér proti přehřívání během parného léta.

Interiér s nízkými náklady

Vnitřní prostory autoři řešili na míru a do největšího detailu, od spárořezu v koupelnách až po výběr klik u dveří. Kombinace přírodního dřeva, bílé a mátově zelené barvy se prolíná celým interiérem. S ohledem na to, že převážnou část rozpočtu spolykala hrubá stavba, okna a technologie, interiér navrhli skromně, nízkonákladově.

Na čem ale šetřit nechtěli, byla kvalitní podlaha. Zvolili dubovou, která bude s domem přirozeně stárnout, a všemožné šrámy od každodenního života ji nezoškliví. Podlaha a přiznané trámy tak položily základ, od kterého se celý interiér odvíjí. Většinu nábytku vytvořili mladí tvůrci na míru prostoru. Pracovali především s březovou překližkou a bílým laminem. Překližku pak použili i na obklad špalet oken a vchodových dveří. Koupelny jsou obložené jednoduchým bílým maloformátovým obkladem, který místy proložili mátově zelenou spárovačkou. Na podlahách je mátově zelená dlažba.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohou autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Uzávěrka přihlášek je 28. 2. 2024. Vítězové budou vyhlášeni jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám