Hlavní obsah

Moderní rekonstrukce garsonky v centru Prahy: Na 38 metrů se vešlo vše, a navíc se tu nemusí topit!

Foto: Archiv architektky

Foto: Archiv architektky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vybydlené garsonky v centru Prahy vznikl moderní nápaditý byt, kde je radost žít. Na malý prostor se vešlo vše potřebné, interiér ale nepůsobí stísněně ani tmavě, naopak tu vládne vlídná atmosféra.

Článek

Garsonka 1+kk v činžovním domě postaveném v roce 1937 byla v žalostném stavu. Nový majitel jí chtěl vdechnout další život a připravit ji k pronájmu, ovšem ve výrazně hezčím a vyšším standardu, než je běžné. Jak to dopadlo?

Malý byt – velká kouzla

Celou realizaci svěřil majitel architektce Anetě Dvořákové, se kterou se znali již z dřívější spolupráce. Pro ni byla největším oříškem velikost bytu – 38 metrů čtverečních. „U malometrážních bytů mám snahu využít doslova každý centimetr, zároveň ale musí být všechno funkční a také nápadité, a pokud možno nadčasové,“ říká k tomu.

Zádveří je proto vymezeno vestavnými skříněmi, které oddělují prostor malé vstupní chodby od kuchyně. Skříně nabízejí mnoho úložného prostoru, jsou tu botníky i místo na kabáty a bundy.

Využít každý detail

Kuchyň je menší, ale o to promyšlenější. Snažili se tu využít každý detail, například namísto klasického jídelního stolu se rozhodli pro malý sklopný stolek. Přes kuchyň se vchází do hlavní obytné místnosti, kde je velká vestavná skříň, manželská postel i pohovka a také televizní kout s konferenčním stolkem a prostor pro přidání psacího stolu.

Nadmíru se povedlo i řešení koupelny, kde je atypický walk-in sprchový kout, toaleta s umyvadlem a zrcadlem, vestavná část pro pračku (a do budoucna i sušičku) a také úložný prostor na úklidové věci. „Majitelé byli překvapeni, že vznikla relativně prostorná koupelna, která obsáhla všechny funkce. Plusem je také odvětrání skrze světlík, což už v nových projektech bývá vzácnost,“ říká Aneta Dvořáková.

Foto: Archiv architektky

Kuchyň je menší, ale promyšlená. Namísto klasického jídelního stolu je tu sklopný stolek (instalován byl až po focení)Foto: Archiv architektky

Dokonalé odhlučnění

Dalším důležitým úkolem bylo vylepšit akustické podmínky a byt odhlučnit. Dům se nachází v centru Prahy, kousek od Národního divadla, a byl tu hluk jak z ulice, tak od sousedů a z chodby. Příčky v bytě akusticky odhlučnili a k tomu repasovali špaletová okna, která předělali na trojskla vyplněná speciálním plynem. „Okna krásně těsní a díky tomu i tepelně izolují. Ani při nejnižších teplotách se tu nemusí topit,“ dodává architektka.

Veliké okno nabízí nejen krásný výhled, ale také přivádí do interiéru denní světlo. To chtěli majitelé vnést i do kuchyně a koupelny, aby byt nepůsobil tmavě ani stísněně. Povedlo se to díky fixním skleněným prvkům umístěným nade dveřmi.

Opravdové materiály

Aneta Dvořáková má ráda pravé materiály a nepoužívá napodobeniny. V bytě ponechali původní dřevěné parkety, které doplnil vestavný nábytek v dekoru ořech dijon se zabudovaným osvětlením a další nábytek v hedvábně šedé barvě v laku a vysokém lesku.

Krásnými detaily jsou robustní keramické obaly na květiny, lněné závěsy, koberec z vlny a bavlny či sklopné jídelní židle z jasanového dřeva a mořské trávy. Odkládací stolek je vyrobený ze speciální sádry a zámečník vyrobil atypické kovové doplňky, například kryt na původní radiátor v obytné části.

Harmonický prostor, kde se dobře žije

V interiéru se povedlo spojit eleganci a nadčasovost s funkčností a praktičností. „V bytě je všeho tak akorát – není tu moc hranatého ani oblého, moc drahého, předraženého ani laciného. Zkrátka vznikl příjemný interiér, kde je člověku dobře a kde je vidět, že majiteli záleží na prostoru a věcech, kterými se obklopuje,“ uzavírá architektka.

Vizitka architektky

Ing. arch. Aneta Dvořáková si již odmala přestavovala dětský pokoj, na škole navrhovala výmalby tříd a stále přemýšlela o prostoru. Architekturu vnímá jako komplexní obor, který propojuje mnoho oblastí, technických znalostí i moderních poznatků. Více na Anetadvorakova.cz.

Načítám